Hirdetés

Hasznos funkciókkal bővült a Google Térkép

Androidon, iOS-en és weben is elérhető újdonságok: EV töltők keresése és szűrése, kerekesszékkel akadálymentesen megközelíthető helyek keresése.

November 17-én élesítette a Google térképszolgáltatásának új funkcióját, mely segít villanyautó-töltőket keresni. A funkció Android, iOS és web felületen is elérhető a Google Térképben, s immáron ugyanúgy működik globálisan, ahogy az elmúlt években az USA és a UK piaca használhatta. Ez azt jelenti, hogy a térkép alkalmazás képes töltési sebesség, csatlakozótípus és a töltőponton elérhető (szabad) hely megadására. A felhasználónak lehetősége van ezek közül egyedi szűrőket megadni a kereséshez, például azt, hogy csak Type 2 vagy CCS (Combo 2) csatlakozótípuson akar tölteni és 50kW vagy gyorsabb sebességgel. Az egyedi beállítási lehetőségek megadása ugyanakkor tapasztalataink szerint iOS-en egyelőre nem működik, a Google Térkép alkalmazás összeomlik, amikor az ember megpróbálja megnyitni a menüpontot.

EV töltőként vagy EV chargerként rákeresve egyből listázza a Google, ha kell, el is navigál minket a legközelebbi szabad állomáshoz.EV töltőként vagy EV chargerként rákeresve egyből listázza a Google, ha kell, el is navigál minket a legközelebbi szabad állomáshoz.EV töltőként vagy EV chargerként rákeresve egyből listázza a Google, ha kell, el is navigál minket a legközelebbi szabad állomáshoz.EV töltőként vagy EV chargerként rákeresve egyből listázza a Google, ha kell, el is navigál minket a legközelebbi szabad állomáshoz. EV töltőként vagy EV chargerként rákeresve egyből listázza a Google, ha kell, el is navigál minket a legközelebbi szabad állomáshoz. (forrás: Mobilaréna) [+]

A budapesti kínálatra rápillantva nem minden töltő esetén teljes a Google Térkép által nyújtott tájékoztatás. A Lidl, a Mobiliti, a Chargecloud, a Tesla, vagy épp a Holtöltsek rendszeréhez tartozó töltőkről tud csatlakozótípustól kezdve elérhető helyekig információt adni, de a Budagyöngye bevásárlóközpontban található TEA. töltőállomásról már nem. Ennek miértje az, hogy a Google a nagyobb töltőhálózatokkal partnerként dolgozik.

Weben is élesedett a funkció.
Weben is élesedett a funkció. (forrás: Mobilaréna) [+]

Szintén a karácsonyi időszak előtti nagy frissítéssel érkezik az a funkció a Google Térképbe, hogy szűrhetők lesznek a kerekesszékkel megközelíthető helyek. A funkció 2020 óta elérhető Ausztráliában, Japánban, a UK-ben és az USA-ban, november 17-től pedig globálisan, így Magyarországon is. Bekapcsolásához az Android vagy iOS alkalmazásban meg kell nyitni a profilunkat, majd a beállítások menüpontot, azon belül pedig a kisegítő lehetőségek almenüt. Itt egy kapcsolóval aktiválható, hogy a térkép jelezze a kerekesszékkel megközelíthető helyeket. Az akadálymentességet egy ikon mutatja majd az adott helyszín neve mellett, a térképhez az információt tulajdonosok és egyszerű felhasználók is hozzáadhatják.

Akadálymentes helyek keresésére is jobban használható ezentúl a Google Térkép.
Akadálymentes helyek keresésére is jobban használható ezentúl a Google Térkép. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az utolsó frissítés hazánkban nem elérhető, így csak röviden: az Android és iOS alkalmazás New York, San Francisco, Los Angeles, London, Párizs és Tokió városaiban ezentúl képes a kamera segítségével élő nézetben utat mutatni ahhoz, melyre rákeres az ember. Ha pedig csak feltartja telefonját, megmutatja, mik vannak a közelben.

Így működik a Live View.
Így működik a Live View. (forrás: Google) [+]

Azóta történt

Előzmények