IFA 2023: Hordozható szilárdtest akkumulátorral jön a Yoshino

Irtó sok hurcolható akkumulátoros cég között a Yoshino tud újat mutatni.

Pár év alatt a semmiből lett népszerű termékkategória a magunkkal vihető akkumulátor. A Mobilarena olvasói elsősorban a Bluetti termékeivel találkozhattak, ők ugyanis szoktak küldeni tesztre ilyen berendezést. És persze az IFA-n is kint voltak, az AC180P-t mutatták be, amely főleg offline értékesítésre készült, de nagy meglepetést nem kínál.

Bluetti AC180P
Bluetti AC180P [+]

Viszont volt még UGreen, Jackary (akik jönnek hivatalosan is Magyarországra), EcoFlow, Energizer... és még az ég tudja hány különböző gyártó, mindegyikhez odamentem érdeklődni és feltenni egy darab kérdést: miért pont a tieteket vegyem meg? Mindegyik azt mondta, hogy a minőség miatt, egy kivétel adódott, a Yoshino. Ők ugyanis szilárdtest akkumulátort dobozolnak be, amit más még nem csinál. Ezt a technológiát a következő evolúciós lépcsőnek lehet tekinteni az akkuk fejlődésében. Itt is lítium alapú dologról van szó, csak éppen a folyékony elektrolitot szilárd anyagra cserélik, ami miatt egyrészt kevesebb károsanyag van a telepben, kevésbé gyúlékony és jóval nagyobb az energiasűrűsége.


[+]

A Yoshino termékeit még nem lehet kapni, de a cég illetékese szerint ez még az idén megváltozik, nagy erőkkel keresnek partnereket és forgalmazókat. A kiállított darabok a kicsit áramvonalas formatervet leszámítva nem térnek el a már ismert márkák termékeitől, ugyanúgy meg lehet őket táplálni hálózatról és napelemről, ugyanúgy van rajtuk kijelző, jár hozzájuk telefonos applikáció is. Ám a legnagyobb doboz 2600 Wh-s kapacitást kínál, miközben a konkurens márkák hasonló berendezései majdnem kétszer ilyen méretesek hasonló képességek mellett, ami egyértelműen a szilárdtest technológia számlájára írható.


[+]

Bár a standon nem volt ott, de egy 5 kWh-s berendezést is terveznek, ez már azért kerekeken fog gurulni, de még így is bőven kisebb méretbe belefér, mint az eddig ismert megoldások. A Yoshino 2500 töltési ciklusig garantálja a 80%-os kapacitást, az árakról még nem beszélhettek, de az elismerték, hogy valamivel drágábbak lesznek ezek a termékek, mint amennyibe most az ugyanilyen képességű LiFePO4 akkus konkurens modellek kerülnek. Ez relatív furcsa annak fényében, hogy a cég oldalán már vannak árak, amelyek alapján jó 60-70%-kal többe kerülnek a Yoshino modelljei. Érdemes lesz egyébként a termékeket majd összevetni a most elérhető ajánlatokkal, a B3600 SST 2611 Wh-s, 3600 W kimenő teljesítményt kínál és 24,3 kilogrammot nyom. Ezzel szemben a Bluetti AC200MAX csak 2 kWh-s, 2200 wattot ad le és 28,1 kilogramm tömegű. Minél nagyobb a telep kapacitása, annál látványosabb méretben és tömegben az eltérés a szilárdtest javára, ám ez még csak az út kezdete, számos cég folyamatosan kutatja, hogy miképpen tudná az energiasűrűséget tovább növelni a biztonság fenntartása és az árszint csökkentése mellett.

Hirdetés