MWC2011: Androidok az Alcatelnél

Az Alcatel három androidos okostelefont is bemutatott az idei Mobile World Congress szakkiállításon, melyek között egész komolynak tűnő modellek is akadnak. Kettő viszont csak félig tekinthető Androidnak, ugyanis nem ugorják meg a rendszer által előírt követelményeket, azaz a zöld robotos rendszer fut rajtuk, de a Market nem érhető el.

Csupán külsejükben különböznek a one touch 890 és one touch 891 kódnevű modellek, melyeken az Android 2.1-es verziója fut. 3G-t nem tudnak, ami miatt nem hivatalos Androidok, adatátvitelre tehát csak EDGE-t használhatunk, amennyiben mobilhálózatról beszélünk; a WiFi viszont mindkettőben elérhető. A 2.8 hüvelykes, 240 x 320 pixeles felbontású, rezisztív érintésérzékelő technológiát használó modellek képminőségétől nem fogunk hasra esni, ahogy valószínű, hogy a 2 megapixeles kamera sem lesz a minőség bajnoka, de mindezért kárpótol majd a kedvező árcímke, melyet remélhetőleg június környékén fognak rárakni az eszközökre. Mindenképp említésre méltó, hogy az eszközök kétkártyás kivitelben (dual-SIM) is elérhetők lesznek, azt viszont csak remélni lehet, hogy a 420 MHz-es processzor és az 1000 mAh-s akkumulátor elég lesz ahhoz, hogy meghajtsa a 110 x 58 x 15,6 milliméteres, 100 grammos tömegű modelleket.

Alcatel OT-890
Alcatel OT-890

Egy lépcsőt jelent felfelé a one touch 908 névre hallgató modell, mely a tervek szerint szintén nyár elején kerül majd piacra. Ez már képes fellépni a 3G hálózatokra, sőt, a HSDPA adatátvitelt is ismeri, ebből adódóan teljesértékűnek tekinthető a rajta futó 2.2-es Android operációs rendszer. A 110 x 57 x 12,4 milliméteres kiterjedésű, egyelőre ismeretlen tömegű eszközben 600 MHz-es processzor teljesít szolgálatót, melynek pontos típusa nem ismert, de valószínűsíthető, hogy a HTC Hero-ban is megtalálható Qualcomm MSM7227-ről van szó. A nyomkodás során szerzett tapasztalatunk is azt mutatja, hogy ez már képes meghajtani a 2,8 hüvelykes képátlójú, 240 x 320 pixeles felbontású, megfelelő érzékenységgel rendelkező kapacitív érintőkijelzőt, melynek minősége korrektnek tűnt. Az előző bekezdésben taglalat modellekhez hasonlóan a 908-ban is található WiFi, 2.0-s microUSB csatlakozó, a Bluetooth viszont már nem 2.1-es, hanem 3.0-s verziószámú, adatkommunikációs szempontból tehát elég fejlettnek tűnik a legfeljebb 7,2 Mbps sebességű HSDPA-val szerelt eszköz. A 2 megapixeles kamerától viszont nem valószínű, hogy el fogunk ájulni, az viszont örvendetes, hogy az akkumulátor kapacitása 1300 mAh.

Az előző modellnél nem sokkal jobb a teljesen máshogy kinéző one touch 910, melynek belső memóriája nem 150, hanem 200 MB-os méretű, kamerája pedig 5 megapixeles és ledes vakuval van felszerelve, minden más tekintetben viszont olyan, mint a 908-as. Hasonló a helyzet a one touch 980-nal is, melynek kamerája 2 megapixeles, belső memóriája 194 MB-os, Bluetooth-ból csak a 2.0-t ismeri, viszont 3G-s. Ezen valamiért csak 2.1-es Android operációs rendszer fut, ami a specifikáció alapján valószínűsíthető, hogy teljesértékű.

Alcatel OT-990
Alcatel OT-990

A csúcsot a one touch 990 jelenti, mely még mindig csak a középkategóriában versenyez, ugyanis testvéreihez hasonlóan 600 MHz processzort kapott. Viszont kijelzője sokkal fejlettebb, képátlója 3,5 hüvelyk, felbontása pedig 320 x 480 pixel; természetesen kapacitív TFT-LCD megjelenítőről van szó. Minden másban hozza az elvárásokat, 3G, 7,2 Mbps-os HSDPA, WiFi, 3.0-s Bluetooth, microUSB, 5 megapixeles, ledes villanóval felszerelt kamera. Kíváncsian várjuk, hogy mit fog tudni, elvileg ugyanis szintén júniusban érkezik; a kiállított példány egyelőre kicsit lassúcskának tűnt, viszont mindenképp pozitívum vele kapcsolatban, hogy húsz darab előre feltelepített játékkal és alkalmazással érkezik, melyek között Gameloft játékok is találhatók.

Kíváncsian várjuk hát az androidos Alcatel modelleket; remélhetőleg ezek tényleg megjelennek és elérhetők lesznek hazánkban is. Árakat egyelőre nem tudunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés