Hirdetés

LG blog: Fényképezzünk széles látószögű optikával!

Jó eséllyel minden olvasónk használt már olyan fényképezőgépet vagy kamerát, amellyel lehet zoomolni. Amikor kézzel vagy motorikusan kicsinyít vagy nagyít az ember, az eszköz objektívjének gyújtótávolságát változtatja aszerint, hogy az elé terülő tér mekkora részét akarja lencsevégre kapni. Zoomlencsével rendelkező okostelefon akadt már több is, csakhogy ezek olyan vastagra híztak, hogy kevesen gondolták célszerűnek megvásárolni és magukkal cipelni. Akadt gyártó, amelyik inkább méretesebb kameraszenzort épített be, hatalmas felbontással, hogy aztán, aki akar, az elkészült képekbe belenagyítva is kellő mennyiségű részletre bukkanjon.


[+]

Mégis az a jellemzőbb manapság, hogy egy-egy drágább (és egyre olcsóbb) okostelefon hátlapján inkább két (vagy három) kamera van, fix gyújtótávolsággal: az egyik nagyobb látószöggel rögzít, a másik meg kisebbel. De mi is a látószög? Definíció szerint az a nyílásszög, ami alatt az objektíven keresztül a kamera a környezetét látja és rögzíti. Azonos képérzékelő méret esetében a rövidebb fókusztávolság nagyobb látószöget, a hosszabb pedig kisebbet jelent. Normál látószögről akkor beszélhetünk, amikor a kamera (és végeredményben az elkészült képek) látószöge hozzávetőleg megegyezik az emberi szem által megszokottal. A nagylátószög pedig ennél szélesebb teret fog be – extrém esetben akkorát, amit az ember csak feje teljes körbefordításával tudna átlátni. Ilyenek például a halszemoptikák.


[+]

Az LG több éve dob piacra olyan mobilokat, amelyek hátlapján éppen az előbbi két típusú lencse van, és a G7 ThinQ is ezen a vonalon indult el, egy-egy 16 megapixeles képérzékelőt, vagyis szenzort bevetve függőlegesen. Alapvető kamerája 71 fokos nyílásszöggel rendelkezik, f/1,6-os rekeszérték mellett (a rekeszérték a blendén áthaladó fény mennyiségével van arányban), széles vagy nagylátószögű kamerája pedig 107 fokossal, f/1,9-es rekeszérték mellett. Nem kell persze a számok nyelvén beszélni, amikor az ember a G7 ThinkQ-t fotózásra vagy videózásra fogja: a szoftverben a két kamera között a fenti, sárga és fehér ikonnal lehet váltani, avagy két ujjal zoomolni, ami a digitális nagyítást vegyíti a két kamera optikai képességeivel.

A mindennapokban igencsak gyakori, hogy a megörökíteni kívánt téma egyszerűen nem fér bele a normál kamera látószögébe, és nem mindig adott a lehetőség kettőt-ötöt-negyvenet hátralépni, hogy egy híres építmény, vagy mondjuk a Dobogókőről a szem elé táruló Dunakanyar és környéke egy képbe beleférjen. Akad ugyan panorámakép mód ennek kiküszöbölésére, ám az ilyesmi gyakran illesztési hibával és egyenetlen expozícióval jár, hiszen a normál kamerának több képet kell lőnie, hogy akkora teret befoghasson, amekkorára egy nagy látószögű optika képes. A G7 ThinQ sok esetben kiküszöböli ennek a szükségességét: egy érintésre ott a 107 fokos nyílásszög, és máris belefér az egész téma.

Extrém széles látószögű felvétel halszemoptikával
Extrém széles látószögű felvétel halszemoptikával (forrás: Admiring Light) [+]

Minél nagyobb persze a látószög, annál furcsább a torzítás a széleken, mintha meggörbülne a tér: a halszemoptikák már annyira torzítják a perspektívát, hogy az emberi szemmel természetellenesnek hat, egy hal viszont meg se lepődne a fenti példán. Nyilván a mobilok között találni kellett egy egyensúlyt, amikor a széles látószögű lencse elég nagy teret fog be, megfelelő minőségben és nem túl jelentős torzítással – a G5 esetében még 135 és 75 fokos szöget zártak be a kamerák, ezt mára pedig 107 és 71 fokra mérsékelték, megegyező felbontással. A felhasználónak így tényleg nem marad más dolga, mint két ujjal vagy az ikonnal aszerint változtatni a látószögön, hogy mit kíván lencsevégre kapni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

  • Prémium kiadást kapott az LG V35 ThinQ

    A második LG Signature Edition telefon különleges burkolatot, ajándék Bang & Olufsen fejhallatót és sokkoló árcímkét kapott

  • LG G7 ThinQ - kép, hang és gondolat

    A korábban megszokottakhoz képest kicsit csúszva, de minden szükséges újítással érkezett meg a dél-koreaiak új csúcsmodellje. A kijelző és a hangminőség kiemelkedő.

  • LG V30 - vezércsel

    A dél-koreai gyártó rendkívül szűkre vette a kávákat a hathüvelykes P-OLED kijelző körül, megmaradtak a kiváló zenei képességek és elvileg a készülékház is elég strapabíró.

  • LG G6 - hozza a kötelezőt

    A tavalyi, moduláris csúcsmodell után most a biztonsági játékot választották a dél-koreaiak: remekül működik a G6, kimondottan elegáns, vannak benne jó extrák, de az állunkat sajnos nem kell a padlón keresnünk.

Hirdetés