Hirdetés

Kipróbálunk valami újat, az iPhone-os kolléga kinyitható Androidra vált

Nem írtunk még hosszútávú tesztet, pedig a piac alapján egyre többen és egyre tovább megtartják telefonjaikat. Belekezdünk egy ilyen projektbe.

Külföldi oldalakon és a YouTube-on rendszeresen jönnek velem szembe olyan tartalmak, hogy "Ilyen X gyártó Y telefonja Z hónap után". Boggal az elmúlt hónapokban többször is beszéltünk erről a szerkesztőségben, hogy nekünk is lehet kellene ilyeneket csinálni, vagy legalább visszakérni időnként egy-egy készüléket és újratesztelni pár frissítés után, hogy mennyit változott a kamera, mennyit romlott vagy javult a hardver teljesítménye. Viszont egyrészt ez minimum egy teljes munkanapnyi idő (meg mondjuk még egy megírni, megszerkeszteni, vizualizálni a tapasztalatokat), másrészt alapvetően nem egyszerű meghatározni egy egzakt időszakaszt, hogy akkor ez letelt, mostantól a telefon jobb vagy rosszabb kell legyen.

Mindeközben azzal, hogy egyre erősebbek a telefonok és egyre hosszabb ideig használhatók, egyre többen tartanak ki a készülékeik mellett. Jobb esetben pedig a gyártó még foglalkozik is a modellel, láttunk már javuló kamerás teljesítményt, érkező új funkciókat. De most nem általánosságokról, hanem konkrétumokról akarok itt beszámolni, úgyhogy magamra terelem kicsit a szót. Szóval 2021-ben az Apple piacra dobta az iPhone 13 minit, én pedig októberben, a hazai megjelenés hetén úgy szaladtam érte, mint Forrest Gump, a telefon pedig azóta is velem van. Pusztán mérete miatt. Az Apple sikerült elérjen egy olyan tökéletes egyensúlyt ezzel a készülékkel (mérlegen a kínált tudás, teljesítmény, üzemidő, kamera és méret), amit azóta sem, és valószínűleg már nem is fognak. Az elmúlt több mint két évben rengeteg cikkben és videóban jelent meg a minivel rögzített anyag itt a Mobilarénán, és senkinek sem bántotta durván a szemét a visszajelzések alapján, én is teljesen meg vagyok vele elégedve, és önszántamból maximum akkumulátort cseréltem volna idén, telefont még nem.


[+]

De az MWC-n kaptunk egy felajánlást a Honortól, hogy a Magic6 Pro kölcsönben maradjon nálam és használjam mindennapi készülékként hosszabb időre. Elgondolkodtam rajta, de támadt egy szerintem jobb ötletem, így inkább pofátlanul rákérdeztem, hogy nem lehetne-e inkább a Magic V2? Nem kapzsiságból, pusztán csak azért, mert látom, hogy a Honor klasszikus okostelefont jól össze tud rakni: 2021 vége óta teljesít elég megterhelő napi szolgálatot egy Honor 50 a barátnőmnél. Bevallom, hogy személy szerint nem bízom a hajlítható kijelzővel szerelt telefonokban, pontosabban abban, hogy a belső puha kijelző olyan tartós, amilyennek a gyártói marketing beállítja. A környezetemben láttam már lemállott belső fóliát, belülről porosodó hajtást, teljesen ki nem nyíló zsanért.

A másik ok, hogy ha már mindenképpen valami nagyobb kell az iPhone 13 mini méreténél — előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lett volna —, akkor adjon már valami tényleg különlegesebb extrát is, a mini tabletté hajtogatás pedig ilyennek tűnik. Aztán ki tudja, hogy mennyit fogom a való életben használni a belső panelt. Többektől hallottam már olyat, hogy utána nem is akarok majd másra nézni sem, más szerint ez az egyetlen dolog, ami el tudta távolítani az iPhone-tól. Hát, jó, meglátjuk. Ugyanezen cimbik kinyitható Galaxy telefonján mállott szét a belső panel, porosodott be, nyílt a mechanika 180 fok helyett csak 165-ig ki. Meglátjuk, mi lesz.

A Honor bízik a Magic V2-ben hosszú távon, mind teljesítményét és felhasználói élményét, mind összeszerelési minőségét illetően, mert részletesebb egyeztetés után azt mondták, hogy oké, odaadják az egyik magyar piacra hozott tesztmodellt a felvázolt projektemhez, ami a következő: iPhone-ból ki-, V2-be beköltözés, majd a telefon mindennapi és rendszeres használata, aztán féléves és egyéves távlatokból egy-egy visszatekintő, összegző teszt megírása, kiemelt figyelmet fordítva a belső kijelző állapotára. Mellette pedig majd itt a szerkesztőségi blogba nyünnyögök még róla így rövidebbeket, ha lesz, akit érdekel. Például külföldre utazós adat eSIM használat kapcsán, arról amúgy is terveztem anyagot készíteni. Illetve ha pozitív fogadtatást kap a hosszútávú teszt olvasói részről, akkor megpróbálkozhatunk majd azzal is, hogy valahogy rendszeresítsük és ne csak a prémium csúcskategóriával, hanem közép- vagy alsó kategóriával is foglalkozzunk ezekben. Mondjuk féléves etapokban olyan mobilokkal, amik hazánkban néptelefonok népszerűek.

Most tartok a beköltözés résznél, ahogy ezt írom. Az kicsit fáj így előre is, hogy az Apple Watch órát le kell raknom, és kell majd pár alkalmazásomra még androidos alternatívát találnom. De az adatmásolás egy Lightning végű USB-C kábellel percek alatt megvolt, szóval az alapok már megvannak, indul a buli!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés