Galaxy blog: Adatforgalom-monitorozás felsőfokon

Tavaly év végén megérkezett a Galaxy Nexus, melynek személyében az első Android 4.0-val telepített telefont tisztelhetjük. Mivel jelenleg még néhány masinán kívül nem nagyon van Ice Cream Sandwich-csel telepített készülék a piacon, február során megnézünk pár érdekes funkciót, amely az új rendszerverzióban debütált. A mai bejegyzésben a data usage monitor névre hallgató modult próbáljuk ki, amely, mint a neve is mutatja, az adatforgalom monitorozására szolgál.

A beállítások menüből elérhető szolgáltatás segítségével szinte mindent megtudhatunk a mobiltelefonon keresztül zajló adatforgalmunkról, legyen szó mobilkapcsolatról vagy WiFi-ről. Az alkalmazás egy hónapos periódusokban vizsgálja a forgalmat, a dátumokat természetesen mi szabhatjuk meg. A forgalmat egy grafikonon ábrázolja, melyen az adott hónap alatti mennyiség látszik. A diagram szélein egy-egy fehér csúszka található, melyeket mozgatva akár egy adott intervallumra is megnézhetjük, mennyit neteztünk. Emellett alkalmazásokra lebontva, külön-külön is megvizsgálhatjuk a forgalmat, ehhez elég a grafikon alatti parancsikonok egyikére bökni. Az így kapott felületen a már ismerős grafikon fogad minket, amelyen kizárólag az adott szoftver adatai szerepelnek. Alul pedig egy újabb diagrammal futhatunk össze, amely az adatforgalom eloszlását mutatja annak függvényében, hogy az adott app az előtérben vagy a háttérben futott.

Hasznos funkció továbbá az úgynevezett warning és limit beállításának lehetősége; ezek csak a mobilhálózaton keresztüli kommunikációra vonatkoznak. Ezeket az említett diagram megérintésével szabályozhatjuk, az értékeket két csúszka képviseli. Előbbi a megadott mennyiség átlépésére figyelmezteti a felhasználót, utóbbi pedig kikapcsolja a mobil adatforgalmat, ha átlépjük a piros csíkkal reprezentált értéket. Az egyes alkalmazások lehetőségeit külön-külön is korlátozhatjuk, a hozzájuk tartozó részletes nézetben ugyanis megadhatjuk, hogy az adott program csak WiFi-kapcsolaton keresztül kommunikálhasson. Mindent összevetve tehát egy igen hasznos funkcióval állunk szemben, amely jól jöhet, ha az embernek oda kell figyelnie a mobil adatforgalom mennyiségére.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények