Hirdetés

Látogatás a Huawei központjában

Shenzhenben és Shanghaiban jártunk a Huawei meghívására. A programban volt gyárlátogatás, megnéztük a labort és a fejlesztőközpontot, illetve sok interjút is csinálhattunk.

A Huawei nagy energiát fektet abba, hogy ne csak Kínában legyen ismert és elismert, hanem világszerte a legnagyobbak között tartsák számon. Ezen erőfeszítések egyik eleme, hogy a világ minden tájáról rendszeresen visznek újságírókat a főhadiszállásukra, hogy bemutassák a cég mindennapjait és létesítményeit. Egy ilyen utazásra invitáltak engem is, amire természetesen nem mondhattam nemet. Felszerelkeztem egy csomó kép- és hangrögzítő eszközzel (meg minden mással is, amit az ember ilyen hosszú útra magával visz), egyedül télikabátot és pulcsit nem raktam el, mert Hong Kong ilyenkor is elég jó időjárással kecsegtetett.

Az útról két videót is készítettem. Az első (fent) a szakmai jellegű, ahol a Huawei által szervezett program leglényegesebb pontjait gyűjtöttem össze, illetve néhány interjút is csempésztem bele. Ez elsősorban Shenzhenben és Shanghaiban "játszódik", noha eredetileg Hong Kongban szállt le a repülőgép. A szervezés megdöbbentően profi és nagyvonalú volt, a magyar különítményt gardedámozó Lizzie minden ésszerű kívánságunkat teljesítette. A szakmai program képgalériája a lenti fotóra kattintva nyílik meg.

A képre kattintva galéria nyílik
A képre kattintva galéria nyílik [+]

Bár a videóban a legtöbb fontos információ benne van, az azonban nehezen átadható, hogy egy ilyen út mennyiben változtatja meg a látogató véleményét a vállalatról. Persze, hogy a Huaweinél nagyon figyeltek arra, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiben és remekül érezzük magunkat, de ezt minden cég igyekszik hasonlóan intézni. Az viszont ritkán adatik meg, hogy a csapattól néha le-leszakadva teljesen véletlenszerűen megkérdezgessek alkalmazottakat arról, hogy ők milyennek látják a céget. Jellemző, hogy miközben a társaság még az emeleten ebédelt, lesétáltam (frászt, a mozgólépcsőn mentem) a bejárathoz és a recepciós lányt kérdeztem, hogy miért jó itt dolgozni. Mert kiemelkedően jó a fizetés, mondta, ráadásul azt is megtudtam, hogy a Huawei egy bizonyos szint felett tulajdonjogot is ad az alkalmazottaknak részvény formájában, így minden döntéshozó a magáénak érzi kicsit a céget. Amikor már a sokadik embernek hoztam fel, hogy Európában és Észak-Amerikában azt gyanítják, hogy a kínai állam bele-beleszól a Huawei működésébe, akkor mindig nagyon kategorikus tagadásba futottam bele. Ami azt jelenti, hogy vagy ők sem tudnak róla, vagy roppant módon a lelkükre kötik, hogy erről mit szabad mondani. Vagy simán tényleg nem igaz.


[+]

A cég Shenzhenben óriási területen építette fel a központját, amit ők egyszerűen Huawei Campusnak hívnak. Itt minden van, több étterem, egyetemnyi méretű oktatási központ, parkok, fintesz terem, még lakónegyedek is akadnak. Két dolgon akadtam fent, az egyik a botanikus kert szerű park tóval, hattyúkkal és egyéb állatokkal, illetve a szingli alkalmazottaknak fenntartott terület, ahol minigarzonok vannak és kifejezetten reméli a cég, hogy fiatal és egyedülálló dolgozói egymásra találnak. És akkor elköltözhetnek nagyobb kéglibe, amit szintén tud a Huawei biztosítani... nem is lepődtem meg, amikor kiderült, hogy Lizzie férje is a vállalatnál dolgozik.


[+]

A gyár Donggouan városban van, ez egy órányi buszozás a központtól. Itt nagyon szigorú biztonsági ellenőrzés van, fémdetektoros kapun kell belépnünk, elvették az összes telefont és kamerát és árgus szemeket vetettek a karórámra, hogy nincs-e benne fényképezőgép. Ennek nem csak az az oka, hogy magát a gyárat védik az ipari kémkedéstől, de mint kiderült egy csomó robot is Huawei fejlesztés, olyanok, amelyek más gyártóknál nincsenek. A gyárban állandó a zaj, a munkások két óránként kapnak 10 percnyi pihenőt. Minden készülék átesik emberi minőségellenőrzésen is, mielőtt a dobozba kerül, egy P8 összerakása tippem szerint olyan 10-12 perces folyamat - persze a chipek, a kijelző, a kamera és a ház is mind előre készen van, a gyártósoron a robotok ezeket gyorsan és precízen, lépésről-lépésre illesztik össze.


[+]

Jártunk a laboratóriumban is, Shenzhenben a hálózati berendezések tesztjeit végzik, hatalmas szekrényekben szimulálják az időjárási körülményeket. A telefonos fejlesztőközpont egy része viszont Shanghaiban van, itt különböző gépekkel tesztelik a készülékeket, van olyan robot, ami milliószor nyomja meg az oldalsó gombokat, egy másik a kijelzőt kapcsolgatja, vagy azt szimulálja, hogy zsebből kicsúszik a készülék és rücskös talajra esik. Abszolút lehet érezni, hogy itt nem arról van szó, hogy egy cég összevásárolgat a beszállítóktól mindenféle komponenseket és azokból összerak egy telefont, hanem tényleg komoly kutatás-fejlesztés van a termékek mögött.


[+]

Szerencsére a Huawei rugalmas volt abban a tekintetben is, hogy kérésemre két nappal hamarább foglaltak repülőjegyet, így volt egy kis időm a térségben turistaként is szétnézni. Erről is készült egy videó, ez sokkal inkább arra fókuszál, hogy milyen látnivalókat tartogat az utazó számára Hong Kong, Makaó, Shenzhen és Shanghai. Általában az ilyen jellegű filmecskéket saját emlékeim megőrzése miatt készítem, de ezt most megosztanám mindenkivel abban bízva, hogy tud érdekes és új információkat adni, mégsem rettentő unalmas.

Nyilván rengeteget fotóztam is, a "turistás" fotók galériája ide kattintva érhető el. És persze köszönöm a Huaweinek, hogy meghívtak.

Előzmények

  • Huawei P8 - nekik nem 8

    Erős csúcskészülékkel rukkolt elő a Huawei, amely a küllem és a kamerák tekintetében is megszorongathatja a riválisokat, ám hiba is becsúszott a gépezetbe.

Hirdetés