Huawei: nincs szükségünk amerikai komponensekre

Erről maga Ren Zhengfei nyilatkozott, aki hangsúlyozza: a Huawei semmi törvénybe ütközőt nem tett, és felkészült a külső beszállítóktól való függés lazítására.

Áll a bál a Huawei körül azóta, hogy a kínai vállalatot az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma tiltólistára tette. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az amerikai cégek, illetve az amerikai technológiát, szellemi tulajdont, licencet vagy komponenseket használó nemzetközi vállalatok csak külön engedéllyel kereskedhetnek a Huawei-jel, sokuk azonnal le is állította a komponensek szállítását és a Google is korlátozza szolgáltatásai hozzáférését. A Huawei alapítója és vezérigazgatója, a publikum elé ritkán álló Ren Zhengfei (akinek a lánya, Meng Kanadában épp házi őrizetben van, és az Egyesült Államok a kiadatását kéri) ismét megszólalt.

Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és vezérigazgatója
Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és vezérigazgatója (forrás: BBC)

„Semmi törvénybeütközőt nem követtünk el” – nyilatkozta a japán médiának, hozzátéve, hogy a Qualcomm és más amerikai beszállítók elveszítése is rendben van – „felkészültünk erre, láttuk előre ezt a napot évekkel ezelőtt, úgyhogy van B-tervünk. Nem változtatunk amerikai kérésre vezetői struktúránkon, és nem fogadunk el megfigyelést, ahogy azt a ZTE tette”. Az utóbbi kínai vállalatot tavaly tették tiltólistára az Irán elleni szankciók megsértéséért, illetve az emiatt kiszabott büntetés feltételeinek nem teljes körű teljesítéséért. Végül csak újabb büntetéssel  és személycserékkel sikerült a tiltást feloldani, eközben pedig a ZTE majdnem csődbe ment.


A Huawei mobilok egyre több saját fejlesztésű komponenst használnak, ám még mindig nagy arányban támaszkodnak amerikai chipekre, technológiákra, licencekre és megoldásokra [+]

A Huawei persze lényegesen nagyobb vállalat, több lábon áll, előrehaladott az 5G hálózatok kiépítésében és jelenleg a második számú mobilgyártó, amely a szűkölő piac ellenére is tudja növelni eladásait. Bár ez mostantól nyilvánvalóan nagy kihívás lesz, Ren szerint azonban a tiltás csak részben fogja éreztetni a hatását: 20% alá szorulhat ugyan, de folytatódhat az éves árbevétel növekedése. Zhengfei szerint egyébként az amerikai gazdasági lépések aláássák az USA renoméját és végső soron a kínai gazdaság fellendítését eredményezhetik. Rövid távon mindenesetre biztosan csak veszíthet minden érintett fél, az amerikai partnervállalkozásokat és az amerikai komponenseket használó nemzetközi cégeket is beleértve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés