Kevésbé veszélyes a mobil, mint a lopásgátló

Az amerikai Rochesterben található Mayo Clinic kutatói öt hónapos kutatássorozatot folytattak annak kiderítése érdekében, hogy valóban veszélyesek-e a mobiltelefonok az orvosi eszközök, különös tekintettel a pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) működésére.

A kutatás során többféle telefont és szolgáltató hálózatát tesztelték mintegy 192 különböző orvosi eszközön. A 300 teszt során semmiféle változást nem tapasztaltak az eszközök működésében, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mobiltelefon nem veszélyes az ilyen eszközökkel élők számára.

Nem szolgálhatunk ilyen jó hírrel azonban más elektronikus termékekkel kapcsolatban: egy egyszerű CD-lejátszó megzavarta egy beteg szívritmus-szabályozójának működését.

Nagyobb veszélynek is ki vannak téve a szívbetegek: a kutatás során felfedezték, hogy egyes üzletek áruvédelmi kapujai (azok, amelyek az úgynevezett EAS - electronic article surveillance - elven működnek) megzavarják mind a pacemakerek, mind pedig a defibrillátorok működését. Több baleset történt már ezek miatt és figyelembe véve, hogy ilyen rendszer világszerte mintegy egymillió ilyen rendszer működik, a veszély komoly. A kutatók szeretnék felhívni a figyelmet erre, hiszen a jövőben az elektronikai rendszerek tervezésénél már ezzel is számolni kell.

Azóta történt

Hirdetés