Hajlítható kijelzős koncepciókészülék a Xiaomitól

A Xiaomi koncepciója valódi felvételeken láttatja, hogy milyen lehet a jövő mobiltelefonja. Hajlítható. Nem hajlított, azon már túl vagyunk. Számos gyártó igyekszik valamilyen formában életre hívni az elképzelést, a Xiaomi megoldási kísérlete a Baiduról került elő, a képek pedig igazinak tűnnek, nem kizárt, hogy valóban létezik. Ami viszont biztosan létezik, az a Lenovo San Farancisco-i TechWorldon bemutatott, valóban hajtogatható, működő eszközöket, noha kereskedelmi forgalomba még nem kerültek, ahogy az utóéletükről sem sok információ szivárgott ki.

Hajlítható kijelző a Xiaomitól
Hajlítható kijelző a Xiaomitól

A technológia (egyik) jelenlegi korlátja nyilvánvalóan a költséghatékony tömeggyártás megvalósításának nehézsége, noha a Samsung tavalyi előirányzata alapján, már ezt is sikerült megoldani. A Business Koreanak adott interjúja alapján már akár idén számíthattunk volna hajlítható kijelzős eszközökre, bár még maradt egy kevés az évből, nem úgy néz ki, hogy ez záros határidőn belül realitássá válik.

A Samsung szabadalmi koncepciója
A Samsung szabadalmi koncepciója

Ettől függetlenül számos szabadalmat jegyeztetett be, mind Koreában, mind az Egyesült Államokban, többek között a Samsung is. A Samsung által fejlesztett hajtogatható OLED kijelző a pletykák szerint már jövő év elején bemutatkozhat, az Oppo pedig idén tavasszal mutatta be saját, valamelyest a Lenovo megoldására emlékeztető prototípusát. Mindezzel párhuzamosan a valóban káva nélküli, teljes egészében kijelzőből álló készülékek is versenyben vannak, legutóbb a LeEcotól láthattunk hasonló innovációs kísérletet.

Az Oppo prototípusa
Az Oppo prototípusa [+]

Noha továbbra sem vizionáljuk a boltok polcaira az összehajtható, vagy kizárólag nettó kijelzőből álló készülékeket, legalábbis nem a közeljövőben, a technológia vélhetően nem várat sokat magára az egyre gyakrabban előkerülő koncepciók és szabadalmak alapján.

Azóta történt

  • Okosóra-telefon-karkötővel készül a ZTE

    Vagy valami ilyesmi. A koncepció hasonlít a Lenovo elképzelésére, de sokkal inkább gyártható terméknek tűnik, mint a konkurencia karra tekerhető hajlított kijelzős modellje.

Előzmények

Hirdetés