Legyen elérhető a gyerek, de közben ne vesszen el a digitális világban

A Yettel és az Xplore felmérése alapján ez a két szempont dönti el, hogy a gyerek kap-e okoskütyüt és milyet.

A Yettel és gyerek okosórákat gyártó Xplora közös, reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a szülők fontosnak tartják, hogy a gyerek elérhető legyen, illetve szükség esetén maga is elérjen bárkit, viszont 4-ből 3 szülő úgy véli, kisiskolás gyermeket még "túl kicsi" a digitális világhoz, 42%-uk pedig azért nem szeretne készüléket vásárolni a kicsinek, mert attól tart, túl sok időt töltenek majd a képernyő előtt, ami legrosszabb esetben az aktív testmozgástól veszi majd el az időt.

Érdekes módon a nem megfelelő tartalmak esetleges elérhetősége miatt mindössze a szülők 31%-a aggódik, erősebb ellenérvnek és félelemnek mutatkozik a mértékletesség megtartásának nehézsége. A Yettel és az Xplora közös kutatása egyébként 500 fő megkérdezésével zajlott 2022. április 28. és május 5. között. A szülői minta reprezentatív azon háztartásokra, amelyekben 15 évesnél fiatalabb gyermekek élnek, településtípus és régió szerint, a gyermekek mintája pedig reprezentatív az 5-11 éves gyermekekre nem, életkor és régió szerint.


[+]

A fiatalok 10-11 éves korára 72 százalékuknak SIM-kártyás okostelefonja van, de ennek a korosztálynak a fele rendszeresen használ már laptopot és tabletet is. Csupán 5 százalékuk, aki semmilyen digitális eszközzel nem ismerkedett meg erre az életkorra, úgyhogy úgy tűnik, lehetőség szerint legkésőbb eddig kell felkészíteni az utódot a felelős, funkcionális és mértékletes eszközhasználatra. SIM-kártyával is felszerelt, teljes értékű készüléket egyébként átlagosan 8 éves koruk körül kapnak a gyerekek, addig jellemzően szórakoztató tartalmak fogyasztására és játékra használják az eszközöket.

Az Xplora XGO3 ideális lehet a kisebb gyerekek számára is.
Az Xplora XGO3 ideális lehet a kisebb gyerekek számára is. [+]

A kisebbeknek ideális lehet egy kifejezetten gyerekek számára fejlesztett okosóra (például az Xplora és az Imoo kínálata is elérhető itthon), ami biztosítja az elérhetőséget és a kommunikáció lehetőségét, miközben a korlátozott és a szülők által konfigurálható funkciók biztonságos és rendeltetésszerű felhasználást biztosítanak. Az okosórát jelenleg nem használó gyerekek szüleinek bő negyede tervezi, hogy beszerez egy ilyen, elsősorban telefonálásra, GPS helymeghatározásra és akár mozgás motiválására is alkalmas eszközt a közeljövőben. Leginkább a 7-8 évesek szülei nyitottak erre, náluk tízből négy szülő tervezi gyerekeknek szánt okosóra vásárlását, az eszköz által kínált funkciók közül pedig a helymeghatározást tartják a legvonzóbbnak.

Előzmények

Hirdetés