Galaxy blog: Itt a Galaxy Player 4 és 5

Úgy tűnik, a Samsung nem bír magával: a múlt héten hírt adtunk a fizikai billentyűzettel szerelt Galaxy Pro telefonról, a tegnapi sajtóközlemény óta pedig két újabb készülékkel gazdagodott a Galaxy család. Igaz, az újabb eszközök egy nagyon fontos aspektusban különböznek a portfólió eddigi darabjaitól, ugyanis nem rakhatunk beléjük SIM-kártyát; egy iPod Touch-szerű kütyüt kell elképzelni, ez lesz a Galaxy Player sorozat.

Képességek

A készülékek neve egyben a fő eltérést is megmutatja: a Galaxy Player 4 egy 4 hüvelykes, a Galaxy Player 5 pedig egy 5 hüvelykes kijelzővel szerelt masinát takar. A képernyők felbontása megegyezik, mindkettő WVGA, azaz 800 x 480 pixeles, a megjelenítő pedig mindkét gép esetében a Super Clear LCD technológiát használja.

Természetesen mindkettő kütyü beépített 802.11b/g/n-es WiFi modullal érkezik, valamint képes a DLNA-ra és az AllShare-re; a GPS chipről még nincsen információ, bár kétlem, hogy kimaradna a gépekből. A készülékeken az Android rendszer 2.2-es változata fog futni, amelyre a már jól ismert TouchWiz legújabb változatát húzta fel a gyártó; a rendszer frissíthető lesz 2.3-ra, ennek pontos dátuma még nem ismert. A sajtóközlemény pár egyéb részletre is kitér: a gépekben 8 GB belső tárhely lesz, amit microSD kártyával is lehet bővíteni, valamint mindkét modell két kamerával fog rendelkezni, a 3,2 megapixeles hátsó kamerát az 5 hüvelykes képernyővel szerelt példányokon egy vaku is támogatja. Az Adobe Flash 10.1 támogatás már alapnak számít az újabb Samsung gyártmányú készülékek esetén, itt sincs ez másként, kérdés, mennyire lesz gördülékeny és akadálymentes az ilyen típusú tartalmak lejátszása, lévén a hardveres specifikációról még semmit nem lehet tudni.

A koreai gyártó a Galaxy Playerek szoftveres oldaláról is elhintett pár információmorzsát: mindkettőn előre telepítve elérhető lesz a Qik VoIP-kliens, a kisebb modellen a Skype androidos változatát is meg fogjuk találni. A közösségi hálók pedig életre fognak kelni, legalábbis ezt ígéri a Samsung sajtóközleménye; a nagy szavak valószínűleg egy, a Social Hubhoz hasonló SNS-klienst rejtenek.

Ezek mellett mindkét készülék sztereó hangszórókkal lesz szerelve, melyek képesek a virtuális 5.1 hangzás kikeverésére és a SoundAlive nevű hangminőség-javító algoritmus használatára, valamint egy mikrofont is találunk majd a borítás alatt. A beépített lejátszók szinte minden mai formátumot támogatnak majd, legyen szó videóról (DivX, Xvid, WMV, MPEG4 és H.264) vagy hangról (MP3, WMA, AAC, OGG és Flac), valamint képesek az úgynevezett Drag 'N Play-re, azaz a fájlok számítógépről a Galaxy Playerre történő másolásához nem kell semmilyen szoftvert telepíteni a PC-re. Utóbbi azért nem annyira nagy dolog, hogy külön fícsörként ki kelljen emelni, bár tény, hogy a legtöbb felhasználó ódzkodik a különféle számítógépes szinkronizáló alkalmazásoktól, nem is alaptalanul.

Vélemény

Bár nem lett explicit kimondva, de szerintem mindenkinek leesett, hogy a Samsung egy az egyben az iPod Touch-nak megy neki a Galaxy Player 4-gyel és 5-tel, kérdés, hogy lesz-e kézzel fogható eredménye a dolognak. Az iPad vs. Galaxy Tab menetet az eladások alapján az Apple készüléke nyerte, bár tény, hogy a Tab is kellemes példányszámban fogyott, és valahol el kell kezdeni ugyebár. A Samsung mindenesetre kiemelkedő játékélményt és multimédiás képességeket ígér, márpedig a koreai gyártó nem szokott a levegőbe beszélni. Az iPod Touch-nak viszont egy igen komoly előnye van: egy bejáratott brandről van szó, rengeteg elégedett felhasználóval, akik nem valószínű, hogy lecserélik az almás masinát, bármilyen jó is a Samsung új gépe. Mi mindenesetre szurkolnuk, és várjuk a modellek debütálását, a pontos dátum még nem ismert, a készülékek valamikor a tavasz folyamán kerülnek piacra.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények