Kamerafókusszal, de Google nélkül érkezett a Mate 30 Pro

AOSP-s Android 10-et futtat a Huawei őszi nagy dobása, amely lehet, hogy idén be se fut Európa, pedig nagyon ütős lett.

Jócskán felkavarta a mobilpiac állóvizét, amikor a Huawei és több partnere felkerült az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium feketelistájára – ennek okaként ugyanis a helyi cégek (így a Google) nem kereskedhetnek a sencseniekkel. Így aztán átpolitizált légkörben zajlottak az elmúlt hónapok eseményei, miközben a Huawei 2019-es éve legnagyobb bemutatójára készült. Nos, a Mate 30 család az eredeti időpontban megérkezett, a gyártó ugyanis úgy volt vele: a világ legnagyobb hálózatkiépítőjeként és második legnagyobb mobilgyártójaként nem hagyja a terveit keresztülhúzni. A bejelentéssel azonban érkezett jó pár sajnálatos fejlemény, plusz maradt nem kevés kérdőjel.

A Mate 30 Pro és a Mate 30, Google szolgáltatások nélkül
A Mate 30 Pro és a Mate 30 (jobbra), Google szolgáltatások nélkül [+]

Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: az összes bemutatott mobilkészüléken friss Android 10 fut, ropogós EMUI 10 felülettel, ám sehol egy Google alkalmazás, úgy mint a Play Áruház, a Kereső, a Gmail, a Drive, a Térkép, vagy épp a YouTube. Ehelyett a Huawei szokásos alkalmazásboltja, az App Gallery a kizárólagos forrás, máskülönben marad a telepítés APK fájlokból. Mindez pedig a Mate 30-ak nyugati sorsát megpecsételheti, legalábbis ami 2019-et illeti. A Huawei ugyanakkor aktívan azon dolgozik, hogy sikerüljön más, de megbízható forrásból a vásárlóknak a Google szolgáltatások telepítését felajánlani.

A Porsche Design Mate 30 Pro
A Porsche Design Mate30 RS (forrás: Evan Blass) [+]

A bizonytalan légkörben mindenesetre csökkent volna az újdonságok iránti nyugati vásárlókedv, így egyelőre a gyártó a korábban piacra dobott termékekre fókuszál errefelé, ezek pedig rendben megkapják az androidos és EMUI-s generációs, illetve biztonsági hibajavító frissítéseket. Nézzük, mi lett volna, ha, illetve mi lesz, ha: kétségtelenül a Mate 30 Pro jelenti a friss széria csúcsát, akkor is, ha van egy még exkluzívabb, ám emiatt limitált darabszámban elérhető modell a Porsche Design Mate30 RS kiszerelés személyében, 12 GB RAM-mal és 512 GB-os tárolóval, és valljuk be: a cucc elég vadul néz ki. El is akarnak érte kérni 2095 eurót, ami barátok közt is 650 ezer forintnak felel meg.


A Mate 30 Pro, EMUI 10-zel a fedélzeten [+]

A Pro kiszerelés ugyanakkor lényegében ugyanazt tudja, ez pedig egy kameraközpontú csúcsmobilt jelent mindkét oldalon. Ám előtte következzen némi specifikáció: ott van mindjárt a 6,53" horizont becenevű, 19,5:9 arányú Flex OLED panel, ami a szokásosnál sokkal jobban, szinte 90 fokban lekanyarodik a hosszanti oldalakra, ami a lenti képen nagyon jól látható, és elsőre elég furcsa. Az 1176 x 2400 pixeles felbontás is szokatlan, nevezzük 2K+-nak vagy FHD+-nak, mindenesetre minden megjelenített tartalom tűéles rajta. Káva oldalt lényegében nincs, alul is elhanyagolható, felül viszont méretes a noccs, hiszen a 32 megapixeles szelfiegységet 3D mélységérzékelős kamera és gesztusfigyelő szenzor egészíti ki.


A lekanyarodó kijelző oldalról [+]

Ezek nem csak fejlett és biztonságos arcalapú azonosítást tesznek lehetővé (a másik biometrikus opció az optikai ujjlenyomat-olvasó a képernyő alján, ami gyorsabb lett), ügyesedett a portréfunkció, és a Mate 30 Pro előtt is lehet hadonászni érintések helyett, úgy lapozáshoz, mint csíptetőmozdulattal képernyőkép lopásához. A méretes panel egyébként nem bújt vészesen nagy házba, mégis belefért egy 4500 mAh-s telep, amit 40 watton lehet tölteni USB-C kábellel és 27 watton vezetékmentesen, miközben a visszatöltés opció háromszorosára gyorsult. Nincs viszont a Type-C port mellett (vagy máshol) jack kimenet, van ellenben infra, illetve a két nanoSIM hely egyikét nano memory szabványú bővítőkártya is elfoglalhatja. Az előlap a noccsal esztétikailag olyan, amilyen - úgyis a hátlap lesz megosztóbb az IP68-as szabvány és a gyártó saját előírásai szerinti por- és vízálló, üvegszendvicsbe foglalt fémvázon, ami 198 grammot nyom.


Íme, az előlapi elemek sora [+]

A négy kamera jókora, kör alakú részen kapott helyet szimmetrikus tájolással és némi kiemelkedéssel, és körbeveszi egy sajátosan csillogó díszgyűrű, funkció nélkül. A lényeg persze azon belül van, és az optikailag stabilizált, 40 megapixeles SuperSensing kamera mellett (1/1,7" méret, f/1,6-os rekeszértékű lencse, 27 mm-es fókusz, RYYB filter, OIS) terebélyesedett az ultraszéles Cine egység is (18 mm, f/1,8, 3:2 képarány, 1/1,54" méret, RGGB filter), a 40 megapixeles felbontásnak pedig nem is a képpontszáma, hanem a kamera pixel binning képessége a lényeg. Négy szomszédos képpont egyesítésével ugyanis nappal nagyobb dinamikájú, este pedig tisztább, részletesebb és világosabb képek készülnek. Fontos lépés a piacon az ultraszéles kamera felturbózása a főkamerák szintjére, igaz: kipróbálni élesben még nem tudtuk, mire képes, az autofókusz és a szupermakró képességek viszont maradtak.


[+]

A harmadik látószög az első viszonylatában 3x-os zoomot kínál (80 mm, f/2,4 rekeszérték, OIS, autofókusz). Immáron mindhárom kamera közös nevezőn: 10 megapixelen rögzít, az utóbbi az eredményeket némileg felskálázza. Ami pedig a mozgóképek szempontjából fontos, az a 4K HDR és 4K / 60 FPS opció, ami végre bekerült, és mindhárom kamera tudja, gond nélküli váltással felvétel közben (a szelfimodul valamiért maradt 1080p-n).


[+]

Még fejlettebb az optikai és elektronikus stabilizálást egyesítő kiegyensúlyozás, és a kamerák éjjel videózva se szégyellik el magukat, mondjuk amikor fél vagy egynapos time-lapse felvételt lő az ember. A Mate 30 Pro amúgy az Osmo Mobile 3 gimballal is összedolgozik és kapható lesz hordozható lámpa, amely stúdióvilágítást próbál reprodukálni. A 7680 FPS-es szuperlassítás elég durván hangzik 720p-ben, míg a 960 FPS-es lassításhoz 1080p felbontás érhető el. A negyedik kamera 3D mélységérzékelős fejlett háttérelmosással vagy akár színtelenítéssel mozgó- és állóképen, de az AR-funkciók is profitálnak belőle.


[+]

A phablet lelke a nemrég bemutatott Kirin 990 SoC, amiből létezik 5G-s kiszerelés a TSMC EUV litográfiát használó, 7 nm+ node-ján, és a nyolcmagos SoC két variációja aszerint fog felbukkanni a Mate 30 Próban, hogy az adott kiszerelés „csak” 4G-s, avagy 5G hálózati kapcsolatra is képes. A Huawei egyébként határozott processzoros előrelépést és a Mali-G76MP16 grafikus gyorsítónak köszönhetően kiemelkedő FPS javulást ígér generációsan, emellett az AI képességek is fejlődtek, amelyet az Android 10-en alapuló, általunk is kipróbált EMUI 10 felület ki is használ. A hűtést grafénalapú hőelvezető rendszer biztosítja.Mindkét panel támogatja a HDR videók lejátszását

Mindkét panel támogatja a HDR videók lejátszását [+]

A panel amúgy támogatja a HDR kódolású videók lejátszását DCI-P3 kalibrációval és megújult mindig aktív kijelzővel, a multimédiához viszont monó hangszóró dukál, ugyanis a Mate 30 Pro beszédleadója képernyőhangszóró típusú, ami egyébként a P30 Pro esetében jó minőséget produkált. A szélekre lehajló képernyő miatt egyébként egészen hátra tolódott a bekapcsoló jobb oldalon, hangerőszabályzó pedig nincs - ennek virtuális változata a képernyő széleit duplán megkocogtatva ugrik fel. Ez igényel majd némi megszokást, a képernyőszél bevethető mindenesetre például szelfik ellövésére.


USB-C csatlakozás akad, jack kimenet nincs [+]

Akad még pár apróság: az értesítési panelt felvillantva, ha kérjük, csak akkor jelenik meg a kártyák tartalma, ha a felhasználó néz rá – egyedül. Ha többen szemlélik a képernyőt, a notik szövege rejtve marad. A telefon továbbá szól, ha a felhasználó túl közelről nézi, esetleg séta közben bámulva jelez: orra lehet esni, és eszközt/érzékszervet deformálni, tessék előre nézni! Végezetül a csúcskiszerelés támogatja az M-Pen stylust, ami ugyan nem jár a Mate 30 Próhoz, ám a mobilos toll külön megvásárolható.


Kifejezetten funkciógazdag lett a Mate 30, de mikor lesz megkaparintható? [+]

A ketyere elérhető lesz fekete, ezüst, bordó és smaragzöld színekben, első körben a gyártó hazai piacán, ahol egyébként sincs jelen a Google – ott az alkalmazásokat az App Galleryből és más boltból szokták a felhasználók beszerezni. Jönni fog egyébként narancssárga és türkizkék vegán bőrborítású változat is. Az Európai árakról a piacra kerülés kérdőjelei ellenére már közölt információt a gyártó, a 4G-s verzió 1099 eurót kóstál, az 5G-s variáns egy százassal többet. Mindkettőben 8 GB RAM és 256 GB belső tárhely található. Az biztos, hogy formájával és tudásával a Mate 30 Pro a funkciógazdagságra megy rá a puszta esztétikára ellenében, és a felhasználói választás oldaláról mindenképpen jó lenne, ha ez a modell is versenyezhetne a vásárlók hazai kegyeiért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés