IFA 2014: Megfizehető zászlóshajó a Lumia-sorozatból

A berlini IFA-n a Microsoft által szervezett sajtóeseményen egy ideig az sem volt biztos, hogy a Nokia név egyáltalán felbukkan a prezentáció során, de az új készülékeken még továbbra is olvasható a finn márka neve. Összesen három készülékről hullott le a lepel, a de a 730-as és a 735-ös szinte ugyanaz, a 830-as viszont versenyképes eszköznek ígérkezik.


[+]

Az újdonság legfontosabb vívmánya, hogy kifejezetten vékony (8,5 milliméter), 10 megapixeles felbontású Pureview kamerával érkezik, amely optikai képstabilizátort is tartalmaz. Természetesen a Windows Phone 8.1-es verzióját futtatja, amely megkapja a szintén most bejelentett Denim frissítést. Ez két fontos funkciót érint, egyrészt a Cortana személyi asszisztens fejlődéséért felel, amely azonban magyar nyelvterületen nem működik. Angol és kínai nyelven azonban a telefon már folyamatosan figyeli, hogy mikor ejtjük ki azt, hogy "hey, Cortana!", hogy ne is kelljen hozzáérni a telefonhoz annak érdekében, hogy hangutasításokat adhassunk ki.


[+]

Ennél jóval érdekesebb, hogy az eddig Nokia Camera néven ismert fotós app neve Lumia Camerára változik, s számos új funkció is bekerül a szolgáltatások közé. Lezárt kijelző mellett az exponálógomb hosszas megnyomása egyből indítja a kamerát és a gép exponál is, a próbák szerint ehhez úgy két másodpercre van szükség. Újdonság, hogy sötét környezetben egy vakus, valamint egy villanó nélküli képet is készít a telefon, majd utólag van rá lehetőségünk, hogy egy csúszka segítségével rátegyük a képre a megvilágítást. Szintén automatikusan felismeri a szoftver, hogy szükségünk van-e HDR módra. Az új app megnyitja a lehetőségét a 4K felbontású videózásnak is, amely 24 fps sebességgel történhet. Az elkészült moziból pár mozdulattal kivághatjuk a szerintünk legjobb pillanatot, s ezt 8 megapixeles állóképként eltárolhatjuk, illetve action cam mód is akad, azaz több pillanat összefűzéséből olyan fotó is készülhet, ami folyamatában ábrázolja a mozgásokat.


[+]

A Denin frissítést első körben a Nokia Lumia 930, a Nokia Lumia 1520 és a Nokia Lumia Icon kapják meg, mert ezekben a hardver elég erős a 4K videókhoz. Még az idén a többi WP8.1-es Lumia is frissíthető lesz, de ezeknél csak korlátozottan lesznek bizonyos kamerás újítások elérhetők. A Lumia 830 októberben már biztosan piacon lesz, négy színváltozatban érhető el, Qi töltésre is alkalmas hátlapokkal, adók és egyéb terhek nélkül 330 eurós áron. A sajtóeseményen ezt a Galaxy S5 és az iPhone 5S árához hasonlították, holott azért hardverben elég komoly az eltérés.


[+]

A burkolat alatt 2200 mAh teljesítményű akkumulátor található. A vezeték nélküli töltéshez új töltőt is kínál a Microsoft, amely NFC-s és Bluetooth 4.0 segítségével kommunikál is a telefonnal. Ez elvileg arra jó, hogy maga a töltő is elég intenzíven világíthat, illetve több színben képes villogni is, hogy ezzel is jelezze, ha van elmulasztott eseményünk. Van abban némi ellentmondás, hogy egy töltő arra kényszeríti a telefont, hogy többet fogyasszon, de a Bluetooth LE energiafelvétele viszonylag csekély.


[+]

A burkolat alatt négymagos, 1,2 GHz-es Qualcomm Snapdragon 400 dolgozik 1 GB RAM társaságában. A belső tárhely 16 gigányi, ez microSD-vel tovább bővíthető. A készülék képes 4G (Cat.4) hálózatokon is működni, van benne NFC, 4.0-s Bluetooth, a kijelző pedig 5 inches, HD felbontású. Az IPS panelt Gorilla Glass 3 védi. A gyártó szerint egy feltöltéssel 78 órányi zenelejátszásra, vagy kis híján 15 óra beszélgetésre képes a Lumia 830. A telefonon három mikrofon is akad, elvileg Dolby 5.1-ben tud hangot rögzíteni a masina.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés