Merre vagy, Android 14?

Új főverzió helyett új logó érkezett, avagy nesze semmi, fogd meg jól!

Kőbe vésettnek tűnt tavasszal az Android 14 fejlesztési terve: a nyáron elérve a megjelenést előkészítő platformstabilitást, az új rendszerverzió készen állhat a hivatalos közzétételre az iskolakezdés előtt. Elvégre az Android 13 is így tett augusztus közepén egy éve, ehelyett idén a váratlan ötödik Android 14 béta futott be augusztusban, majd annak is több hibajavítása, a végleges verzió pedig még mindig sehol.

Ehelyett új Android logó érkezett: Bugdroid friss, 3D formát kapott számos köntösben, kiemelve a Google nyitott és befogadó közösségét, plusz pár trükköt a Google Segéd is eltanult úgy órán, mint telefonon. Oké, de mi történt az Android 14-gyel? Mishaal Rahman úgy hallotta: egészen jövő hónapig, a Pixel 8 család október 4-ei premierjéig el kellett halasztani a közzétételt valamiféle sérülékenység miatt. Ez azért kellemetlen a Google részéről, mert egyfelől az elmúlt években szó nincs drasztikus platform fejlődésről, hogy váratlan problémák sorába fussanak, mégis tele szoktak lenni a saját referenciatelefonok hibákkal.

Másfelől a partnerek is a Google szavából indulnak ki, a OnePlus pedig már belengette saját Android 14-en alapuló köntösének közzétételét szeptember 24-ei dátummal, amiből valószínűleg nem lesz semmi hivatalos megjelenés nélkül. A One UI béta program is hasonló okokból csúszhatott, és sürget az idő, hogy ha a Samsung idén is az év végéig bezárólag végezne friss szoftverének közzétételével. Végignézve a az Android tabletes változatának katasztrofális fejlődését az iPadOS ellenében, vagy az (Android) Wear OS tetszhalott állapotát, amíg a Samsung be nem segített, úgy tűnik: félresiklott valami a Google-nél, és annyiszor csattan el az üres AI mozaikszó különösebb, életminőséget javító változások nélkül, hogy marad az új logó, ha valamivel azért mégis csak illene előállni.

Azóta történt

Hirdetés