MWC2013: a MasterCard bemutatta a MasterPass nevű szolgáltatást

Ha valami, akkkor a mobil fizetés és az NFC rendkívül nagy súllyal volt jelen az idei Mobile World Congress szakkiállításon. A látogatók gyakorlatilag öt méterenként valamilyen NFC-vel működő információs falba botlottak, a helyszínen vásárolni kívánók pedig könnyedén fizethettek az arra alkalmas okostelefonukkal.

Bár az egyes piaci szereplők elképzelései a közelmúltban nem minden alkalommal mutattak egy irányba, ez nem akadályozta meg a MasterCardot abban, hogy bemutassa a saját mobiltárcás megoldását, mely a MasterPass nevet kapta.

A cég képviselőivel viszonylag sokat beszélgettünk az új szolgáltatásről, ők pedig nem győzték hangsúlyozni azt, hogy itt nem egy esetleges új irányról, egy potenciákat tartalmazó elképzelésről van szó. A MasterPass már készen van és működik, a cég hatalmas erőket fektet a terjesztésébe. Nem hoztak volna létre egy új brandet, ha ez nem így lenne, tették hozzá.

A MasterPass nem egy egyszerű NFC-alapú fizetési megoldás, hanem egy komplex digitális pénztárca, melyben több kártyát is tárolhatunk. Ennél azonban fontosabb, hogy az amerikai vállalat az érintéssel történő tranzakció mellett a távoli fizetések menedzselését is beletette új szolgáltatáscsomagjába. Ezt egyébként már hónapokkal ezelőtt is demózták, csak akkor még PayPass Mobile néven futott a történet.

Az újdonságnál a lényeg az, hogy nem tesznek különbséget az online és az offline fizetési metódusok között, hanem magára a fizetésre fókuszálnak, melyet minden esetben megkönnyítenek. A virtuális pénztárcába elméletileg maximum 25 kártya adatait vihetjük fel, azok nyilván nem csak MasterCard, hanem VISA és American Express kártyák is lehetnek, sőt, más mobiltárcák is integrálhatók bele. Ha egy arra alkalmas NFC-s terminálon akarunk fizetni, akkor a módszer érintéssel történik, jelszót pedig 25 euró fölötti költés esetén kell megadnunk, de akkor sem feltétlenül akkor, amikor megpróbálunk fizetni, okostelefonon ugyanis beállíthatjuk előre a kódot mondjuk a pénztárnál a sorban állva és akkor egyből megtörténik a tranzakció.

Emellett megoldható a QR-kód alapú fizetés, demonstrációs célból azt mintázták, hogy mondjuk a londoni buszhálózaton már a megállóban kifizethetjük utazásunkat (akár éves bérletet is válthatunk), a jegyellenőrnek pedig egy felhőből generált QR-kóddal mutathatjuk meg, hogy legálisan utazunk. Talán ennél is érdekesebben azonban, hogy az Intellel kötött megállapodásuknak köszönhetően hamarosan megjelennek majd az Ultrabookokba épített NFC-olvasók, minek köszönhetően online vásárlásainkat okostelefonunk vagy arra alkalmas bankkártyánk számítógépünkhöz érintésével végezhetjük el. A rendszer persze abban is segítséget nyújt, hogy személyes adatainkat (szállítási cím és a többi) ne kelljen minden alkalommal begépelnünk.

Mindemellett természetesen a biztonságért sem kell aggódnunk, a cég legalábbis magabiztosan nyilatkozott a fejlesztésekről és ezzel kapcsolatos megoldásokról. A MasterPass pedig gyors ütemben terjed, rengeteg bankkal és szolgáltatóval folytatnak tárgyalásokat, minek köszönhetően tavasszal az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália is megkapja a szolgáltatást, ami az Egyesült Államokban és Kínában nyártól lesz elérhető. Ezen kívül elhangzott Belgium, Brazília, Franciaország, Hollandia, Olaszország,, Szingapúr, Spanyolország és Svédország neve is. A MasterCard a történetben továbbra is technikai szolgáltatóként lesz jelen, azaz az ügyfelek nem velük, hanem pénzintézetükkel fognak szerződni a digitális tárca használata kapcsán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés