Íme, a megvehető Qualcomm referenciamobil

Az Asus közreműködésével dobja piacra a Snapdragon feliratú csúcsmobilt az amerikai vállalat. Ilyen árcímkével fanatikusok rétegmodellje lehet, de tömegtermék aligha válik belőle.

A Qualcomm körülbelül 1,6 milliós közösségére, a Snapdragon Insidersre utal első, saját márkanevükön futó mobiljuk neve, a Qualcomm Smartphone for Snapdragon Insiders, hosszú név, de becézzük csak Snapdragon mobilnak, ez olvasható ugyanis a hátulján. A készüléket nem mellesleg az Asus gyártja, és az ő értékesítési csatornáin keresztül is fog piacra kerülni Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Japánban, Dél-Koreában és Indiában, 1500 dolláros (körülbelül 450 ezer forintos) árcímkéje viszont akkor is nagyon húzós, ha a gyárilag hozzá tartozó TWS fülhallgatót (Snapdragon Sound), védőtokot és Quick Charge 5-ös adaptert is beleszámoljuk, ami jár hozzá.


[+]

Nézzük, mit kapunk ennyi pénzért: 6,78 hüvelykes Samsung AMOLED kijelző került bele 1080 x 2448 pixel felbontással, 144 Hz-es képfrissítés támogatásával, Gorilla Glass Victus védelemmel és always-on funkcióval. Hagyományos, szűk kávák találhatók rajta, fent a 24 megapixeles szelfikamera ebben könnyedén el is fér. Az ujjlenyomat-olvasó nem a kijelzőbe, hanem a hátlapra került, egyébként a Qualcomm 2. generációs, 3D ultraszonikus szenzora található itt meg. A hardver a Snapdragon 888, nem a Plus változat, hanem a sima, amihez 512 GB-os UFS 3.1 tároló és 16 GB-nyi LPDDR5 RAM tartozik. A készüléken futó Android 11 tulajdonképpen teljesen gyárias, nincsenek benne nagy trükkök, különleges kezelőfelületek.


[+]

Hátul három darab kamera látható, 64 megapixeles és f/1,8-as a főkamera, mellette 12 megapixeles, f/2,2-es ultraszéles egység és 8 megapixeles telefotó lencse található (3x-os zoom), itt a Qualcomm-féle AI trükkök megvannak, viszont a Spectra 580 képfeldolgozót aligha használja ki teljesen a mobil, hiszen így párhuzamosan nem nagyon fog három darab 28 megapixeles fotót vagy három darab 4K-s videót rögzíteni.


[+]

Az 5G-s mobil a szokásos adatkommunikációs csomagot kapta, a 4000 mAh kapacitású akkumulátort pedig a dobozban lévő Quick Charge 5.0 adapterrel lehet a leggyorsabban tölteni, 0-ról 70%-ra mindösszesen 30 percre van szükség, a teljes töltés 50 perc. A mobil 210 grammot nyom, a legfőbb kérdés pedig az, hogy ennyi pénzért néhány fanatikuson kívül ki akar majd ilyen felszereltségű mobilt venni? Valószínűleg nem lesz tömegmodell a Snapdragon készülékből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés