A Sony bemutatta a WH-1000XM5 fejhallgatót

Újratervezett külsővel, jobb hangminőséggel és zajszűréssel érkezett meg a japánok díjnyertes 1000X-sorozatának legújabb darabja.

Frissítette a Sony a Bluetooth fejhallgatóik felső kategóriáját képviselő 1000X-szériát. A WH-1000XM5 két színben, matt feketében és matt krém színben (ezüst) érkezik, még 2022 májusának végén. A dizájn változott, immáron a 250 grammos fejhallgató nem összehajtható úgy, mint elődei voltak, ezért a hordozó tokot is áttervezték. A füleket elfedő kagylókban szintetikus bőr fülpárnák vannak, a méret állításához használatos csúszka fokozatmentes, a fejpánt pedig karcsúbb, mint az elődmodellekben. Belül az WH-1000XM4-ben látható viselésérzékelő (közelségszenzor) eltűnt, pontosabban a szövetborítás alá költözött. A fejhallgatón továbbra is USB-C szolgál töltésre, maradt a 3,5 milliméteres audio csatlakozó, irányítani érintőfelülettel lehet, de a bekapcsoláshoz, valamint az aktív zajszűrés és az átengedő mód aktiválásához maradt fizikai gomb. Immáron a Google Asszisztens és az Amazon Alexa elérhető hangparanccsal, így az őket ébresztő gomb búcsúzik.

Nem látható, de állítólag pontosabb a közelségszenzor, új a hordozó tok.Nem látható, de állítólag pontosabb a közelségszenzor, új a hordozó tok. Nem látható, de állítólag pontosabb a közelségszenzor, új a hordozó tok. (forrás: Sony) [+]

Mikrofonból nyolc van, ez kétszer annyi, mint az elődmodell esetében. Az aktív zajszűrés mind a nyolcat használja, ezzel állítólag a magasabb frekvenciájú hangokat is jobban meg tudja fogni az új fejhallgató, mint elődje. Az eszköz képes automatikusan állítani a zajszűrést a fejhallgató környezetéhez igazítva immáron anélkül, hogy külön le kellene futtatni a Sony NC Optimisert. A zajszárésért a már ismert QN1 HD processzor felel, ezt viszont kiegészíti a WF-1000XM4-ben bemutatott V1 processzor is.

A színek maradtak az ismertek.A színek maradtak az ismertek. A színek maradtak az ismertek. (forrás: Sony) [+]

A hangkeltésért egy új, 30 milliméteres meghajtó felel, ami lágy peremekkel segíti a zajcsökkentést, könnyű és merev szénszálas kompozitból készülő kupolájával pedig jobb nagyfrekvenciás érzékenységgel bír, így természetesebb hangzást nyújt. A Sony ugyanazt az ólommentes, aranyat tartalmazó forrasztóanyagot használja a fejhallgatóban, amit az A100-as Walkman zenelejátszóban, ezzel elősegítve az egyenletes energiaeloszlást és a jobb jel-zaj arányt. Természetesen adott a Hi-Res támogatás vezetékkel és az LDAC kodeket használva vezeték nélkül is. A gyengébb minőségű tömörített fájlokat a DSEE Extreme valós időben javítja, a felskálázás dinamikusan képes felismerni a hangszerelést, a műfajokat, vagy dalok egyes elemeit és helyreállítja a tömörítés során elveszett magas tartományt. Az impedancia 48 ohm, a frekvenciaátvitel kábelen 4 - 40 000 Hz között van, Bluetooth 5.2-n át 44,1 kHz-es mintavételezéssel 20 - 20 000 Hz, LDAC-ot használva 96 kHz-es mintavételezéssel 20 és 40 000 Hz között. Az 1000XM5 érzékenysége 102 dB/mW.  A 360 fokos térhangzás maradt az elődből, az új fejhallgató Sony Bravia XR tévéhez WLA-NS7 vezeték nélküli adóval csatlakoztatva képes Dolby Atmos hangot is leadni.

Így épül fel a WH-1000XM5 hangkeltője.
Így épül fel a WH-1000XM5 hangkeltője. (forrás: Sony) [+]

Változáson esett át a mikrofon-elosztás és javult a beszélgetési hangminőség. Jobb és bal kagylónként kettő-kettő nyalábformáló mikrofon dolgozik, amit a Sony mesterséges intelligencia alapú zajszűrése segít annak érdekében, hogy a fejhallgató viselőjének hangját elválassza a háttérzajtól, illetve, hogy ne zavarjon be a szélzaj sem. A mikrofonok és az AI dolgozik akkor is, ha valaki a transzparens módot használná a külvilág hangjainak beengedésére.

Gombból nincs sok, az érintőfelülettel irányítható a fejhallgató.
Gombból nincs sok, csak a legfontosabbak, az érintőfelülettel irányítható a fejhallgató. (forrás: Sony) [+]

Van gyors párosítás Androiddal és Windows rendszerekkel, és adott a Bluetooth multipont is, a két eszközzel való szimultán használatért azonban fel kell áldozni az LDAC-ot. Android és iOS telefonokról a Sony Headphones alkalmazással lehet a fejhallgatót irányítani, az EQ-t kalibrálni, valamint az okosfunkciókat személyre szabni.

A hordozó összenyomható, így könnyebben elfér táskában, vagy a repülőgépeken a térdnél található tartóban.
A hordozó összenyomható, így könnyebben elfér táskában, vagy a repülőgépeken a térdnél található tartóban. (forrás: Sony) [+]

Nem változott az üzemidő, a Sony továbbra is 30 órányi ANC-s zenelejátszást garantál, ANC nélkül 40 órát. Változott viszont a töltés, ezentúl minden USB PD szabványú töltővel elég 10 percig tölteni a fejhallgatót ahhoz, hogy öt órányi zenelejátszásra legyen képes. Aki konferenciákhoz, telefonhívásokhoz használná az eszközt, az ANC-vel 24 órányi, ANC nélkül 32 órányi üzemidőre számíthat. Töltőkábelt egyébként itt ad a gyártó, telefonjaival ellentétben, és jár az 1,2 méteres aranyozott csatlakozós fejhallgatókábel is, kimarad viszont a repülőgépes rendszerekhez való adapter, ami a korábbi években járt a fejhallgatók mellé. A csomagolás viszont követi az új irányvonalat, vagyis komposztálható, műanyagmentes dobozban kapja a vásárló kézhez a WH-1000XM5-öt.

A doboz tartalma.
A doboz tartalma. (forrás: Sony) [+]

Egyelőre a magyar képviselet csak annyit közölt, hogy május végétől lesz elérhető hazánkban az eszköz, árat pedig nem tudtak közölni. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban emelkedett a fejhallgató ára az előző generációhoz képest, az USA 399 dollárért, a UK 380 fontért kapja meg az eszközt, így 145 és 175 ezer forint körüli árra számíthatunk itthon is.

Frissítés: A Sony által közölt ajánlott fogyasztói ár Magyarországon 155 000 forint, a fejhallgató május végétől kapható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés