MWC2013: Nokia sajtótájékoztató

Elindult a Mobile World Congress hivatalos programja, így a hétfői reggelen több sajtótájékoztatót is tartottak, melyek közül a Nokia sem maradhatott ki. A finn gyártó meglehetősen pontosan kezdte eseményét, először több szólamban csendült fel a jól ismert Nokia csengőhang, majd megkezdődött a bejelentés,először Stephen Elop, a gyártó vezérigazgatója lépett fel a színpadra. Beszédét a 2012-ben piacra dobozz Nokia Lumia 920-szal kezdte, mely igazán pozitív fogadtatásban részesült mind a viszonteladók, mind pedig a szolgáltatók részéről. Legkedveltebb tulajdonságok egyikének tartotta a vezetékmentes töltés lehetőségét, melyet akár Oroszországban, akár Amerikában, Finnországban, Angliában is előszeretettel használnak. Az utóbbi években portfóliónövelésébe kezdett a gyártó, így került bemutatásra a Lumia sorozat több tagja is, de nem szabad megfeledkezni az alsó árszegmensbe szánt Asha produktumokról sem. Ennél a mondatnál aztán vett egy nagy levegőt Mr. Elop, majd rátért a sajtótájékoztató mai újdonságaira. A Nokia a 105, a 301, valamint a Lumia 520, 720 típusokkal rukkolt elő, azonnal láthattunk egy gyors képet, ahol az említett termékek egymás mellett pózolnak. A Nokia ezekkel a szépségekkel kíván még több embert elérni, így nem csak tudás, de dizájn terén is igyekeztek a nagyérdemű kedvében járni.

Ezzel Stephen át is adta helyét Marko Ahtisaarinak, aki a Nokia vezető dizájnere. Véleménye szerint az egész gondolkodásmódjuk hátterében a megújítás, az újraalkotás és a javítás áll, így olyan külsőt dolgoztak ki, mely minden korosztály számára megfelelő választás lehet. Elsőként az alsókategóriába szánt, 150 ország számára elérhetővé váló 301-es modellt vette szemügyre. A 301 gyakorlatilag a Classic vonal leszármazottja, mely egy- és kétkártyás változatban is elérhető lesz, mobiladatforgalom tekintetében pedig HSPA (3,5G) sebességre képes. Fontosabb funkcióként az internet, mail exchange és kamera használhatóságának növelését emelték ki, de képes HD voice-ra is, vagyis a háttérzajt elvileg nagy hatásfokkal szűri ki. Képalkotási készségek terén is fejlődött a telefon, valamint kapott Nokia Slam támogatást, ennek keretében pedig más Nokia telefonokhoz való csatlakozás párosítás nélkül akár Bluetoothon keresztül is történhet. Vicces feature, hogy a hátlapi kamerával magunkat fotózva a telefon hangosan mondja, merre kell elforgatnunk a kütyüt ahhoz, hogy pont a kép közepére kerüljünk, így elkerülve az esetleges félresikerült fotókat. A legolcsóbb termékre terelődött a szó, mely a Nokia 105 nevet kapta, és mindössze 15 eurót kóstál. Ez egy teljesen belépőszintű készülék, több színben lesz kapható, csepp és porálló billentyűzettel rendelkezik. Ekkor Marko egy érdekes adattal szolgált a népnek, a világon még nagyjából 2,7 milliárd embernek nincs telefonja, ami meglehetősen nagy szám a várthoz képest. Legnagyobb attrakciót mégis az akkumulátor adja, ugyanis a Nokia szerint még átlagos használat mellett is 1 hónapos üzemidőt biztosít cucc, ami nem rossz teljesítmény, második telefonnak rendkívül ideális választás lehet.

Porondon a Lumia újdonságok, Marko előkapta zsebéből a Nokia Lumia 520-at. Hong-Kongban és Vietnámban kezd, Európába a második negyedévben érkezik majd el (Angliát és Olaszországot emelték ki, de minden bizonnyal kis hazánkba is ekkor jut el), egyéb helyeken pedig T-Mobile-nál lesz kapható. A 124 grammos masina 119,9 x 64 x 9,9 milliméteres méretekkel büszkélhedhet, melyhez egy 4 hüvelykes, 480 x 800 pixel felbontású szuperérzékeny (akár kesztyűben is vezérelhető) IPS kijelző tartozik. A belső komponensek közül kizárólag a kétmagos processzor, valamint a 8 gigabájtnyi belső tárhelyet említették, ám a microSD kártyahelynek köszönhetően akár 64 gigabájttal is kibővíthetjük ezt. A kameramodul 5 megapixeles, autofókuszos, és ugyanazt az optikát kapta meg, mint a Lumia 920-as modell, ráadásul felvértezték cinemagraph effekttel, így lényegében egy mozgó GIF képet alkothatunk a felvételekből. Árfekvését tekintve egyértelműen a legolcsóbb Windows Phone 8 telefonok közé pozicionálódik a Lumia 520, ugyanis Marko 139 eurós árral dobálózott, ami nagyjából 52 ezer forintnak felel meg.

A végére hagyták a középterméket, melyet Nokia Lumia 720-ra kereszteltek el. Kijelzőt tekintve 4,3 hüvelykes mérettel operál a 720, inky black technológiával, ami a fekete színeket teszi még sötétebbé. Kézben tartva is kényelmes, kiváló összeszerelési minőség jellemzi, lényegében egy unibody ház microSD kártya támogatással. Ennél a készüléknél említették meg a Nokia Music Pluszt, ami egy havi 4 euróért igénybevehető szolgáltatás, mellyel korlátlan számú playlistet tölthetünk le offline zenehallgatás céljából. A kameráról is esett néhány szó, a Carl Zeiss optika F1.9 apertúrával rendelkezik, ráadásul képes a Placetagre, így akár feliratozhatjuk is az elkészült képeket a szokásos geotagging mellett. A készülék ugyanazt az akkumulátort kapta, mint a Lumia 920, így remélhetőleg ez az üzemidőre is pozitív hatást gyakorol majd. Ezzel Mr. Ahtisaari megköszönte a figyelmet és eltűnt az éterben.

Visszatért a CEO, Stephen Elop, aki elmondta a készülékek (fentebb is olvasható) várható árait és megjelenését, utóbbi esetében viszont az az általános tendencia sajnos, hogy hiába érkeznek meg az újdonságok még az első negyedévben, ez a dátum kizárólag Ázsiát érinti, Európába csak hónapokkal később lesznek csak megvásárolhatók. A Nokia 2013-ban fontos céljául tűzte ki a helyfüggő szolgáltatásokat, a HERE csomagban Térképek, Navigáció és Tömegközlekedés is található, utóbbival kapcsolatban kérdés, hogy Budapesten és más magyar nagyvárosokban fog-e egyáltalán működni. Elop bejelentette, hogy a HERE elérhető lesz a Firefox OS-hez is, méghozzá a közös együttműködésnek köszönhetően. A Microsofttal együtt érték el, hogy a Marketplace-ben ma már 130.000-nél is több alkalmazás található, de a célok között természetesen a fejlesztők áldozatos munkájának megtérítése is szerepel, a lokális alkalmazások Elop véleménye szerinterősen látszanak a platformon, ami különösen jó lehetőség a fejlesztőknek némi pénzkeresésre. Úgy gondolják, hogy az általuk megteremtett lehetőségek olyan szoftverek megszületéséhez fognak majd vezetni, melyeket még semmilyen más platformon nem lehetett látni, azaz kizárólag a Nokia készülékein lesznek elérhetők. Együttműködés került bejelentésre a DreamWorks-szel is, akik Nokia eszközöket használnak, de hogy pontosan mit takar ez a kooperáció, azt most nyilván még nem tudhattuk meg, de a célok között szerepel, hogy a Lumia termékek kapcsán még több nagy céggel tudjanak együttműküdni. Elop szerint minden harmadik Nokia készüléket üzletember vásárolja, így kimondottan nagy hangsúlyt fektettek az Office, Exchange, Lync, SharePoint támogatására és optimalizálására, habár az éppen megnyitott PDF dokumentum némi nehézséget okozott az Elop kezében lévő Lumia 920-nak. Ezután a kérdések következtek, melyből a legfontosabb talán a PureView WP8-as várható érkezését érintette, ám erre Elop kitérő választ adott, szerinte a PureView csak egy magasabb szintű szolgáltatás, mégis kizárólag a 920-ba került képstabilizátor, ami legalább ennyire fontos tulajdonság. Ezzel viszont el is távolított mindenkit attól a gondolattól, hogy a közeljövőben egy WP8-as PureView bemutatásra kerül. Itt ért véget a sajtó, kellemes hangulat, jó termékek, mégis icipici hiányérzet hatolt át rajtunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés