IDC: A Symbian marad a piacvezető

A sokat kritizált, mélyen a múlt megoldásaiban gyökerező Symbian kezelőfelület a Symbian^3, majd Symbian^4 platformok bevezetésével végleg javításra kerülhet, melyet követően a rendszer népszerűsége tovább is növekedhet. Az IDC legfrissebb kimutatása szerint a jelenleg is legerősebb Symbian 2013-ban is a piac legjelentősebb operációs rendszere marad, mely elsősorban a Nokia Észak-Amerikán kívüli befolyásos helyzetének köszönhető. A következő négy év során az oksotelefonok éves bővülésének aránya 20,9 százalék körül alakulhat, vagyis 2013-ban már 390 milliónál is több bővíthető operációs rendszerrel szerelt telefon értékesítésére lehet számítani. Ezen időszak legdinamikusabban bővülő megoldása az Android lesz, mely a számos partnercégnek köszönhetően éves 150,4 százalékos arányban bővülhet, így 2013-ban már 68 milliós eladásokra is számítani lehet, vagyis a piac második legjelentősebb platformjává nőheti ki magát. A Linux és Palm webOS platformok terjedése az IDC szerint lassú lesz, bár ennek némiképp ellentmond, hogy a Nokia Maemo mellett a Samsung Bada megoldása is egyre nagyobb teret kaphat.

Azóta történt

  • Nokia: Érkezik a Maemo 6 és a Symbian^3

    A finn gyártó tajvani részlegének ügyvezető igazgatója hivatalosan is megerősítette a Symbian^2 platform kihagyását a multitouch képes Symbian^3 gyorsabb piaci bevezetése érdekében.

  • Ingyenes és nyílt platform lett a Symbian

    Mindenki számára ingyen elérhetővé vált a piacvezető Symbian operációs rendszer forráskódja, melyet ezentúl szabadon lehet felhasználni és módosítani is.

  • Kamerák előtt a Nokia Cseries C5

    A finn óriás hamarosan hivatalosan is leleplezi a mérsékelt árú, Symbian operációs rendszerrel szerelt modelleket felvonultató új termékvonalát.

  • Érintőkijelzős lesz a Nokia C6

    A közelgő Mobile World Congress ideje alatt kerül leleplezésre a finn óriás új Cseries termékpalettája.

Előzmények

Hirdetés