Megérkezett az Android 13

A Google a vártnál korábban tette elérhetővé a legújabb Android főverziót.

A Google szerencseszámként hivatkozik a 13-asra, ami a legújabb főverzió sorszáma, a legfontosabb újításokat pedig stílusosan 13 pontban foglalták össze. Íme.


[+]

  1. A továbbfejlesztett Material You felhasználói felületen már a harmadik féltől származó alkalmazások ikonja is testreszabható, hogy illeszkedjen a telefon háttérképének témájához és színeihez.
  2. Az alapértelmezett nyelv mellett az Android 13 lehetőséget biztosít az egyes alkalmazások nyelvének egyedi beállítására, így az appok és a rendszer nyelve eltérhetnek egymástól.
  3. A frissített médialejátszó az albumborítók megjelenítésén túl megjelenésében is reflektál a hallgatott tartalomra, legyen az zene vagy podcast.
  4. Az alvásidő mód több testreszabási opciót kapott a háttér és a kijelző elsötétítésével és a sötét rendszertémával.
  5. Komolyabb újítás, hogy az alkalmazásoknak már nem az egész háttértárhoz kell hozzáférést biztosítanunk, csak ahhoz az egy elemhez, amit éppen megosztani vagy használni szeretnénk.
  6. A vágólapra mentett érzékeny adatokat (jelszavak, megerősítő kódok, email címek, telefonszámok, nevek etc.) egy idő után automatikusan törlődnek onnan.
  7. A letöltött alkalmazások alapértelmezett beállítások mellett már nem küldhetnek önszorgalomból értesítéseket, ezt minden esetben nekünk kell engedélyzeni.
  8. Megfelelő eszközzel az Android 13 támogatja a Spatial Audio funkciót, amely a fej mozgását követve tolja el a hangforrást az intenzívebb audioélményért.
  9. Az üzenetküldő alkalmazások Chromebookon való megjelenítésére még várni kell, de hamarosan ezt a funkciót is integrálják az új rendszerverzióba.
  10. Az okostelefon és a táblagép közötti másolás/beillesztés (képek, videók, szöveg vagy bármi) szintén egy későbbi időpontban elérhető opció lesz.
  11. Az Android 13 alapértelmezetten támogatja a Bluetooth LE (Low Energy) szabványt, ami alacsonyabb késleltetést és a magasabb minőségű átvitelt az eszközök között.
  12. Tabletek esetében frissül a tálca, ahol már a gyorsnézetből osztott képernyős módba húzhatjuk az alkalmazásokat.
  13. A táblagépek továbbá már külön inputként képesek értelmezni az érintőceruzát és a kezünket, így nem maszatoljuk össze a "vásznat", ha a kijelzőn pihen a kezünk írás vagy rajzolás közben.


[+]

Az Android 13 elsőként természetesen a Pixel készülékeken lesz elérhető, pontosabban már el is érhető, viszont érdemes észben tartani, hogy a Pixel 6, Pixel 6 Pro és 6a esetében nincs lehetőség visszatérni Android 12-re. A Samsung, az Asus, a HMD Global, az iQOO, a Motorola, a OnePlus, az Oppo, a Realme, a Sharp, a Sony, a Tecno, a Vivo és a Xiaomi az idei évre ígéri az új rendszerverziót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés