Hirdetés

Hordozható mozihangzást ígér a Sony

Bemutatták a HT-AX7-et, egy hordozható, moduláris, térhangzást létrehozni képes Bluetooth-hangszórót.

Egyelőre hivatalos magyar ára nincs a Sony HT-AX7-nek, amerikai dollárban és euróban viszont már meghatározták, 500 USD vagy 550 euró az újdonság. A HT-AX7 lényegében egy Bluetooth-hangszóró, de talán pontosabban leírná a hordozható Bluetooth-hangrendszer kifejezés. Az eszköz ugyanis moduláris, az első hangsugárzóról leemelhető két hátsó szatellit, utóbbiakat magunk körül elhelyezve pedig a Sony 360 Spatial Sound Mapping technológiájával (upmixerrel elkülöníti a hangokat, majd újrarendezi a 3.1-es sztereóból 360 fokos térben) moziszerű hatást kelt az eszköz a gyártó ígérete szerint, és nem kell speciális forrás, a sztereó hangot támogató streamingszolgáltatók tartalmaival is működik. Az első sugárzóként funkcionáló bázis mérete 306 x 133 x 123 milliméter rajta a két hátsó sugárzóval, nélkülük 306 x 97 x 123 mm, a két szatellit hangsugárzó 122 x 39 x 122 mm-es és mágnesesen csatlakoznak a bázisra. Összesen 2 kg-ot nyom a HT-AX7, ebből 1,4 kg az első sugárzó és 0,295 kg a két hátsó.

Sony HT-AX7
Sony HT-AX7 (forrás: Sony) [+]

A Sony közleménye alapján a HT-AX7 automatikusan állítja be a térhangzást, nem kell pontosan előre meghatározott pozícióban elhelyezni a két hátsó hangsugárzót. A bázisként funkcionáló első hangsugárzó összesen négy darab hangszóróval van felszerelve, ezek közül kettő passzív a széleken. Az első sugárzó 45 W-os, S-Master erősítővel, a két hátsó sugárzó 3 W-os, ezek működés közben “fantomhangszórókat” hoznak létre, ezzel elérve a térhatású hangzást.

Az első hangsugárzó kialakítása
Az első hangsugárzó kialakítása a szövet alatt (forrás: Sony) [+]

A HT-AX7 Bluetooth 5.2-es kapcsolatot használ és AAC, SBC kodeken keresztül kommunikál tablettel vagy telefonnal, de hiányzik róla például a HDMI csatlakozó. Képes a kéteszközös multipont kapcsolatra, a beépített akkumulátor pedig USB-C csatlakozón keresztül tölt. Egy töltéssel 30 órás üzemidőt ígér a Sony, tíz perc gyorstöltéssel pedig 150 percnyi működést. A teljes töltés az első sugárzó estén 4 órát, a hátsók esetén 4,5 órát vesz igénybe. A két levehető kis sugárzón nincs külön USB-csatlakozó, ezeket pogo pinen keresztül tölti a bázis, hasonlóan, ahogy a vezeték nélküli fülhallgatókat hordozó bölcsőjük. Fali adaptert viszont nem mellékel a gyártó, csak egy USB-C töltőkábelt.

A képen látható kék búra jelöli azt a területet, amin belül a HT-AX7 térhatású hangzást képes generálni
A képen látható kék búra jelöli azt a területet, amin belül a HT-AX7 térhatású hangzást képes generálni (forrás: Sony) [+]

Az eszköz használatához a Home Entertainment Connect alkalmazás szükséges, a fő egységgel kell párosítani csupán a telefont, a két hátsó hangszóró automatikusan csatlakozik a bázishoz. A Sony a csomagolást, a hangszóróban felhasznált műanyagokat és a szövetet is részben újrahasznosított forrásból szerezte be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés