CES 2020: Mire lehet jó egy okosöv?

Már azon kvül, hogy borzasztó feleslegesen hangzik, tényleg van racionális felhasználási területe. Ezt a Samsung is így gondolhatta, ők támogatják a projektet.

Az már egyáltalán nem meglepő, hogy ma már minden AI, meg okos, de lassan már kezdi az extremitás határát súrolni, ha az embernek már a gatyamadzagot is fel kell töltenie. Nem mintha anélkül nem működne rendeltetésszerű, analóg bőrszíjként, csak akkor nem működnek azok a szenzorok, amit a Samsung szállított a szintén koreai Weltnek, hogy az az öv okos legyen.


[+]

A lényeg nyilván az övcsat, amit microUSB porton keresztül lehet tölteni, egy óra alatt úgy két hónapnyi üzemidőt tolva a készülékbe. A csat maga egészen hagyományos megjelenésű (ezüst, arany, matt, fényes, obszidián, kábé tényleg minden), semmi kirívó vagy extra nincs rajta, szakasztott olyan, mint egy mezei buta öv. A szíjválaszték kivételesen gazdag és számos exkluzív opció is rendelkezésre áll mind női, mind férfi stílusokból. A variációs lehetőségek közel végtelenek, a komolyabb bőr övek 295 dolláron kezdenek majd márciusban, az alapmodellek pedig 195 dollártól lesznek elérhetőek.


[+]

De miért jó ez nekünk? Egyrészt monitorozza a napi aktivitást (lépésszám, emeletek, elégetett kalória), másrészt jelez, ha túl rég óta ülünk egy helyben, illetve akkor is, ha picit többet fogyasztottunk a vacsiból. Persze nem zár ránk az öv, hogy márpedig többet nem eszel, ki lehet engedni, de egy feedback azért nem haszontalan.


[+]

A lényeg persze mégis a mozgásstabilitás követése, ami potenciálisan megakadályozhatja egy esetleges esés bekövetkeztét. Az Amerikai Gerontológiai Társaság megerősítette, hogy a járásmintázat kvantitatív elemzésével előrejelezhető az esés. Instabilitás esetén egyébként rezgéssel jelzi, hogy a felhasználó figyeljen oda jobban, pihenjen meg vagy foglaljon helyet, amíg stabilizálódik a járása. Az esések predikcióját kevésbé, de minden mást egy filléres aktivitáskövető is remekül mér, de egy olasz bőrövet lehet, hogy mégis egyszerűbb ráadni a nagyapára, mint egy Mi Band-et vagy egy Apple Watch-ot.

Hirdetés