Hirdetés

iPhone szerviz blog: iPhone kijelzők javítása

Legyen szó iPhone 3G-ről, 3 GS-ről, esetleg a legújabb iPhone 6-osról, az esetek 90%-ban az első komolyabb sérülés a készülékek kijelzőjét éri. Nem is olyan régen egy érdekes Apple szabadalom kapcsán röviden foglalkoztunk már a témával. Ennek az Amerikai Szabadalmi Hivatalnál regisztrált ötletnek a lényege éppen az esések által okozott kár minimalizálása lenne. Ezt egy olyan eszköz, például egy forgómotor, vagy a beépített vibramotor átalakításának segítségével érnék el, amely az esést érzékelő beépített szenzorok jelére a megfelelő oldalára fordítaná készülékünket. Amíg ez a megoldás még csak papíron létezik, addig érdemes kicsit jobban is megismerkedni az iPhone-ok kijelzőjével.

Az iPhone kijelzője

A ma is forgalmazott iPhone-ok (3G, 4/4S, 5/5S, 6/6Plus) kapacitív multitouch (vagyis egyszerre több érintést is kezelni képes) kijelzője hármas felépítésű: az üveg alatt az érintőfólia, az alatt pedig az LCD helyezkedik el. A kapacitív érintőképernyőt — amely ma már szinte egyeduralkodó az okostelefonok piacán — az Apple vezette be, és az iPhone 2G-nél jelent meg először. Ennek az eljárásnak a korábbi, úgynevezett rezisztív képernyőkhöz képest az volt az újítása, hogy már nem volt szükség a kijelző fizikai benyomására, korábban ezért a pontos bevitel érdekében elengedhetetlen volt egy stylus, azaz ceruza. Az új technológia alkalmazásával már elég csupán ujjunkat használni. Ez gyorsasága mellett számos más előnnyel jár: például ujjunk csúsztatását is képes érzékelni az adott eszköz. És, hogy mit lehet tudni a kijelző anyagáról? Bár az Apple és a Gorilla Glass-t gyártó Corning cég még mindig nem ismerte el hivatalosan, de a technológiai világ háza táján már jó ideje tényként kezelik, hogy az iPhone-ok kijelzőjének üvegfelületét is a Gorilla Glass nevű anyag fedi.

Kijelző szerelési tapasztalataink

Első és legfontosabb, hogy az iPhone-ok kijelzőjének cseréje semmiképpen sem tartozik az otthon is elvégezhető hobbiszerelések csoportjába. Nap mint nap találkozunk ugyanis olyan készülékkel, amely épp a házi barkácsolás során sérült meg súlyosan, vagy — és ez a jobbik eset — amely azért került be hozzánk, mert a telefon szétszedése még sikerült, azonban összerakása már nem. Ráadásul a házi, saját kezű szereléssel jó esélyünk van sokkal nagyobb kárt okozni, mint amennyit a szervizköltségen szerettünk volna spórolni. Egyszóval ennél a cserénél is erősen ajánlott felkeresni egy szervizt, így lehetünk biztosak abban, hogy iPhone-unk a javítás után is megfelelően fog működni. Másik örökérvényű tanácsunk, hogy mindig óvakodjunk az interneten található olcsó és akciós alkatrészektől - így a kijelzőktől is - ugyanis ezek sok esetben már a szállítás során meghibásodnak, vagy silány minőségük miatt már a beszerelés közben, esetleg azt követően nagyon hamar tönkremennek.

Sajátosságok

  • iPhone 3G
    Az iPhone-ok kijelző cseréje nagyjából hasonló módon történik, persze minden esetben előfordulnak egyedi sajátosságok is. Az iPhone 3G/3GS készülékek az egyetlen olyan Apple telefonok, amelyeknél az érintőüveget és az LCD modult még külön lehet cserélni. Az ezt követő összes többi iPhone esetében ugyanis az érintőt és az LCD-t gyárilag összeragasztották, aminek következményeként ezek csak és kizárólag együtt cserélhetőek. (Tehát az iPhone 4/4S-től fölfelé egy betört érintőüveg cseréje során még akkor is ki kell cserélni az LCD-t, ha az különben jól működik.) Az iPhone 3G/3GS készülékeket gyakran emlegetik úgy, mint a könnyen szerelhető iPhone-ok. A látszat azonban sok esetben csal: a kijelzőt és az alaplapot összekötő flex kábelek ugyanis kifejezetten megnehezíthetik még a legjobb szervizes dolgát is.
  • iPhone 4-es széria
    A soron következő iPhone-oknál, vagyis az iPhone 4 és 4S-nél a kijelző csere folyamata — felépítésük hasonlósága miatt — szinte teljes egészében megegyezik. Amit a legfontosabb tudni, hogy a kijelző cseréje során ezeket a készülékeket teljesen szét kell szerelni, még az akkumulátort, a csengő és dock csatlakozót is el kell távolítani ahhoz, hogy ezt a közel 1 órás, és komoly tudást igénylő cserét végrehajtsuk. A sérülések mellett az iPhone 4-es széria kijelzőjének típushibája is az alkatrész cseréjéhez vezethet. A meghibásodás oka készülékünk túlmelegedése lehet. Ekkor a kijelzőben lévő ragasztó elengedhet, ami sárga foltok megjelenéséhez vezethet. Ez a hiba csak a kijelző cseréjével orvosolható.


[+]

  • iPhone 5-ös széria
    Az iPhone 5/5S és 5C készülékek kijelzőjéhez már sokkal könnyebben hozzá lehet férni, mint a korábbi verzióknál, hiszen ezeket már fentről is lehet bontani, így nem kell a telefon minden egyes alkatrészén áthámoznunk magunkat a kijelző cseréjéhez. Viszont az eddigiektől eltérően az iPhone 5-ös szériától fölfelé már a beszédhangszóró, a fény- és távolságérzékelő valamint az előlapi kamera is egy szalagkábellel lett felszerelve a kijelzőre. Ez a kijelző sérülése során több hibalehetőséget is okozhat, ugyanakkor nagyobb odafigyelést is igényel. Az 5-ös széria készülékeinek is meg van a saját kijelző típushibája, amit még az alkatrész cseréje sem old meg sok esetben: ezt a vadonatúj kijelzőknél is megfigyelhető jelenséget fehér háttér esetén lehet leginkább megfigyelni, és a kijelző szélein akár egy ujjnyi vastagságban is megjelenő lila vagy zöld keret jelez.


[+]

  • iPhone 6-os széria
    A legújabb iPhone-ok, vagyis a 6-os széria szerelhetőségi szempontból nem sokban különbözik az előző modellekhez képest: maradt a már jól bevált szisztéma, így ezek is felfelé nyílnak, aminek következményeként egyszerűbben javíthatóak. Amire azonban az iPhone 6 és 6 Plus telefonok kijelző cseréjénél minden szervizesnek különösen oda kell figyelni, hogy a jóval nagyobb kijelző még akár szerelés közben is könnyebben eltörhet. Éppen ezért ezekkel a típusokkal a kijelző csere során különösen óvatosan kell bánni.


[+]

Összegzés

Leggyakrabban az iPhone-ok kijelzőjének cseréjét egy nagyobb esés, vagy ütődés teszi szükségessé. Ezekben az esetekben azonban nem csak a készülékek használhatóság romlik, de a repedések még komoly sérülések forrásai is lehetnek. Éppen ezért már a legkisebb repedés esetén is ajánlatos egy szakszervizben kicseréltetni iPhone-unk kijelzőjét.

Azóta történt

Előzmények