Galaxy blog: Kies a táj

Szinte minden nagy telefongyártó saját PC-s alkalmazást, mely a szinkronizálás, frissítés, resetelés mellett rengeteg hasonló művelet végrehajtására képes. Ilyen például az Apple-féle iTunes, a Zune a Microsoft vonalon, a Nokia készülékkel rendelkezők pedig a PC Suite nevű programot használhatják.

Bár a Samsung Galaxy családba tartozó készülékeket (az előző pélában említett Nokia gyártmányú telefonokhoz hasonlóan) szerencsére ráköthetjük a számítógépre mindenféle speciális szoftver telepítése nélkül is, a koreai gyártó nem akarta, hogy a telefonjai szinkronizáló alkalmazás nélkül maradjanak, és bumm! Így lett a Kies.

Képességek

A szokásos, USB-n keresztüli kapcsolat mellett további összeköttetési módokat is kapunk, a telefont, illetve táblagépet WiFi-n és Bluetooth-on keresztül is a számítógépre köthetjük. A mobil csatlakoztatásakor a szoftver automatikusan ellenőrzi a firmware frissességét, új verzió esetén pedig értesítést kapunk. Természetesen magát a frissítést is végrehajthatjuk a Kies segítségével.

És hogy miket csinálhatunk a készülék csatlakoztatása után? A Kies három fő profillal rendelkezik: szinkronizálás, multimédiás tartamak másolgatása és alkalmazások telepítése. Kezdjük is az előbbivel: a partnerlistánkat a Google- és Yahoo-fiókunkkal, valamint az Outlookkal szinkronizálhatjuk, továbbá biztonsági másolatot is készíthetünk róla, amelyet bármikor helyreállíthatunk.

A multimédiás vonalon egy kicsit a Microsoft-féle Zune-ra hasonlít a helyzet: a képeket, videókat és zenéket szabadon másolgathatjuk a telefon és a számítógép között, valamint magában az alkalmazásban meg is nyithatjuk őket. Ezek mellett zenéinkből akár lejátszási listákat is összeállíthatunk a Kies-szel, amely így lényegesen kényelmesebb, mint ugyanezt telefonon megtenni.

A koreai gyártó egy alkalmazásboltot is beépített a Kies-be, amely a Samsung Apps névre hallgat. Ennek több külföldi országban elérhető a prémium bolt is, amely fizetős alkalmazásokat tartalmaz, ilyet kis hazánkban sajnos nem kapunk, így be kell érnünk az ingyenes programokkal, valamint a Galaxy Store kínálatával.

Követelmények

A Kies-hez természetesen minden, a Galaxy családba tartozó készülék csatlakoztatható, ráadásul badás készülékekkel is képes együttműködni a szoftver. PC-s fronton alacsonynak mondható rendszerkövetelményeknek kell eleget tennünk: legalább egy 2 GHz-es Core 2 Duo-val és 2 GB RAM-mal kell rendelkeznünk, az operációs rendszer pedig alsó hangon egy SP2-vel megtámogatott Windows XP lehet. A Kies letöltése és telepítése egy pár perces művelet, a 80 MB-os installert a hivatalos oldalrólszedhetjük le, ráadásul Mac-re is elérhető, az átportolt alkalmazást Mac Mini-nek hívják.

dr. Kind

Előzmények