MWC2013: a StickNFind egy igen ötletes termék

Az MWC előtt kaptunk egy nagyon kedves meghívót a Stick N Find nevű cég sajtótájékoztatójára. Regisztráltunk is gyorsan, amint megnéztük a cég weboldalára feltett bemutatót, hiszen a CES-en számos díjat besöprő kis kütyü jópofának és ötletesnek tűnt. Még a sajtótájékoztató előtt este is küldtek egy emlékeztető levelet, hogy legyünk pontosak, illetve inkább érkezzünk korábban, mert limitáltak a helyek. Nos, korábban is érkeztünk, mi voltunk a harmadikok, a 10 percet csúszó kezdés ellenére nyolc újságíró vett csak részt az így igen családias hangulatúra sikeredett rendezvényen.

A Stick N Find egy kicsike, öntapadós korong, amiben van egy apró, cserélhető akkumulátor, illetve egy Bluetooth modul, amin állítólag nagyon sokat reszeltek a cégnél. A gyártáshoz szükséges összeget közösségi finanszírozással teremtették elő, az első példányokat a jövő héten szállítják ki a támogatóknak. A dolog lényege, hogy egy androidos, vagy iOS alapú alkalmazáson láthathatjuk, hogy hol vannak a stickerek, ha hatótávolságon belül (45 méter), akkor meg is tudjuk ezeket villogtatni, vagy csipogtatni, hogy könnyebben megtaláljuk, de ebben egy meglepően jó hatásfokkal működő képernyő is segít, ami úgy mutatja a stickereket, mint egy radar.

Két plusz funkció is van, egyrészt ha egy sticker kikerül hatótávolságon kívülre, akkor riaszt a telefon, s ugyanez működik visszafele is. A cégalapító ötletgazda Jimmy Buchheim szerint például a gyerek ruhájára tudunk ragasztani egy ilyen kütyüt ha kint játszik a kertben, és tudjuk, hogy mikor mászik át a kerítésen. Vagy például bele lehet dobni a bőröndbe utazáskor és ha leszedték a gépről a csomagot, akkor időben fogjuk tudni, hogy mikor kerül rá a futószalagra. Ha pedig a barátnőnkre tesszük, akkor értesülni fog róla, hogy hamarosan hazaér és meg lehet gyújtani a gyertyát az asztalon - legalábbis ezt a példát hozta az előadó, holott ezen a vonalon elindulva vannak még lehetőségek a rendszerben.

A cég biztosít SDK-t fejlesztőknek, hogy más applikációkat is fejleszthessenek a technológiát kihasználva, például raktárak számára, de jelenleg is van olyan megoldásuk, amit kórházak használnak az apróbb, de értékesebb berendezések nyomon követésére. Persze ez mind-mind jól hangzik, a gond inkább az, hogy kissé borsos a termék ára, kettes és négyes csomagban lehet kapni 49 és 89 dolláros áron. Igaz, az akkumulátor elvileg két évet is kibír, cserélhető, de az biztos, hogy bármennyire is ötletes a termék, hazánkban nem fog egyhamar elterjedni, hacsak valaki nem rendel mondjuk ezer darabot, amire már talán van mennyiségi kedvezmény.

Hirdetés