Két új iPad: a legnépszerűbb és a legkisebb frissült

A sima iPad és a rég nem piszkált iPad mini is kapott frissítést, főleg ez utóbbinál történtek nagy változások.

Az iPad-et egy éve frissítette az Apple utoljára, ezért a mai bejelentések csak szőrmentén piszkáltak hozzá a leginkább megfizethető modelljükhöz. Az A12 bionic rendszerchipet az A13 Bionic váltotta, kicsit reszeltek a hátsó kamerán, az elsőt pedig teljesen lecserélték egy friss, 12 megapixeles, 122 fokos látószögű verzióra, ami az automatikus keretezésre is képes. Ennek Center Stage az almás neve, gépi tanulást használva a készülék videofelvétel közben felismeri az embert, így ha mozgunk a képen erre-arra, akkor mindenféle vágási trükkel kvázi utánunk fordul a kamera, még ha az igazából fizikailag egy helyben áll. Ilyesmit egyébként a Samsung is kínál a Fold2, Fold3 és Flip3 modellekben.


[+]

A külső nem változott, de most már nem 32 GB-ra kell összehúznunk magunkat, ha az alapmodellt választjuk, hanem 64 GB-os a belépő iPad minimális tárhelye. Továbbra is kompatibilis az első generációs ceruzával, a kijelző kapott egy TrueTone képjavítást a jobb kontraszt és színhűség kedvéért, az iPad OS 15-ben pedig a már ismert widgetek, multitasking és Quicknote funkciók kaptak helyet. Továbbra is 10,2 inches a kijelző, a dobozban van 20 wattos töltőfej, az előlapon ott mosolyog a TouchID, hangszóró még mindig csak alul van, a csatlakozó pedig Lightning. De ez a legolcsóbb iPad, négy színben kapható már a jövő héttől 329 dolláros nyitóáron. Plus a mindenféle terhek.


[+]

Sokkal nagyobb változáson ment keresztül az iPad mini, amihez 2019 márciusában nyúltak utoljára, tehát érett már a frissítés. És itt tényleg komoly kis hardvert rámoltak össze, egyrészt bekerült a burkolat alá az az A15 Bionic chipset, amely az új iPhone-okban is dübörög és a gyártó szerint bivalyerős. Másrészt a design is alaposan megváltozott, mert eltűnt a TouchID lentről, a felső bekapcsológombba költözött, ezért nagyobb, 8,3 inches lett a kijelző úgy, hogy a gép mérete érdemben nem változott.


[+]

Az új IPS megjelenítő 2266 x 1488 pixelt tud kirajzolni, tükröződésmentes és zsírtaszító bevonatot kapott, a gép pedig a második generációs Apple Pencillel is kompatibilis. Hátulra 12 megapixeles, F/1,8-as apertúrájú kamera került 4K videózási lehetőséggel, van mellette vaku is, előre pedig ugyanaz a 122 fokos látószögű modul költözött, mint ami a sima iPaden is helyet kapott. Nagy változás, hogy sztereó hangszórók vannak a gép alsó és felső részén, mikrofonból is kettőt találhatunk, ha pedig olyan modellt veszünk, amely SIM-et is fogad, akkor 5G hálózatokra is fel tud lépni az eszköz.


[+]

A friss iPad mini tehát alapos frissítést kapott, az Apple 9 órányi böngészési időt ígér mobilhálózaton egy töltéssel, ha pedig elfogy a szufla, akkor 20 wattos töltőfejjel etethetjük a gépet, ezt pedig mostantól Type-C csatlakozón tehetjük meg. A gyártó a különböző csatlakoztatható eszközökkel való kompatibilitási igénnyel indokolta a Type-C-re való váltást, ami valószínűleg jó döntés. A tablet már rendelhető, jövő héten a boltokba kerül 499 dolláros nyitóáron, a magyar árak a friss iPad esetén 135 ezer forintról indulnak, a miniért pedig 200 ezer forintot kell a boltban hagyni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés