Megérkeztek a Vivo X80-ak

Van sima X80 és X80 Pro modell, meg persze lesz X80 Pro+ is, mint mostanában minden kínai gyártónál.

Április 25-én este bemutatót tartott a Vivo Kínában, melyen az összehajtható csúcstelefon és az X Note után a klasszikusabb és konzervatívabb formát kínáló X80 és X80 Pro volt a porondon. Lesz egy még bikább modell is X80 Pro+ néven, ez valamikor a harmadik negyedévben várható, ígéri a gyártó. A korábbi pletykákból igaznak bizonyult a kamerarendszer merész elrendezése és a 4 nanométeres rendszerchipek megléte a készülékekben.

Háttérben az X80, előtérben az X80 Pro. Hamarosan érkezik az X80 Pro+ is.
Háttérben az X80, előtérben az X80 Pro. Hamarosan érkezik az X80 Pro+ is. [+]

A Vivo X80 Pro két verzióban készül, az egyikben a Snapdragon 8 Gen 1, a másikban a Dimensity 9000 számol, arról egyelőre nincs információ, hogy melyik modellt szánja a nemzetközi piacra a gyártó és melyiket tartja Kínában. Tippre a snapdragonos változat fogja elhagyni a távol-keleti országot. A processzor egy 6,78 hüvelykes képátlóval bíró LTPO2 AMOLED panel alatt dolgozik, a megjelenítőt a Samsung szállítja (E5), a felbontás QHD+, a frissítést pedig 1 és 120 Hz között tudja variálni a szoftver. A Vivo szerint a kijelző reszponzívabb és energiatakarékosabb, mint a tavalyi X70-es széria csúcsmodelljébe szerelt megjelenítő.


[+]

Az ujjlenyomat-leolvasót is a Qualcommtól kölcsönzi a Vivo, az X80 Próban optikai helyett 3D Sonic Max ultraszónikus olvasó van a panelbe szerelve. Az adatokat 38,7%-kal nagyobb területen képes felvenni, mint az átlagos ujjlenyomat-leolvasók, állítja a Vivo. A készülék oldalán így csak a bekapcsoló gomb, a hangerőgombok, a hangszórók és alul az USB-C csatlakozó vannak. A készülék pont annyira víz- és porálló, hogy megkapja az IP68-as minősítést. A hátlap három színben - fekete, narancs, kék - tündököl, a színtől függően pedig eltér az anyaga is: vegán bőr, kerámia vagy üveg.

A különböző színek különböző anyagból készülnek.
A különböző színek különböző anyagból készülnek. [+]

A hátlapon egy hatalmas szigetben ülnek a kamerák. A főkamera spéci szenzor, a Samsung által gyártott 50 megapixeles 1/1,3”-as ISOCELL GNV. A gimballok működéséhez hasonló módon stabilizált lencsék vannak előtte, f/1,57-es értékű apertúrával. Természetesen van autófókusz, illetve képes a Pixel Shift technológia használatára. A gyűrűben van még egy 12 megapixeles Sony IMX663, 1/2”-es szenzormérettel, előtte f/1,85 blendével és szintén gimballos optikai stabilizálással. A Vivo szerint a szenzor portrékhoz a legjobb, de másban is hasznát lehet venni a 2X-es kamerának. Legalul egy 5X nagyításra képes telefotó kamera figyel, ami 8 megapixeles, f/3,4-es fényértékkel bír és ez is optikailag stabilizált, a szenzor vélhetően ugyanaz, mint amit az X70 Pro is használt tavaly. Végül pedig van egy 48 megapixeles Sony IMX598 az ultraszéles kameraként f/2,2-es fényerővel és 1/2”-es szenzormérettel. A kamerák a Vivo V1+ ISP-t használják a képalkotáshoz, külsejüket pedig a Zeiss T* lencsebevonata fedi, így a szenzorok mellett feltűnik a Zeiss logója is.

Kamerák a Vivo X80 Pro hátlapján.
Kamerák a Vivo X80 Pro hátlapján. [+]

Az előlapon egy apró lyukba vágva figyel egy 32 megapixeles 1/2,8”-es szenzor f/2,5-ös fényerejű lencsével a szelfikért és a videóhívásokért felelve. A mobil 4700 milliamperórás akkumulátorából táplálkozik, ezt 80 wattal lehet tölteni a Vivo saját adapterével és kábelével, de mehet a QI vezeték nélküli töltés is, ha van egy Vivo töltőpadunk, akár 50 wattal is. Van opció a vezeték nélküli visszatöltésre is a hátlapon. A hangszórók sztereók, van NFC, a túlmelegedéstől pedig egy 27 rétegű hűtőrendszer felel. A mobil Android 12-re épülő OriginOS rendszerrel kerül piacra.

A Pro változat IP68-as szabvány szerint bírja a vizet és a port. A sima nem.
A Pro változat IP68-as szabvány szerint bírja a vizet és a port. A sima nem. [+]

A Snapdragon 8 Gen 1 verziókból van 8/256 GB-os, 12/256 GB-os és 12/512 GB-os kiszerelés, míg a Dimensity 9000-es változatból csak 12/256 GB-os vagy 12/512 GB-os választható. Az árak kínai jüanból átszámolva 294 ezer forintnak (8/256), 320 ezer forintnak (12/256), vagy 357 ezer forintnak (12/512) megfelelő összegek.

A Vivo X80 Pro annyi idő alatt tölt fel vezeték nélkül, amennyi idő kellett kábelen az elődmodellnek.
A Vivo X80 Pro annyi idő alatt tölt fel vezeték nélkül, amennyi idő kellett kábelen az elődmodellnek. [+]

A Vivo X80 már nem variál az SoC-vel, csak a Dimensity 9000-et kínálja opcióként. A méret megegyezik a Pro változattal, de a kijelző már nem LTPO2-es, csak sima AMOLED. Ettől függetlenül adott a 120 Hz-es frissítés, bár nem adaptív, és a DCI-P3-as skála lefedettsége is megvan. A gyártó szerint a maximális fehér fényerő 1500 nitre rúg.

Nem sok különbség van első ránézésre a normál és a Pro között, bár előbbiből egy kamera hiányzik.
Nem sok különbség van első ránézésre a normál és a Pro között, bár előbbiből egy kamera hiányzik. [+]

Dizájn terén nincs eltérés, a kamerahardver viszont valamivel egyszerűbb az X80-ban. A főkamera a Sony IMX866-ot használja (RGBW, 1/1,49”, f/1,75, OIS, 50 megapixeles felbontás), a 2X-es telefotó ugyanaz, mint a Próban, de f/1,98-as fényértékkel, az 5X-es telefotó pedig nem opció a sima X80-ban. Ultraszéles van, de egy gyengébb szenzort használ (Sony IMX663, 12 megapixel, f/2,0-ás apertúra). Az előlapi kamera megegyezik a két készülékben.

A Vivo X80 kék színben.
A Vivo X80 kék színben. [+]

Az akkumulátor is kisebb valamivel az X80-ban, hisz csak 4500 milliamperórás, de nem is ez az érvágás, hanem a QI vezetékmentes töltés teljes hiánya. A 80 wattos vezetékes gyorstöltés legalább itt is adott. Ugyanakkor az IP68-as minősítés sincs meg, az ultraszónikus ujjlenyomat-leolvasó helyett pedig optikai van. A szoftver megegyezik.

A gyengébb modell is fekete, narancs és kék színekben lesz elérhető.
A gyengébb modell is fekete, narancs és kék színekben lesz elérhető. [+]

Árak terén kedvezőbb az X80 és eggyel több tárhelyopció közül választhat az érdeklődő. A 8/128 GB-os modell 198 ezer forintnak megfelelő jüant kóstál, a 8/256 GB-osért már 214 ezer forintnak megfelelő kínai valutát kell fizetni. Akinek 12 GB RAM kell 256 GB tárhellyel, az 235 ezer forintnyi jüant kell, kifizessen, a legdrágább változat pedig (12/512 GB) 261 ezer forintba kerül Kínában. A helyi előrendelés tegnap este megindult, az első szállítmányokat április 29-én viszi ki a Vivo, onnantól kezdődően kerül piacra is a két új telefon. A globális startról egyelőre nincs hír, várhatóan a nemzetközi piacra érkező készülékekben annyi változtatás lesz, hogy az OriginOS helyett a Funtouch OS fut majd Android alapokon a telefonokon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vivo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés