Érkeznek a 144 megapixeles kameraszenzorok?

Aki azt gondolta, hogy a gyártók beérik 108 megapixellel, alighanem tévedett: a Samsung gyártástechnológiája készen áll a felbontás növelésére.

A Galaxy S11 família szinte biztosan 108 megapixeles főszenzorral érkezik, viszont elég valószínű, hogy a 4:1-es pixel binning technológiát használó ISOCELL Bright HMX helyett egy újabb megoldással, kilenc képpont algoritmusos egyesítésével. Ez végeredményben ugyanúgy 12 megapixeles képek mentését jelentené, mint amelyen a Galaxy S10 rögzít, ám a dinamikaátfogás és az esti képminőség oldaláról is előrelépést hozhat, ha sok képpont összedolgozik. Nos, a 108 megapixel a jelen és a közeljövő, amit nem sokkal később a 144 megapixeles fényérzékelők követhetnek.

A 14 nm-es FinFET node előnyei a 28 nm-essel összevetve CMOS lapkák esetében
A 14 nm-es FinFET node előnyei a 28 nm-essel összevetve CMOS lapkák esetében (forrás: SmartPix) [+]

A Samsung konkrétan nem jelentett be egy ilyen felbontású szenzort, az IEDM konferencián ugyanakkor demonstrálta kifejezetten a CMOS lapkák számára fejlesztett, 14 nm-es FinFET gyártástechnológiáját, amely fogyasztásban és hőtermelésben is tetemes előrelépést ígér a 28 nm-es planar node-hoz képest. A 144 megapixel az egyik mellékelt ábrán jelenik meg, ilyen felbontáson jóval energiatakarékosabb működést ígérve a régi node-dal összevetve. A 144-es szám egyébként osztható 4-gyel és 9-el is, quad-Bayer pixelelrendezéssel így 36 megapixeles, 9:1-es fúzióval pedig 16 megapixeles felvételek születnének. Jelen pillanatban persze 144 megapixeles kameraszenzor még nincsen, de 108 megapixeles se volt egészen addig, amíg be nem jelentették.

Előzmények

Hirdetés