IFA 2018: Olcsóbb változat érkezett a BlackBerry Key2-ból

A BlackBerry Key2 (amelyről hamarosan megjelenik a részletes tesztünk) nem váltotta meg a világot, leginkább azokat a felhasználókat fogta meg a fizikai billentyűzetével, akik kimondottan egyedi és ritka készülékeket keresnek. Pedig amúgy nem egy rossz eszköz, szoftveresen kimondottan jól össze van rakva, de a negyedmillió forintos ár azért komoly visszatartó erő a legtöbb felhasználónak. Valószínűleg így gondolta a BlackBerry (pontosabban a készülékeket gyártó TCL) is, épp ezért a berlini IFA kiállításon bemutatták a szóban forgó modell kicsit butított, de jelentősen olcsóbb változatát, a BlackBerry Key2 LE-t.


[+]

A legfontosabb különbség nyilván az ár, érdemes is ezzel kezdeni. Az egy SIM-es változat itthon 154 990, a dual SIM-es pedig 164 990 forintos cédulával fog kezdeni, tehát nagyjából 100 000 forinttal lesz olcsóbb a sima Key2-nél. A kérdés persze, hogy miben kevesebb, a válasz pedig ez, hogy sajnos sok dologban: gyengébb processzor, kevesebb memória, gyengébb kamerák és kisebb akkumulátor kerül bele, pedig a Key2 legnagyobb előnye pont az üzemidő. Qualcomm Snapdragon 660 helyett Snapdragon 636 került bele, 6 helyett 4 GB a RAM mérete, a 3500 mAh-s telepet pedig 3000 mAh-ra kurtították, a hátsó kamerapáros pedig 12 + 12 helyett 13 + 5 megapixeles, de gyengébb minőségű. Sokak számára fontos lehet az a különbség is, hogy a fizikai billentyűzet nem érintésérzékeny, tehát a gesztusvezérlés nem megoldható a segítéségével, viszont a szóköz gombban továbbra is megtalálható az ujjlenyomat-olvasó. Aki esetleg nem tudná fejből a Key2 specifikációját, azok számára segítünk: az LE modell ugyanazt a Gorilla Glassal védett, 4,5 hüvelykes, 1620 x 1080 pixeles IPS LCD panelt kapja, mint drágább testvére, a képarány 3:2-es. Az előlapi kamera 8 megapixeles, fixfókuszos, a Quick Charge 3.0 és a C-típusú USB-csatlakozó adott. Az újdonság 150,25 x 71,8 x 8,35 milliméteres kiterjedésű, 156 grammot nyom.


[+]

Van pár szoftveres újdonság, ezek közül a legfontosabb, hogy az új modellnél a különféle social media fiókokat szét lehet választani, egészen pontosan két fiókot is lehet használni pl. az Instagramhoz vagy a WeChathez, ezzel különválasztva a céges és a privát dolgainkat. Kevésbé hangsúlyos, hogy az eszköz oldalán található gomb rövid megnyomásával a Google Assistant, nyomva tartásával a walkie-talkie mód, dupla megnyomásával pedig a Google Lens indítható el.


[+]

Ettől függetlenül az új BlackBerry nem feltétlenül fog rosszul teljesíteni, hiszen ezen az áron is számos erőssége van, köztük a teljesen egyedi és megkapó külső, amire a gyártó rá is erősített, hiszen elég ütős színekben is érkezik, a fekete mellett pirosban (atomic néven fut) és pezsgőszínben is elérhető lesz. Az anyaghasználat és az összeszerelés minősége kiváló, ezek fényében a vízállóság hiánya továbbra is fájó, de elviselhető. A hazai megjelenés pontos dátumát egyelőre nem ismerjük, de valószínűleg nem kell már sokáig várni az új BlackBerry-re.

Azóta történt

  • BlackBerry Key2 - megoldókulcs

    Az egyetlen gyártó, ahol még ragaszkodnak a fizikai billentyűzethez. Ettől rögtön különleges a telefon, de vannak még benne trükkök. Például az ára.

  • BlackBerry Key2 LE - LEvelezési rovat

    A BB Key2 LE esetében pont annyi és olyan kompromisszumot kötött a gyártó, amivel megtarthatta az egyediséget, de összhangba hozta a teljesítményt, a funkcionalitást és az árat.

Előzmények

Hirdetés