Hirdetés

LG blog: Safety Care bemutató

Az LG nemrég egy új szoftverrel gazdagította az amúgy is széles alkalmazáspalettáját, mely a Safety Care nevet kapta. A program előre telepítve elérhető a második L széria tagjain, azaz többek között az Optimus L5 II és az Optimus L7 II is rendelkezik vele. Így tehát elérkezettnek láttuk az időt, hogy tüzetesebben is megvizsgáljuk, mit nyújt az alkalmazás, mert ha az ember nem olvas figyelmesen, akkor a Forma-1 kapcsán ismert Safety Car juthat eszébe, holott egészen másról van szó és biztos, hogy egy mobilban több értelme is van.

A Safety Care egy biztonsági szolgáltatást takar, mely vészhelyzet során automatikusan értesíti az előzetesen szelektált ismerősöket (limit nincs, bármennyit megadhatunk). Persze a vészhelyzet nehezen kategorizálható, az LG ezért három kritériumot dolgozott ki, melyek bármelyikének teljesülése esetén repül is az értesítő üzenet. Az SMS minden esetben tartalmazza a telefon legutolsó ismert pozícióját, ám mellette a kritériumtól függő extra információk is kerülhetnek az értesítőbe. A helyadatok egy szöveges részt (például Manhattan, New York) tartalmaznak, mely mellet egy Google Maps hivatkozás található az aktuális GPS-koordinátáknak megfelelően.

Az első kritérium a telefonálással kapcsolatos: az alkalmazás automatikusan kiküldi az SMS-eket a megadott számokra, amennyiben a mobilról vészhívást kezdeményeztek, ez például a 112 vagy a 911 tárcsázása esetén teljesül. Ebben az esetben az üzenet tartalmazza a számot, ahova a vészhívás irányult. A három lehetséges eset közül talán ez a leginkább életszerű, hiszen vészhívást nem viccből indít az ember. Ha pedig igen, annak bizony akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

A második feltétel szintén a hívásokra irányul: megadhatunk néhány kontaktot, akik automatikusan megkapják a helyadatainkat, amennyiben keresnek minket, vagy mi hívjuk őket. Ez a funkció főleg gyermekek mellett lehet hasznos, egy gyors telefonálás után a Safety Care ugyanis automatikusan elküldi a helyadatokat.

Végül, de nem utolsósorban nagyon ravasz módon a készülék használatának gyakoriságát is figyeli a szoftver: amennyiben nem használjuk az eszközt (azaz a kijelző lezárva marad) egy előre megadott idő óta, be is indul a jelzés. Utóbbi esetben az említett időintervallum is része az üzenetnek. Itt érdemes egy viszonylag tág intervallumot megadni, hiszen éjszaka az ember általában nem babrál a mobiljával, így az alvás alatti inaktivitás is teljesíti a vészjelzési feltételeket. Itt azt is be lehet állítani, hogy ha nem jár le az inaktivitási idő, de a telefon közel kerül a lemerüléshez, akkor is küldjön még utolsó energiáit felhasználva egy üzenetet.

A program a háttérben fut, ám engedélyezés esetén a kijelző tetejéről lehúzható értesítési panelen folyamatosan jelen van. Ehhez hasonlóan az elküldött SMS-ekről is kapunk értesítést, így ha az alkalmazás üzent az kiválasztottaknak, ám (szerencsére) nem kerültünk vészhelyzetbe, rá is csöröghetünk a szülőkre, hogy minden rendben.

Mindezek mellett a megvalósítás is rendben van, a felhasználói felület letisztult és átlátható, beleillik az LG-féle UI összképébe. Ha elvesznénk a funkciók között, érdemes megnyitni a segítség menüpontot, mely érthetően elmagyarázza, hogy mi mire is jó. Összességében tehát egy hasznos szolgáltatást kapunk, mely jól jöhet bizonyos esetekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

Hirdetés