Március 28-án indul az Apple komolyzenei platformja

Apple Music Classical néven elindítja komolyzenei streamingjét a cég. Az Apple One és Music előfizetők extra költség nélkül használhatják, elsőként iPhone-on és iPodon.

2021 óta vannak arról szóló pletykák, hogy az Apple külön alkalmazásba szervezné ki az Apple Music szolgáltatásból annak komolyzenei katalógusát. Ennek egyrészt az adott alapot, hogy az Apple 2021-ben felvásárolta a holland Primephonic céget, mely komolyzenei streaming fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozott. Másrészt az iOS forráskódjában is feltűnt időről-időre az Apple Music Classical utalás szintjén. Március 9-én este az amerikai cég hivatalosan is bejelentette az új szolgáltatás érkezését, március 28-tól él a program, az App Store-ból “előrendelhető” a mai naptól. Az előrendelés itt azt jelenti, hogy a megjelenés napján automatikusan települ majd a telefonra az alkalmazás azoknál, akik az App Store-ban igénylik, fizetni nem kell érte.

Apple Music Classical az App Store-ban és az alkalmazás rendszerkövetelményei.Apple Music Classical az App Store-ban és az alkalmazás rendszerkövetelményei. Apple Music Classical az App Store-ban és az alkalmazás rendszerkövetelményei. [+]

A minimum rendszerkövetelmény iOS 15.4, egyelőre csak iPhone-ra és iPodra lesz elérhető az alkalmazás. Aki Apple One vagy Music előfizetéssel rendelkezik, annak nem kell plusz összeget fizetnie a komolyzenei streamingre. Akik érdeklődnek, az App Store-ból tudják beszerezni az appot, mert a Classical nem lesz ott az előre telepített programok között (egyelőre) az iOS-ben, mint az Apple Music.

A Classical hasonlóan épül majd fel, mint az Apple Music, viszont a leírás és a képek szerint a keresőt klasszikus zenére specializálták, így az ötmillió rekorddal bíró adatbázisban külön lehet majd zeneszerzőre, opusszámra, karmesterre, zenekarra, élő variációkra, tételekre vonatkozó felhasználói igények szerint specifikusan keresni. A felhasználói felület is alkalmazkodik ehhez, a cég által közzétett képek alapján egyértelműbben ki lehet választani már a keresőből egy adott mű előadásait (Beethoven 5. szimfóniáját például 707 különböző felvételen lehet majd meghallgatni), a Classical pedig segít a felfedezésben is, részletes leírásokat találhat a felhasználó zeneszerzőkről, művekről, valamint népszerűség szerint listába rendezve is megtalálhatók egyes felvételek.

Mivel a komolyzenei művek katalógusba foglalása nem szabványos világszinten (már csak a nevek esetén sem, például Rachmaninoff, Rachmaninov vagy Rahmanyinov?), ezért a pusztán algoritmusokra való hagyatkozás helyett emberi erőt vetettek be a Classical könyvtárának felépítésekor és megpróbálták a tételeket olyan metaadatokkal ellátni, hogy az minél pontosabb legyen, megkönnyítve a keresést és a felhasználó életét, amikor saját könyvtárát rendezi. Ezt csinálta egyébként a Primephonic 2017-től (itt van róla egy jó cikk angolul), majd úgy tűnik, folytatták már az Apple részeként.


[+]

Egyelőre az Apple Music Classical csak streamingre lesz képes, aktív internetkapcsolat kell használatához. Az elérhető legmagasabb minőség 192 kHz / 24 bit lesz, illetve adott lesz a Spatial Audio és a Dolby térhangzás a kompatibilis hangszórókkal és kiegészítőkkel. Az Apple Music Classical mindenhol elérhető lesz, ahol az Apple Music is, kivéve Oroszország, Kína, Japán, Korea, Tajvan, Törökország, Afganisztán és Pakisztán. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Classical elindulásával az alap Apple Music alkalmazásból eltűnnek-e a klasszikus zenei felvételek, illetve arra vonatkozóan sincs egyelőre információ, hogy lesz-e az Apple Musichoz hasonló algoritmus alapú ajánlórendszer a Classical alkalmazásban. Szerkesztők által válogatott lejátszási listák lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés