Hirdetés

Miért nehéz videós összehasonlítást csinálni?

Szóval kiment a nagy fotós-videós összehasonlító anyag, nyolc telefon, három ember munkája, a nettó ezzel töltött idő minimum négy nap, de felosztottuk a feladatokat (elsősorban Bone és köztem), viszont egy csomó dologgal nem kalkuláltunk. Bármennyire is a leglátványosabb eleme a történetnek a csodálatos, sufnituning állványunk, ez volt relatív a legkönnyebb része a projektnek, apám összeütötte a kert végében abból, amit talált, végigtekertük ragasztószalaggal, hogy ne bántsa a készülékeket, rákötöztük az összes eszközt gyorskötözővel, kész is volt. Persze nyilván problémás volt kezelni így a telefonokat, felbontást állítani, kamerát váltani, meg csak reménykedni tudtunk, hogy tényleg minden motyó tényleg felvett mindent, arra ugyanis nem volt opciónk, hogy minden felvétel után leszedjük és visszarakjuk őket egyenként.


[+]

De egyébként ez pont hiba nélkül ment. Ahogyan két kivétellel a telefonok beszerzése is sima ügy volt, felhívtuk a gyártókat, lesz ez a teszt, kérünk kölcsön mintát, oké, küldjük. A Sony-ra várni kellett, mert ígértek friss szoftvert, de az is befutott, két gyártót viszont nem hívunk csak úgy fel, mert nincs kit. Az egyik a Google (igen, a Pixel 2 XL-t az LG gyártja, de mivel itthon nincs forgalomban, ezért nem is tartanak belőle), a másik az Apple, akik pont tojnak rá, hogy van egy ilyen sajtónak nevezett dolog is a világon. Legendd szerzett egy cimborájától Pixel 2 XL-t, iPhone X-et pedig dr. Kind adott, neki pont az a céges cucca. Szóval a tervezett fotós és videós körökre szépen összeállt a mezőny, előbb megcsináltuk Bone-nal a fényképezős kört (nappal, este), aztán már lett időpont a videós mutatványra is, amikor kiderült a képek átnyálazása után, hogy a Pixel 2 XL fókuszhibás. Legendd pedig valahonnan Bács-Kiskun megye utolsó falucskájából szervált egy másikat, de emiatt rögtön szétcsúszott az egész terv és lehetett hívni mindenkit, hogy bocsi, később tudjuk csak visszaadni a motyókat.


[+]

De aztán megcsináltuk a felvételeket előbb késő este, aztán másnap délelőtt folytatva, keletkezett összesen 80 gigabájtnyi anyag, ezt persze másolgattuk egy csomó ideig, meg át kellett nevezni az összes fájlt, satöbbi, de még ezzel sem volt gond, viszont aztán a vágás az kikészített. Mert hát mivel van olyan felvétel, ami 4K-ban, 60 fps-sel készült, ezért a komplett videót ebben a felbontásban kell prezentálni, megfűszerezve azzal, hogy egy csomó olyan snitt van, ahol egyszerre nyolc telefon képe van a kijelzőn, ebbe pedig a legdurvább notebook is beledöglik, órákat vártam csak arra, hogy preview készüljön, hogy aztán tudjam editálgatni a dolgokat. És akkor még külön nehezítette a dolgot, hogy a HTC U12+ által rögzített videóknak az editorban nem volt hangjuk, azokat még kovertálgattam külön, plusz nyilván direkt szívattak a gyártók azzal is, hogy a 30 fps az igazából 27, a 60 pedig mondjuk 58, hogy jól szét is csússzon minden és kézzel szinkonizáljam a felvételeket egymáshoz bitről bitre. Csak mondom, hogy két termék van, ami egzaktul 30 és 60 fps-ben vesz fel: a Note9 és az iPhone X, a többiek általában ettől lefelé eltérnek. Azon meg már fent sem akadtam, hogy egyik telefon 90 fokkal elfordítva vette ugyanazt, a másik meg fejjel lefelé, mert utólag ez kikorrigálható, de hogy a Note9 néha csak úgy forgatott menet közben a felvételen, azt mondjuk már nem volt türelmem lekezelni.


[+]

Minden bizonnyal léteznek olyan vágók, akik az ilyen nehézségekre kéregből tudnak megoldást, konvertert, segédprogramot, plugint, de mi ezt nem tanultuk soha, úgyhogy csúnyán megszenvedtünk vele. Viszont elkészült és szerintünk azért nem lett rossz. Bár amikor elindítottam a renderelést és ezt láttam, akkor azért kissé elment az életkedvem. És elsőre nem is sikerült (kevés volt a tárhely), szóval kétszer futottam neki:


[+]

Leginkább azért, mert tényleg le tudtunk most tenni az asztalra valami elég egyedi dolgot, a fotós része a tesztnek már félig-meddig rutinmunka, ha elég pepecselős is, de a videós terület merőben új kihívás volt, viszont eléggé úgy fest, hogy egyre fontosabb a felhasználóknak is. Nekem mondjuk kifejezetten az, utazós videókat speciel már szinte csak telefonnal csinálok (meg a Re Camerával), csak egy gimbal kell és egy mikroport, hogy vállalható anyagot össze lehessen ütni, így nem kell cipelni állványt, objektíveket, külön akkumulátort, töltőt és egyebeket. Ráadásul szépen kijöttek az eltérések is, szóval abszolút volt értelme, de most két évig biztos nem lesz ilyen újra.

 

Hirdetés