Hirdetés

Kívülről ismerős, belül teljesen új: itt a Galaxy Watch4

Új chipset, új rendszer, új nevezéktan, de a korábbról ismert kezelhetőség és funkcionalitás jellemzi a megújult órákat.

Dobta a Tizen alapú okosórás rendszerét a Samsung, de ezt tudtuk előre, mert a Google és a koreai gyártó már korábban elárulta, hogy a következő generációs Samsung órák már az Android Wear köré fognak épülni. A kérdés inkább az volt, hogy a korábban rettentően kötött, nem kusztomizálható Android Wear felületet mennyire dolgozhatja majd át a Samsung a saját igényei alapján, a választ pedig a most bemutatott négy eszköz adja meg, hiszen a Watch4 ennyiféle változatban készül.


[+]

A Watch4 és a Watch4 Classic két-két méretben lesz elérhető, de a termékek funkcionalitása megegyezik. Az eltéréseket a méretbeli különbségeken túl az eSIM képesség, valamint a lünetta megléte, illetve hiánya okozza majd, ugyanis pont a Watch3-ról ismert gyűrű a Classic ismérve, míg a sima Watch4 a Watch Active 2 örökébe lép. Ez azt is jelenti, hogy a Watch Active név ugyanúgy megszűnik, mint az eddig használt Tizen rendszer.


[+]

Akármelyik órát is kapcsoljuk be, azt fogjuk tapasztalni, hogy a kezelőfelület logikája, az ikonok és a widgetek milyensége gyakorlatilag ugyanolyan, mint amilyet eddig megszokhattunk, pusztán az idáig körkörösen elrendezett menüt váltja fel egy teljes kijelzős ikonhalom, de alapvetően a Samsung jól át tudta menteni a Tizen rendszer alatt megszokott funkcionalitást és elrendezést úgy, hogy a végfelhasználónak igazából nem is kell tudnia, hogy az egyébként gyors és reszponzív menü mögött milyen operációs rendszer található.


[+]

Persze érkezett egy-két új funkció, mint amilyen a továbbfejlesztett hátlapi BioActive szenzor, ami a Samsung szerint az eddiginél is pontosabb, nem csak vérnyomást, véroxigén szintet és EKG-t mér, hanem testösszetételt is elemez 15 másodperc alatt állítólag 2400 adatot összegyűjtve és kiértékelve. A Wear OS-hez és az új szériához új hardver is dukál, amely az 5 nm-es csíkszélességen készülő Exynos W920, erről itt írtunk bővebben.


[+]

A Wear OS használatának előnyei már most látszódnak, a Google platformjának segítségével számos olyan alkalmazás vált elérhetővé, amely Tizen környezetben nem volt eddig jelen, bővült a kompatibilis fitnesz alkalmazások listája, de egyébként is minden olyan telefon app, aminek van órás megfelelője, vagy legalábbis használja a csuklónkon levő berendezést, az automatikusan települ az új Watch4-ekre a használat megkezdését követően. A Google ökoszisztémához való visszatérés a Samsung számára is könnyebbség, de ehhez az is kellett, hogy a friss Wear OS fejlesztésébe a koreai gyártó is beleszólhasson és a One UI Watch kezelőfelületet rá tudja tenni a készülékekre.


[+]

Az órák megfelelnek az IP68-as és a MIL-STD 810G katonai szabványnak is, a sima Watch4 alumínium készülékházat, a Classic rozsdamentes acél tokozást kapott. Ez utóbbi változat 46 és 42 mm-es méretben létezik, a lünetta nélküli Watch4 44 és 40 mm-es változatban érhető el, ez utóbbi már kifejezetten kicsi és nőies kivitel. A nagyobb kijelzők 450 x 450 pixeles felbontásúak, a kisebbek "csak" 396 x 396 képpontot jelenítenek meg a Super AMOLED panel segítségével. Természetesen az akkumulátor mérete is az órák nagyságával együtt változik, a 44-46 mm-es verziókban 361, a 40-42 mm-es változatokban 247 mAh-s telepet találunk.

Egyik modellből sem hiányzik a Bluetooth, az NFC, a GPS és a WiFi, az óralapot Gorilla Glass DX védi, a RAM mérete 1,5 GB, a belső tárhely 16 GB-os, a töltés vezeték nélkül történik, a Samsung pedig azt mondja, hogy 40 órás üzemidőre számíthat majd az, aki úgy dönt, hogy 100 ezer forintot minimum szán egy okosórára. Ennyibe kerül ugyanis a 40 mm-es Watch4, 110 ezer forintért jár a 44 mm-es változat, ha pedig eSIM-et szeretnénk, akkor az minden esetben további 20 ezer forintot emel az áron. A lünettás Watch4 Classic kisebbik verziója 135 ezer forintot, a 46 mm-es modell pedig 150 ezer forintot kóstál LTE nélkül, ha szükség van 4G-re, akkor itt is 20 ezer forint az eSIM felára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés