MWC2010: Bemutatkozott a Windows Phone 7 Series

A madarak már rebesgették, de senki nem merte elhinni, hogy a Microsoft a barcelonai Mobile World Congress alkalmával végre-valahára be fogja mutatni a Windows Mobile operációs rendszer régóta várt, 7-es változatát, melyet Windows Phone 7 Series. Az esemény ennek ellenére megtörtént, ráadásul az újságírók kiszimatolhattak valamit, ugyanis túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ezrek gyűltek össze a sajtótájékoztatónak helyet adó hotel előtt. Stábunk azon kevesek között volt, akik élőben nézhették Steve Ballmer és a Windows Mobile vonalért felelős igazgató előadását az új rendszerről.

Ha címszavakban szeretném leírni, hogy mit tud az újdonság, akkor azt mondanám, hogy pont azt, amit vártunk tőle. A fő változás ugyanis a grafikus felhasználói felületet érinti, a Microsoft teljesen lecserélte a lassan kamaszkorban járó, régi GUI-t, melynek kicsit átpofozott változatával a manapság forgalomban lévő, Windows Mobile 6.5-ön alapuló készülékekben is találkozhatunk. Egy prezentáció után nyilván nehéz kifinomult és markáns véleményt alkotni egy efféle termékről, de az biztos, hogy a kivetítőn meggyőző volt Zune dizájnelemeire (tehát az elnagyolt, éles feliratokra) erősen építő GUI.

Az előadók szerint a fejlesztésnél a legfontosabb cél az volt, hogy a hardver és a szoftver is úgy működjön, ahogy elvárjuk tőle. Ez mondjuk egy elég nyilvánvaló elvárás egy mobiltelefonos operációs rendszerrel szemben, de ahogy a bölcsek is mondják: jobb későn, mint soha. A hangzatos mondat mögött egyébként valószínűleg a kernel optimalizációja áll, mely remélhetőleg sokkal stabilabb és gyorsabb lesz, mint elődjei. Persze ennyiben nem merül ki az újítások listája, egy jól kinéző, gyors rendszer manapság nem egy figyelemre méltó szolgáltatás, hanem egy olyan dolog, ami nélkül lehetetlen túlélni a piac elvárásait. A kulcsszó itt is inkább a social-networking, elsősorban a Windows Live és a Facebook. Az új Windows Phone erősen épít az efféle dolgokra, a Facebook például integrálva van a telefonkönyvbe, ami nem csak azért jó, mert így könnyen tudjuk szinkronizálni az adatainkat, hanem azért is, mert ismerőseink állapotát folyamatosan nyomon tudjuk követni. Mindezt nagyon éles feliratokkal, a keynote-on ugyanis külön ki lett emelve, hogy a ClearType-ot felváltotta egy új technológia, melynek hála a kapacitív kijelzőket használó rendszeren a feliratok minden eddiginél jobban lesznek olvashatók, még akkor is, ha nagy mértékben belenagyítunk egy szövegbe. Ráadásul nagyítani is könnyedén tudunk, a két ujjal történő zoomolás (multi-touch) ugyanis szintén alapszolgáltatás a 7-es Windows Mobile-ban.

A menürendszer legfontosabb szolgátlatásai hat új központi helyen lesznek elérhetőek. A „People” menüpont alatt a közösségi szolgáltatások, élő hírfolyamok és személyfüggő tartalmak lesznek elérhetőek a Facebook és Windows Live frissítésekkel együtt. A „Pictures” rész a képek kényelmes megjelenítésért és megosztásáért felel, a „Games” menüpontban az Xbix LIVE játékok válnak elérhetővé, míg a „Music + Video” elem a Zune multimédiás tartalmakhoz és közösségi funkciókhoz nyújt közvetlen hozzáférést. A „Marketplace” értelemszerűen az online boltot takarja, míg az „Office” menüpont alatt egy teljesen átdolgozott új irodai csomag lesz elérhető.

A multimédiás rész is hatalmas frissítésen esett át, ami lássuk be, nagyon kellett már. Mivel a redmondi cégóriásnak már rendelkezésére állt egy zenelejátszó és egy ahhoz tartozó szoftver (a Zune-ról van szó), ezért nem kezdtek el egy teljesen új felület fejlesztésébe, hanem belerakták a Windows Mobile-ba azt, amijük már volt. A Windows Media Playerénél klasszisokkal szebb és kényelmesebben használható GUI mellett örvendetes, hogy a könnyű PC-s szinkronizáció is kiemelt szerepet kapott. Az új operációs rendszert futtató készülékeket könnyedén lehet a Zune PC-s kliensével szinkronizálni. A programban sok kényelmi funkció kapott helyet, egy pillanat alatt lehet lejátszási listákat kreálni. Az előadásnál egyébként csalt egy picit a cég, ugyanis nem normális méretű, hanem 90-120 kB méretű zenei fájlokat (pontosabban zenei részleteket) másolgattak, ami nyilván piszok gyors volt.

A legmeglepőbb fordulat mégsem ez, hanem az, hogy a Microsoft úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt és versenyre kell az iPhone-nal, mint játékplatformmal. Ennek eredménye az Xbox LIVE Windows Mobile-ba történő integrációja lett, ami egyrészt egy nagyszerű közösségi felületet jelent (lehet saját avatarunk, a rendszer rögzíti az egyes játékokban elért eredményeket), másrészt… nem tudjuk, hogy mit, mivel konkrét játékokról, netán egy vásárlási rendszerről nem volt szó a prezentáción (utóbbinál szóba jöhet a Windows Marketplace, mint értékesítési felület). Reméljük a legjobbakat, de komoly nehézség lehet, hogy a Windows Mobile rengeteg féle és fajta hardveren futhat, ami megnehezítheti a játékok optimalizációját, ez pedig ugye gyengébb minőséghez vezet.

Andy Lees, a Mobile Communications üzletág feje beszélt a partnerkapcsolatokról is. A kiemelt partnerek között a Qualcomm, az LG, a Samsung, a Garmin-Asus, a HTC, a HP, a Dell, a Sony Ericsson (!) és a Toshiba szerepelt. A Windows Phone-ok tehát továbbra is Qualcomm processzorokra fognak épülni, bár az sem kizárt, hogy a Samsung új chipsetje is bekerül majd valamelyik készülékbe.

A prezentáción többször is kihangsúlyozták, hogy a telefon meg a PC két különböző eszköz, ami egy egészen újfajta mentalitást jelent. Az első új Windows Phone kézbevétele után meglátjuk, hogy a hangzatos, de egyébként már többször hallott szavak mögött van-e tartalom is. Főleg azért, mert az előadáson sem a kernelről, sem a multitaskingról nem esett szó, pedig az ezekkel kapcsolatos dolgokat az interneten elterjedt pletykák miatt nem ártott volna bemutatni. A válaszokat lehet, hogy csak karácsonykor fogjuk megkapni, az első Windows Mobile 7-es készülékek ugyanis akkor fognak piacra kerülni.

Azóta történt

Hirdetés