Gyermekbarát szolgáltatásokat ígér a Google

Kevesen tudják, hogy egy Google-fiók létrehozásához, így a keresőóriás bármely személyre szabott szolgáltatásának igénybevételéhez legalább 13 évesnek kell lenni (ez a határ országonként eltérhet), az olyan produktumok használata pedig, mint például a Wallet, a 18. életév betöltését igénylik. Azonban az otthoni számítógépektől kedve az okoseszközökön át az iskolai vagy publikus terminálokig annyi lehetősége van a gyermekeknek az internet elérésére, hogy alapvető változtatások nélkül nem nagyon lehető őket teljesen elzárni a felnőtt vagy fizetős tartalmaktól.

A Google-nél tisztában vannak a fentiekkel, Pavni Diwanji az USA Today-nek pedig részletesen be is számolt a keresőóriás törekvésiről, amelynek a megvalósítása az ő kezei alatt történik. „A legfőbb ösztönzőerő saját gyermekeink és az igény arra, hogy szolgáltatásainkat ők is biztonságosan és szórakoztatóan használhassák. Bár mostani törekvéseink ellenérzéseket válthatnak ki, egyszerűen az a helyzet, hogy a technológia már jelen van az iskolákban is otthonunkban is, így változtatni kell az alapokon, hogy felelősségteljesebben használjuk ki a vívmányait."

Pavni Diwanji szerint a Google-nél fontos szempont gyermekeink védelme a szolgáltatások szintjén is
Pavni Diwanji szerint a Google-nél fontos szempont gyermekeink védelme a szolgáltatások szintjén is (forrás: USA Today)

A pontos megvalósításról sokat még nem tudni, mindenesetre hallani lehetett már olyan pletykákat a nyáron, hogy idővel a Google a szolgáltatásait a 13 év alattiak számára is elérhetővé teszi. Erre az egyik megoldás a szülői felügyeleti opciók integrálása lehet az olyan applikációkba, mint a Keresés, YouTube vagy Chrome. „Szeretnénk pontosan végiggondolni, hogy milyen eszközöket adunk a szülők kezébe gyermekeik felügyeletére, amikor szolgáltatásinkat használják. Ám nem csak biztonságot, hanem lehetőséget is szeretnénk biztosítani arra, hogy egyszerű használaton túl önmagukat is fejlesszék a segítségünkkel." Kíváncsian várjuk, hogy a Google miként és mikor fogja bevezetni ezeket a változtatásokat.

Előzmények

Hirdetés