Hirdetés

Hamisítás miatt lefoglalták a OnePlus füleseit

A Buds túlságosan hasonlít az Apple AirPodsra az Amerikai Vámhivatal szerint, ezért eljárást indítottak a szállítmány ellen.

Nem az Apple dobott piacra először true wireless, vagyis teljesen vezetékmentes, kéttagú mikrofonos fülest, ám az AirPods trendet csinált, a formát pedig sokan meglehetősen hűen lemásolták. Volt már pereskedés az Apple és például a Samsung között formatervezési szabadalmak megsértése miatt, az AirPodra az almások pedig un. configuration trademark dizájnvédelemmel rendelkeznek az USA-ban, amit az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala, vagy is a CBP szerint a OnePlus Buds fülesek sértenek.

A OnePlus Buds
A OnePlus Buds [+]

Azért jegyezzük meg: nincs az utolsó milliméterig formai egyezés a kínai és az amerikai termék között, ugyanakkor a kétezer darab true wireless fülest a CBP egyik import szakértője azzal az indokkal foglalta le, hogy a viselhető OnePlus kütyük megsértették az Apple vonatkozó dizájnszabadalmát. A OnePlus válasza először még humoros volt egy „hé, adjátok őket vissza!” felkiáltással, nyilván arra gondolva, hogy a vámhivatal szimplán benézte a dolgot, amikor a OnePlus Budsot AirPods hamisítványnak nézte – aztán kiderült, hogy teljesen konkrétan erről van szó.

A hivatal indoklása szerint ugyanis nem kell az Apple feliratnak a csomagoláson vagy a terméken szerepelnie (magyarul hamisítványnak lenne), hogy egy eszköz szabadalomsértést kövessen el, a OnePlusnak pedig meglesz az alkalma az eljárás során, hogy igazolja: nem ütközik a terméke az almások dizájn védőfalába. Amennyiben a gyártó nem tudja tisztázni a dolgot, a vámeljárás precedenst teremthet, sok kínai gyártótól származó eszköz hasonlít többé-kevésbé ugyanis amerikai termékekre, ezzel pedig új front nyílhat a kínai-amerikai gazdasági háborúskodásban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés