Kuo: 2,5 év előnyben a Face ID, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó jövőre

A kamerás képességek fejlődése (vagy cinikusabb vélemények a kamerák számának növekedése) mellett a biometrikus azonosításra fordított különös figyelem az elmúlt évek legfontosabb okostelefonos változása. Érthető: nem csak a személyes adatok védelméről és a biztonsági falon való túljutás kényelméről van szó, a gombamód elszaporodó mobilfizetési megoldások miatt is fontos, hogy a felhasználó saját, egyedi tulajdonságai alapján engedjen telefonjához és számlájához hozzáférést.


A Face ID elemei és működése (forrás: Red Flag Deals) [+]

A szakértők szerint a Samsung és az Apple mindent megtett, hogy idei csúcskészülékeik kijelzőjébe integrálják az ujjlenyomat-olvasót, ám ez olyannyira nem sikerült, hogy a Galaxy S8 és a Note8 előlapján íriszalapú megoldás maradt és a leolvasó hátra, rossz helyre került, az Apple az iPhone X esetében pedig a Face ID rendszer bevezetése mellett döntött, teljesen kihagyva az ujjbegy mintázatához kötődő megoldást. Több jel is arra mutat, hogy a számos elemből álló és igen fejlett, 3D-ben térképező TrueDepth kamerarendszert siettetni kellett az ujjlenyomat-olvasó elhagyása miatt, éppen ezért késésre és szűk kezdeti készletre kell számítani.


Az animojik felveszik a küldő arcvonásait (forrás: Red Flag Deals) [+]

Ming-Chi Kuo az egyik legismertebb ebben a munkakörben, és véleménye szerint technológiailag és 3D-s arcalapú szolgáltatásban a TrueDepth kamera 2,5 éves előnyt élvez az androidos, hasonló megoldásokhoz képest. A rendszer lehetővé teszi, hogy ne csak teljesen szemből ismerje fel a Face ID a tulajdonost, a 3D arctérképezés pedig bevezeti a roppant pofás animojit, ami a TrueDepth kamerát és az emojikat kombinálja a felhasználó arcvonásai szerint. Az androidos konkurencia várhatóan maga is ebbe az irányba mozdul el biztonsági és szolgáltatási fronton.

A Super AMOLED technológiájú Infinity Display panel a piac legjobbja
A Galaxy Note8 virtuális home gombja ujjlenyomat-olvasót nem, csak nyomásérzékelőt rejt [+]

Kuo egy másik elemzői levelében ugyanakkor kifejtette, hogy a Samsungnál továbbra is dolgoznak a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasón, ami igen jó eséllyel a Galaxy Note9-cel mutatkozik majd be, jövő nyáron. Azért nem az S9-cel, mert az várhatóan a korábbiaknál picit előbb piacra kerül, és még mindig nem áll készen a megoldás a tömeggyártásra. A Samsung több partnere is szeretne befutó lenni, és Kuo szerint a a koreai BeyondEyes és a házon belüli Samsung LSI a legesélyesebb, de az Egis sanszait sem szabad leírni. Mivel a leolvasási technológia része lenne az ujj megvilágítása az OLED panel pixeleivel, a Synaptics valószínűleg kiesik a potenciális beszállítók közül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés