Megérkezett az iOS 8

A mai napon startolt el az Apple éves fejlesztői konferenciája, mely a WWDC, azaz Worldwide Developers Conference névre hallgat. Ismét egy rakás újdonságot kaptunk, az OS X 10.10 Yosemite mellett az iOS legújabb iterációja is megérkezett. Míg az iOS 7 új design-filozófiát hozott a platformra, az iOS 8 esetén nem beszélhetünk ilyen jellegű változásokról, azonban ismét számos új szolgáltatással és funkcióval bővült a rendszer.


(forrás: The Verge)

Az értesítések interaktívak lettek, bizonyos gyors funkciókat az alkalmazások elindítása nélkül is el lehet végezni. A bejövő üzenetekre például immár egyenesen a notifikációs panelen megjelenő értesítésből is válaszolhatunk (mint azt Androidon is megszokhattuk), azaz nem kell kilépni az aktuális appból. Mindez a képernyőzáron is működik, a példában egy naptármeghívót fogadtak el. A funkció külső fejlesztésű appok számára is elérhető.

Az Apple asztali és mobil operációs rendszerei ismét közelebb kerültek egymáshoz. A szöveges üzenetek és a telefonhívások kezelése Mac számítógépekről is történhet. Fontos újítás, hogy az AirDrop, azaz az Apple WiFi-hálózaton keresztüli fájlmegosztási szolgáltatása végre iOS és OS X között is működik.


(forrás: The Verge)

A HealthKit névre hallgató alkalmazás egy egészségközpontú szolgáltatást takar, mely akár a felhasználó orvosi intézeteivel is tud kommunikálni, azaz mindkét fél értesül a különféle mérési adatokról. A Family Sharing funkcióval családon belül megoszthatjuk a készülékek tartalmát, beleértve a megvásárolt anyagokat is - mindezt maximum hat főig. A Siri pedig immár a telefon megérintése nélkül is felébreszthető, ráadásul Shazam-integrációt is kapott.

A multitasking felület a legtöbbet keresett kontaktokat is megjeleníti az aktuális appok felett. Okosabb lett a kereső, fejlődtek a képszerkesztési szolgáltatások, a virtuális billentyűzet egy Swype- és Google Keyboard-szerű beviteli módot kapott a QuickType személyében. Az alkalmazásbolt egy trending searches (leggyakoribb keresési kifejezések) és egy explore (felfedezés) füllel gazdagodott, ezek mellett pedig előre összeállított alkalmazáscsomagok (bundle-ök) beszerzésére is van lehetőség.


(forrás: The Verge)

A fejlesztők számára is sok az újdonság, több, mint 4000 új API érkezett. Az alkalmazások kiajánlhatnak bizonyos szolgáltatásokat, melyeket bármely külső app el tud érni, példaként itt a Pinterest-féle megosztást mutatták. Illetve végre widgeteink is lehetnek, igaz, egyelőre csak a notifikációs felületekre lehet őket kitűzni. Fontos továbbá, hogy új billentyűzetek telepítésére is van lehetőség, valamint a Touch ID is elérhetővé vált a fejlesztők számára. Ezek mellett az alkalmazások Swift nyelven is íródhatnak.

Ezek tehát a legfontosabb újdonságok az iOS 8-ban. A béta már a mai naptól elérhető lesz, a végleges verzió ősszel érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés