IFA 2022: Kipróbáltuk a Huawei vérnyomásmérős óráját

Hamarosan Európában is kapható lesz a Huawei Watch D, a cég első olyan órája, amely pulzus, EKG és véroxigén-szint mellett vérnyomást is képes mérni.

Kínában már megvolt a Huawei Watch D bemutatója, így a technikai paramétereket már ismerhettük. Az óra a cég többi kiegészítőjéhez képest vaskosabb (51 x 38 x 13,6 mm), viszont meglepően könnyű a csuklón 40,9 grammja ellenére. Két méretű szíjjal lehet megvásárolni, 13,3 vagy 11,8 centiméteresek opciók. Mivel egyedi a csatlakozó és a szíj is, így a csere nem opció. A TruBP szíj ugyanis pont ugyanúgy felfújódó légzsákokat tartalmaz, ahogy a klasszikus vérnyomásmérők is, ehhez pedig az óra motorikusan pumpálja fel magát. A TruBP szíj belső része eltávolítható, ugyanakkor azzal elvesztjük az IP68-as védelmet, mert a szíj légbeömlője szabadon marad, lásd a fotókon.

Ilyen a Huawei Watch D speciális szíja.Ilyen a Huawei Watch D speciális szíja.Ilyen a Huawei Watch D speciális szíja.Ilyen a Huawei Watch D speciális szíja. Ilyen a Huawei Watch D speciális szíja. [+]

Tölteni vezetékmentesen lehet, ehhez jár a cégtől adapter a dobozban. A Huawei Egészség alkalmazással lehet használni a Watch D-t,  itt láthatjuk a vérnyomásméréseink eredményeit, az EKG eredményeit is, illetve van opció arra, hogy beállítsunk emlékeztetőt mérésekre, az adatainkat pedig közvetlenül az appból lehet PDF-ként az orvosunkkal megosztani. Ugyanakkor arra figyelmeztetett a cég, hogy az EKG funkció az EU-ban egyelőre nem lesz elérhető, a hatósági engedélyeztetés zajlik éppen, de reményeik szerint még ősszel megkapja a Watch D, illetve a GT és a többi EKG-képes Watch termék is az engedélyt. Ha a hatóság rábólintott az EKG-ra, egy szoftverfrissítés jön majd a telefonos alkalmazáshoz és az órákhoz is, amivel engedélyezve lesz a funkció.

Így kell tartani kezünket ahhoz, hogy mérni tudjon az óra.
Így kell tartani kezünket ahhoz, hogy mérni tudjon az óra. [+]

A vérnyomásmérés viszont működik, ehhez külön menüpont van az órán. Rányomva megkér minket az eszköz, hogy kezünket tegyük keresztbe mellkasunkon, másik kezünkkel pedig tartsuk meg könyökünket, ne mozogjunk és ne beszéljünk, amíg a mérés zajlik. Ahogy az orvosi vérnyomásmérők, az óra légzsákjai is felfújódnak, érezzük, ahogy egyre szorosabb lesz csuklónkon. Hangja nincs, egyenletesen és gyorsan megfeszül az ember kezén a mérő. A mérés végét apró rezgéssel jelzi az óra, rövid részletezést is láthatunk az eredményekről segítő színekkel: a zöld tartományban minden rendben, sárgában érdemes odafigyelni, pirosban pedig meglátogatni egy dokit.

Huawei Watch D a csuklón.Huawei Watch D a csuklón.Huawei Watch D a csuklón.Huawei Watch D a csuklón. Huawei Watch D a karomon. [+]

Az óra a csuklón a vérnyomás mérést ± 3mmHg értéken belül teljesíti. Az EKG funkcióba a TruSeen 5.0+ rendszer kapcsolódik be fotoelektromos szenzorokkal és PVD bevonatú elektródákkal az inferencia kiszűrésére, és képes lehet előrejelezni az aterotrombózist (érelmeszesedés), az arrhythmiát (szívritmuszavar) és az alvási apnoét. Természetesen megvan a véroxigén-telítettség és a pulzusmérés, az alvás- és stresszfigyelés, több tucat mozgásforma és sport követése, plusz a Huawei Egészség háttérrendszere.

Rövid kiértékelés, a részletes adatokért a Huawei Egészség alkalmazás felel.
Rövid kiértékelés, a részletes adatokért a Huawei Egészség alkalmazás felel. [+]

Mindezek mellett egy töltéssel, napi egy vérnyomásméréssel hét napig tartó üzemidőt ígér a termékhez a Huawei. Az órában van GPS és NFC is, Bluetoothból pedig 5.1-es, amivel Androidból 6.0, Harmony OS 2.0, vagy iOS 12-es rendszerű okostelefonokkal lehet összekapcsolni. Az árazás 399 euró lesz, egyelőre csak "egyes piacok" kapják meg az órát, ami valószínűleg Németországot és Olaszországot jelenti első körben. Ha Magyarországon is megvásárolható lesz, úgyis írni fogunk róla.

Utazásunkat a Yettel Magyarország támogatta.

Azóta történt

  • Drága lesz a Huawei Watch D

    Mármint még drágább. A korábban bejelentett európai ár sem volt visszafogott, de mire ideért a termék, felszedett pár kilót, vagyis eurót.

Előzmények

Hirdetés