MWC2012: négymagos protó a Fujitsutól

Úgy tűnik, a Fujitsu nagyon komolyan veszi az androidos szegmenst. A négynapos konferencia során bemutatták a világ legvékonyabb (alig 6,7 milliméter vastag) androidos telefonját, az Arrows F-07D készüléket, valamint egy vízálló táblagépre is futotta a cégnek. Emellett egy harmadik felső kategóriás géppel is gyarapodott az Arrows család, a jelenleg még név nélküli prototípus valószínűleg megdobogtatja majd a hardveres specifikációkra gerjedő felhasználók szívét.

A telefon formaterve még nem végleges, a kiállított modell egy műanyag készülékházban feszített, amely sem különösebben vékonynak, sem könnyűnek nem volt mondható; ezen dimenziók igazából teljesen átlagosak voltak. Az alapterület viszont nagyobb az átlagnál, ami a 4,7 hüvelykes képátlójú kijelzőnek köszönhető. A felbontása 1280 x 720 képpontos, a technológiája viszont jelenleg nem publikus; hiába faggattuk a cég szóvivőjét. A panel alatt három fizikai gomb (vissza, beállítások és home) kapott helyet, melyek szintén nem biztos, hogy jelen lesznek a végleges modellen.

A borítás alatt az NVIDIA legújabb lapkakészlete, a Tegra 3 duruzsol. A 40 nanométeres csíkszélességű chipset egy négy plusz egy magos, ARMv7 architektúrájú, Cortex-A9 családba tartozó processzornak ad otthont, melyben a magok órajele maximum 1,4 GHz-ig skálázódhat. A grafikus számításokért egy új generációs GeForce ULP felel, a memória és a belső tárhely mennyisége nem ismert. Ahogyan az adatkommunikációs képességeket is homály fedi, bár ezen a téren a WiFi, GPS és Bluetooth szériatartozék, azt például nem tudni, hogy mi a helyzet az NFC-modullal. Egyedül az LTE-kapcsolat képességének megléte mondható biztosnak, a telefon ugyanis kompatibilis a negyedik generációs mobilhálózatokkal.

A hátlapon egy mobilos körökben egészen komoly fényképezőt találhatunk. Az autofókuszos kamera segítségével maximum 13,1 megapixeles fotókat lőhetünk, a videózás pedig legfeljebb 1920 x 1080 képpontos felbontásban mehet. Úgy tűnik, a mobilpiacra is megérkezett a digitális fényképezőgépek körében több éve folyó ISO-háború; a Fujitsu ugyanis az ISO25600-as érzékenységgel reklámozza a telefont. Bár ez egy jókora szám, az eljárás valószínűleg nem sok jóval kecsegtet, a használatával ugyanis jó nagy az esély, hogy zajos képet kapunk majd.

A telefonon az Android rendszer legújabb, 4.0-s verziója fut, a kiállított készüléken a gyári felhasználói felületet láthattuk. A cég képviselője nem tudta megmondani, hogy a végleges kiadáson milyen felület lesz majd, elmondása szerint elképzelhető a saját UI használata. A készülék júniusban debütál Japánban, az európai piacra kerülés időpontjáról és a végleges árról nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés