Megoldást ígér a Samsung és a Google a biometrikus résekre

Védőfóliától függően több Galaxyt bárki feloldhat ujjlenyomatával, a Pixel 4-ek pedig arcazonosításban hagyják résnyire nyitva a kaput.

Alig került piacra a Pixel 4 család, ami eleve megnyirbálta a méregdrága árért biztosított tudáslistát, jött egy kellemetlen hír: a fejlett, radartechnológiát is bevető előlapi arcazonosító rendszer feloldja a képernyőzárat akkor is, ha a felhasználó szeme csukva van. Magyarul, ha az illető elalszik hajnalban a 6-os villamoson, kiveszik a zsebéből a Pixelt és az arca elé tolják, máris hozzájutnak adataihoz, fizethetnek biometrikus megerősítéssel és visszaállíthatják a készüléket gyári állapotba.

Több gyártó is felkínálja ezért az opciót, hogy csak akkor oldjon fel a zár, ha a tulaj konkrétan a képernyőre mered, és ez állítólag bétás időkben még szerepelt a Pixel 4 beállításai között, ám egyelőre ezt nem lehet bekapcsolni. A Google viszont ígéri: a következő hónapokban ez opció lesz, és hozzáteszi: megfelel 3D-s rendszerük a magas szintű biometrikus elvárásoknak. A jelölt időintervallum mondjuk nem éppen megnyugtató, és ugyebár ujjlenyomat-olvasó a Pixel 4-en nincs. Nem úgy a Galaxy S10-en vagy a Note10-en, ott ráadásul képernyőbe épített, ultrahangos megoldás dolgozik, ami elvileg sokkal biztonságosabb, mint a 2D-s arcalapú, ami nem éppen az.

Tavasszal telefonos fotóval sikerült az S10 família 2D-as arcalapú védelmét áttörni
Tavasszal telefonos fotóval sikerült az S10 família 2D-as arcalapú védelmét áttörni [+]

Nos, úgy tűnik, ezen is ki lehet fogni: amennyiben olyan, harmadik féltől származó fólia vagy gél kerül a képernyőre, amelyiknek apró mintázata van, az ujjlenyomat regisztrálásakor ez kerülhet tárolásra az egyéni ujjbegy-kanyarulatok helyett. Ezen a videón például egy brit férfi gond nélkül oldja fel felesége Galaxy S10-ét egy eBay-ről vásárolt fólia közbenjárásával.


[+]

Bár a dolog közvetlenül nem a Samsung hibája, hiszen nem gyári fóliákról van szó, furcsa, hogy ezzel a réssel tesztfázisban nem találkoztak, hiszen hatalmas piaca van az olcsó védelemeknek. A gyártó mindenesetre azt javasolja: amíg egy szoftverfrissítés a dolgot nem küszöböli ki (a csomag erre a hétre várható), az regisztrált ujjlenyomatokat az érintett Galaxy S10 és Note10 ügyfelek töröljék, a mintázott szilikonfóliákat távolítsák el és vigyék be újra a ujjlenyomatukat.

Azóta történt

Hirdetés