Hirdetés

Karanténban kicsit másképp, de működünk tovább

Szerencsések vagyunk, mert a munkánk zömmel otthon is elvégezhető, noha nyilván vannak fennakadások és megoldandó problémák.

Egy hónapja otthonról dolgozik a szerkesztőség, bár ebből remélhetőleg nem sok minden látszik az olvasók számára. Mi azon szerencsések közé tartozunk, akiknek majdnem mindegy, hogy hol üldögélnek, ha van net és akad egy közepes képességű notebook, akkor a cikkeink és tesztjeink majdnem olyan minőségben el tudnak készülni, mint korábban. De azért nekünk is alkalmazkodni kellett a helyzethez.


[+]

A legfontosabb, hogy a Mobilarena legolvasottabb anyagai továbbra is a tesztek, ezek elkészítéséhez pedig nem áll otthon rendelkezésre minden eszköz. Alapvetően három olyan feladat van, ami eddig a szerkesztőségben zajlott, a tesztkészülékek küldése és fogadása, a termékek fotózása, illetve a fénymérés, amihez egy darab műszerünk van, ergo nem ideális a helyzet, ha azt valaki hazahurcolja. A tesztcuccok logisztikáját a legkönnyebb megoldani: már egy ideje nem az irodába kérjük a mintákat, hanem oda viszi a futár, ahol az a szerkesztő lakik, aki majd a tesztet megírja. A termékek fotózását is meg tudjuk oldani házilag, maximum nem steril, fehér háttér előtt lesznek majd a cuccok a képeken. A fénymérés viszont necces.

Ezért aztán úgy csináljuk, hogy hetente egyszer valaki azért benéz az irodába. Csekkolja a postát (pláne, hogy jönnie kéne egy V60-nak Koreából, ami a tracking szerint egy hete Vecsésen dekkol), lefotózza a termékeket, amik érkeztek, illetve megcsinálja a méréseket. Mivel AliceWake kivételével mindannyian maximum 10-12 percre lakunk az irodától, ezért ez nem olyan nagy dráma (autóval pláne nem az), ha pedig tudjuk, hogy egy cég valamiért mégis a szerkesztőségbe küldi a motyót, akkor annak a fogadására valaki beugrik, aztán jön is el.

A nehezebb ügy a tesztcuccok milyensége, mert rengeteg készülék késik. Azok is, amiket amúgy már bejelentettek, itt van például a Xiaomi Mi10, amit már nagyon szeretnénk tesztelni, de itthon még nem elérhető, vagy például a friss OnePlus, amit eddig Nagy-Britanniából küldtek, de hát ez most kicsit problémás. De érhető okokból a hazai képviseletek munkatársai is inkább otthonról dolgoznak, hiába van már piacon a Note 10 Lite, kicsit csúszik a teszt, mert csak azért nem fog bemenni senki az ottani irodába, hogy elfutározza azt a kedvünkért, ha majd egyébként be kell menni, akkor mi is megkapjuk. Egy csomó modell hazai bevezetése pedig csúszik, a Honornak több terméke is van nálunk, amik még be sincsenek jelentve, egyik-másik motyóról már kompletten kész is a teszt, de még nem szabad kitenni. Az új TCL telefonokat is várjuk, de pillanatnyilag maga a gyártó sem tudja megsaccolni, hogy mikor ér ide Kínából az első szállítmány, várjuk az MWC helyett online bejelentett Nokia és Sony modelleket is, ahogyan az új A-sorozatos Samsung cuccokra is fenjük már a fogunkat.


[+]

Szóval most épp úgy vagyunk, hogy amit csak össze tudunk gereblyézni, azt leteszteljük. Szerencsére akad okosóra, hangfal, headset, időstelefon, vagy pár olyan márka, ami kevésbé ismert (Cubot, Energizer), szóval egyáltalán nem unatkozunk, de békeidőkben ezekre kevesebb fókusz jut a ténylegesen ismert és piacilag is fontos termékek mellett. E-mobilitás témájában teljesen a nullára estek vissza a tartalmaink, a hazai autós cégek nem adnak ki tesztkocsikat (nagyon helyesen), meg hát nem is igazán gyártanak most éppen semmit, pedig mostanra már kábé túl kéne lennünk a friss e-Up!, az új Zoe és a PUG e-208 tesztjén is.

Mindezek mellett folyamatosan ott lebeg nekünk is a kérdés, hogy meddig tart ez az állapot. Szervezzük az IFA kiállításra való látogatást? Lesz egyáltalán IFA? És vajon CES lesz-e jövő januárban? A berlini IFA (szeptember eleje) nem olyan fogas kérdés, lemondható szállást már foglaltunk, repjegyet nem, de oda kocsival is ki lehet menni. Maximum mégsem megyünk. A CES-t már lehetne szervezni, ott még szállásunk is akad, mert januárban vettünk valami tök kedvezményes vouchert Vegasban az Excaliburbe, amit bármikor be lehet váltani, de a repjeggyel még várunk.

Nem mondom, hogy napi szintű az érdeklődés, de azért fel-felmerült olvasói oldalról a kérdés, hogy anyagilag mekkora visszaesés a Mobilarena számára a jelenlegi helyzet. És a válasz az, hogy markáns. Mintha lett volna egy ijedtség március elején, azokban a napokban több olyan hirdetési kampányt is lemondtak a partnereink és az ügynökségek, amelyek már be voltak tervezve, de aztán ezek egy része talán mégis megvalósul egy későbbi időpontban, tehát nem olyan drasztikus a helyzet, mint egy fodrászatban, vagy egy rendezvényszervező cégnél, ahol konkrétan nullára zuhant az esélye bárminemű bevételnek. Persze ez hétről-hétre változik, mi sem tudjuk megsaccolni, hogy meddig tart ez az időszak és meddig kell óvatosan tervezzünk nem csak nekünk, hanem az egész telco iparágnak. Az nagyon valószínűnek látszik, hogy ahogyan majd helyreáll a normalitás lépésről-lépésre, úgy térnek vissza az iparági szereplők, értékesítők, gyártók és viszonteladók a hirdetési piacra is, bizonyára mindenkinek az lesz a célja, hogy egy nagy hajrával megmentse az évet, valószínűleg nekünk is addig kell majd kihúzni.


[+]

De minden #maradjotthon és egyéb, önkéntesen vállalt szabályok és korlátozások betartása mellett is úgy hisszük, hogy a dolog meg fog oldódni. Csináljuk tovább azt, amit eddig is csináltunk, átgondolt módon próbálunk itt-ott költségeket csökkenteni, a partnereinkkel együtt keressük azokat a lehetőségeket, amelyeket majd be lehet durrantani akkor, ha kezd helyreállni a rend, ha nincs pont tesztcucc, akkor készítünk pár elemző jellegű anyagot, de például az okostelefonok fertőtlenítéséről szóló cikkünk sem született volna meg, ha nem így alakul a járvány, ahogyan. Alkalmazkodtunk, nekünk szerencsére kicsit talán könnyebb, szorítunk azért, hogy hamar vége legyen ennek a helyzetnek, addig pedig próbálunk minél több olvasnivalót összehozni, hátha egy-egy jobban sikerült anyagunkban akkor is örömét leli az olvasó, ha amúgy egy csomó minden más miatt a jelenlegi időszak stresszes. Néha felhívjuk egymást videochattel összekötve és koccintunk este egy sörrel, beszélgetünk úgy általánosságban dolgokról, ráírunk egymásra, hogy miújság, küldünk képeket sonkáról, egy szigorúan egy háztartásban élőkkel történő erdei sétáról, futásról, bringázásról, vagy a Csutkáról. Volt rá példa, hogy Bone-nak vittem P40 Pro tesztkészüléket, betettem a kapun belülre kesztyűben, ő kisétált, beszélgettünk kicsit 4 méterre állva egymástól, majd elvitte a motyót, fertőtlenítette, miközben nálam is karanténban üldögélt a lépcsőházban 24 órát, mire hozzányúltam. Vigyázunk egymásra.

Bog

Előzmények

Hirdetés