Megújult a Google Camera

Szelfivaku a képernyővel, duplakoppos zoom és még több funkció a Google gyári kameraszoftverének frissítésében. Az XDA-nál a HDR+-t is portolták, csúcsmobilokra.

A Google referenciamobiljai az utóbbi években elég jól szerepelnek kamerás fronton, az előre telepített Google Camera, avagy magyar rendszernyelven csak Kamera azonban nem tartozik a legjobban felszerelt szoftverek közé, hiányzik például a záridő állítás vagy az érzékenység kezelése. Cserébe van jól működő 2D-s és gömbpanoráma, lencseelmosás, lassított felvétel és szoftveres stabilizálás a videókhoz.

A keresőóriás szoftvere nemrég frissült 4.4-es verzióra, és eltanult egy s mást. Nem kell például a videofelvételhez balra simítani (bár továbbra is onnan választhatók ki a módok), kapott ugyanis ehhez egy ikont az exponálógomb mellett, a mozgókép felvételhez pedig az elektronikus stabilizálás is opció, ami a OnePlus 3T-vel például együttműködik, íme egy példa 4K-ban. Bár a legtöbb mobillal csak digitálisan lehet zoomolni, álló- és mozgókép esetében is praktikus lehet a dupla bökés a képernyőre a gyors 2x-es nagyításhoz, majd a teljes látószöghöz való visszatéréshez, lásd fent. Végezetül a kamera szelfivakut is kapott: a képernyő természetes bőrtónussal villan fel, hogy a sötétben se kelljen lemondani az önfotózás öröméről.


[+]

Mindent egybevéve jelenleg a következő beállítások érhetők el a Google Camerával. Önkioldó (3, 5 mp) rácsvonalak (3 x 3, 4 x 4, aranymetszés), fehéregyensúly (négy séma), HDR+ (ki, be, auto), vaku (ki, be, auto), lassított felvétel, panoráma (négyféle alakzatban), gömbpanoráma, a háttér elmosása. Érintőfókusz után az expozíció is szabályozható.


[+]

Állítható a videók, a képek és panorámaképek felbontása, a GPS, a sorozatkép funkciók, az exponálóhang (kikapcsolható) és a stabilizálás. Kérdés persze a mobilonkénti támogatás, a lassított felvételen túl mindenesetre a OnePlus 3T-vel minden a legnagyobb rendben működött. A hiánylistát az említett záridő és érzékenységállítás, a mérési mód meghatározása, a fehéregyensúly kelvinben szabályozása, a DNG nyersfájl mentése, a kézi fókuszcsúszka és a kézi videoparaméterek szabályozása tölti meg. Persze, ha támogatott, ilyesmire ott vannak a camera2 API-s szoftverek, például a Manual Camera.


Ilyen színtónussal villan fel a Google Camera képernyővakuja [+]

Mint jeleztük: szuper képeket készítenek a Google referenciamobilok, részben a jó hardvernek, részben pedig a fejlett feldolgozó algoritmusnak köszönhetően. Ráadásul van egy közkedvelt funkciójuk: a HDR+ opciót bekapcsolva (vagy csak automatán hagyva) igen jófajta képek készülnek nagy kontrasztkülönbség és kevés fény esetében is. Ehhez a Google több éves fotós tapasztalatát felhasználta, ám hiába volt elérhető a Google Camera sok (de nem mindegyik) androidos ketyerére, a HDR+ funkció egy nagyon szűk kör privilégiuma maradt.


Az XDA által közzétett Google Camera 4.4-gyel lőtt képek, a OnePlus 3T-vel. Az első két sorban jobbra a HDR+ eredmények [+]

Egy ukrán fejlesztő, B-S-G a 4PDA fórumán azonban megoldotta, hogy a Hexagon 680-as képfeldolgozó chippel rendelkező összes mobilra elérhető legyen ez az opció, ami elvileg minden Snapdragon 820-as, 821-es és 835-ös készüléket jelent, beleértve a OnePlus 3T-t. Lőttünk is vele HDR+ nélkül (a telefon saját dinamikatartományára hagyatkozva) és HDR+-szal is pár képet, és meglehetősen előnyös eredmények születtek, bár egy picit talán már sok telítettséggel.


Panorámakép HDR+-ban a OnePlus 3T-n, a Google Camera segítségével [+]

Mellékeltük két makrót is, és bár a nap tűzte a fényes felületű leveleket, a HDR+ kiküszöbölte a kiégéseket. Ráadásképpen, a legtöbb HDR móddal ellentétben ezzel a szoftverrel a vaku ilyenkor is bevethető, ami gyakran előnyösebb makrókat vagy esti fotókat eredményez. Végül egy panorámát is lőttünk, amit illesztési hiba nélkül sikerült a szoftvernek összeragasztania. A HDR+-t többek között az LG G6-ra és a Galaxy S8-ra is elhozó, de a birtokunkban lévő Nokia 6-tal is működő Google Camera variációt innen lehet beszerezni.

Azóta történt

Hirdetés