Hirdetés

LG blog: Optimus One P500 – előttem az utódod

Akik figyelemmel kísérték az androidos eszközök megjelenését, bizonyára hallottak már az LG Optimus GT540 típusú készülékéről, mely tavaly nyáron kezdte meg szárnyalását azzal, hogy tulajdonosai kedvező áron juthattak egy korrekt hardverrel és szép külsővel rendelkező Android rendszerű középkategóriás modellhez. A GT540 sikere azóta is tart, de a gyártó ettől függetlenül (jogosan) úgy érezte, hogy a készülékekre ráfér egy vérfrissítés. E célból jelent meg nemrégiben a második Optimus ebben a kategóriában, nevezetesen a P500, más nevén Optimus One, mely az előd hiányosságait befoltozva indult útjára. Egy hete használok folyamatosan egy ilyen készüléket, melyről első körben egy összehasonlítás keretein belül írnék néhány gondolatot, kiegésztésül a részletes teszthez.

LG Optimus One P500
[+]

A P500-at kézbe véve két dolog tűnik fel. Az egyik, hogy érzetre sokkal szélesebb, mint a GT540, hiába a papíron csak 5 milliméteres eltérés. A másik az anyaghasználat: nem tudom ki hogy van vele, de szerintem a jobb minőségű műanyagok közül is a puha tapintású, gumiszerű felszínnel rendelkező fajta ül a legkellemesebben az ember kezében. Ez utóbbi érzést egyébként a kerekítettebb, íves élek fokozzák, emellett az egyébként szintén kellemes fogású GT540 kicsit egyfajta „tégla vagyok, mindjárt kicsúszom a kezedből és a lábadra esek” - életérzést okoz. Tehát itt egy komoly előrelépés történt az elődhöz képest.

A GT540 első körben felróható gyengesége a kijelző, nevezetesen annak rezisztív mivolta – mely azért megjegyzem, rendkívül jól kalibrált darab, már-már a kapacitív vezérlés élményét képes nyújtani, nyilvánvalóan a multi-touch nélkül. Az utód már ténylegesen kapacitív képernyővel rendelkezik, minek köszönhetően a kezelési élmény nagyon sokat javult. A kapacitív techonlógiával együtt jár a multi-touch funkció is, de jelen esetben inkább dual-touch-ról beszélhetünk, emiatt a kezelés a kétujjas felhasználásra korlátozódik. Az érzékelés mellett változott a minőség is, méghozzá előnyére. Egymás mellé téve a két készüléket, rögtön szembetűnik, hogy a One színei telítettebbek, élénkebbek, sőt, képe napfényben is jobban látható.


A puha és a szálkás, avagy balra a P500, jobbra a GT540

A másik nagy újdonság az operációs rendszer verziója: a GT540 1.6-os számú zöld robottal érkezett, melyet azóta felváltott a 2.1-es Android, de a P500 ebben is előrébb jár a maga 2.2-jével, mely az apró finomságok mellett (például a jobb energiagazdálkodás és gyorsabb működés) olyan kényelmi szolgáltatást is fel tud mutatni, mint például a programok memóriakártyára történő telepítése vagy a hotspot funkció. Előbbi a szűkösebb belső memóriára lehet jótékony hatással, míg utóbbi főleg a gyakran úton levőknek jöhet jól, ha nincs kedvünk / lehetőségünk adatkábelen keresztül modemként használni készülékünket. A hardveres újítások terén megemlítendő még, hogy a One-ban az elődhöz képest kétszer annyi RAM található, számszerint 512 MB, melynek hála nem sok gondunk lesz, ha többb alkalmazást akarunk futtatni a háttérben.

A száraz információk után egy kis szubjektivitás: a One gyors, gyorsabb és kezesebb, mint az amúgy egyáltalán nem lassú elődje. A belakva is pörgősen működő készüléket erősíti, hogy már azt a minimális nyomást sem kell kifejtenünk a képernyőre – bár ez eleinte szokatlan volt és néha akaratlanul is elindítottam ezt-azt, rövid időn belül hozzá lehet szokni.

A főbb változtatások mellett szerepel pár szoftveres kiegészítés is. A P500 is megkapta az LG saját felületét, melyben az alsó sávon látható, a programindító menüt közrefogó parancsikonok száma kettőről négyre emelkedett, és természetesen még mindig kategorizálhatjuk alkalmazásainkat is. Az újitásokból egy feljavított billentyűzetre is futotta, mely utóbbi már kellően nagy gombközökkel rendelkezik és végre fekvő és álló módban is ugyanazt a szótárt használja, valamint az álló nézetben elérhető hagyományos mobil-kiosztást megtoldották egy-egy, a kurzort jobbra és balra mozgató gombbal is.


Balra az újabb modell, jobbra a GT540, mindkettő maximális fényerővel

Az egyéb nyalánkságok közé tartozik egy szerkesztésre is képes, teljes verziójú dokumentumkezelő, és a Car Home nevű, főként autós felhasználsra megalkotott felület, mely nagy ikonokkal segíti az egyszerűbb kezelhetőséget, az LG App Advisor nevű segédprogram pedig a Market kínálatában segít eligazodni a gyártó által ajánlott programokat kiválogatva, a javaslatok listája 1-3 hetente frissül.

A címből is lehet következtetni a záró gondolatra, miszerint érdemes-e lecserélni az első Optimus-t az Optimus Egyesre? Nos egy hét után, az újdonság varázsától kevésbé elhomályosult tekintettel nézve is azt tudom mondani, hogy annak, aki megelégedéssel használta a GT540-et és hasonló árkategóriában keres új független készüléket, mely a hardver és szoftver terén is többet nyújt, annak mindeképp ajánlott, de ha kap egy kicsit a szolgáltatói ártámogatás hátszeléből, akkor jó vétel lehet az olcsó, de teljesértékű okostelefont keresők számára is. A készülék még egy hétig vendégeskedik nálam, a bejegyzéshez kapcsolódó fórumban szivesen várom a kérdéseket.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés