MWC 2023: A vadiúj Xiaomi rollert mi hónapokkal ezelőtt teszteltük

Az Electric Scooter 4 Ultra ékes példája annak, hogy nem minden Xiaomi, ami annak látszik.

A barcelonai kiállítás előtti vasárnap megtartott Xiaomi rendezvény utolsó bejelentése az Electric Scooter 4 Ultra volt, ami nevéből adódóan egy elég jó roller kell legyen. És amúgy valóban nem rossz, mi konkrétan ugyanezt Navee S65 néven tavaly novemberben már teszteltük. Igaz, az még mindig 900 euróba kerül, míg a Xiaomi verzió 100 euróval drágább, hivatalos magyar ára pedig 480 ezer forint, ami ezek alapján kissé túl van tolva.


Navee S65 [+]

A helyzet a szokásos: a Xiaominak rengeteg más cégben benne van a keze, a részesedése, vagy éppenséggel szoros együttműködésben dolgoznak, hogy Xiaomi márkanév alatt tudjanak olyan termékeket kínálni, amelyek aztán részei lesznek az ökoszisztémának. A Navee S65-ön már a tesztünk idején is olyan rendszer futott, amit a Mi Home alkalmazással lehetett összekötni, közben azt is lehet tudni, hogy a Navee és az Eleglide ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozik, a Xiaomi pedig benne van a Segway-jel közösen létrehozott Ninebotban is.

A Xiaomi modellje
A Xiaomi modellje [+]

Akárhogyan is, a hazai felhasználók ebből nem sokat fognak érzékelni, hogy érkezett egy csúcskategóriás Xiaomi roller, amely 500 wattos teljesítményével, első-hátsó rugózásával, jókora hatótávval (a Xiaomi 70 kilométert ad meg, a Navee szerényebb volt, ott 65 kilométert írnak), kimondottan széles és hosszú trepnivel rendelkezik, ám csúcssebessége az EU előírásoknak megfelelően 25 km/h-ban van limitálva. Az átlagnál jóval erősebb gép viszont alkalmas arra, hogy dombosabb vidékeken is megállja a helyét, ugyanakkor mérete, tömege és kialakítása miatt a tömegközlekedési eszközökre nem lehet feldobni.

A roller a Xiaomi standján Barcelonában
A roller a Xiaomi standján Barcelonában [+]

A korábban már nálunk járt Navee S65-nél az egyetlen furcsaság az elektromotor kissé hangos üzemszintje volt, elképzelhető, hogy a Xiaomi márkajelzéssel forgalomba kerülő modelleknél ezt már javították. Az IP55-ös védettséggel rendelkező roller itthon májustól lesz kapható, aki előbb akar egy ilyen masinára szert tenni, az a Navee S65-öt most is rengeteg helyről megrendelheti, ráadásul kedvezőbb áron. A potenciális vásárlónak ugyanakkor érdemes mérlegelnie az esetleges garanciális ügyintézés egyszerűbb mivoltát egy hazai forgalmazású termék esetén.

Előzmények

Hirdetés