Hirdetés

MWC 2024: 400 ezret kérnek a Xiaomi 14-ért itthon

Az újdonság csúcskategóriás hardverrel és relatív kompakt külsővel érkezik.

A barcelonai Xiaomi bemutatón számos termékről rántották le azt a leplet, amivel kicsit feleslegesen takargatták a termékeket, mert a készülékek javarészt már a kínai piacra megérkeztek néhány héttel ezelőtt. A cég a csúcskategóriás termékvonalat frissített, vagyis megjött a Xiaomi 14, a 14 Pro és a 14 Ultra, ebből a trióból jelen információk szerint a középsőt nem is hozzák Európába.


[+]

A 6,36 inchen kijelzős Xiaomi 14 a csúcsmodellek között relatív kis méretűnek számít, de nem annyira kompakt, mint a Galaxy S24. A dobozban nem csak 90 wattos töltőfejet, hanem fekete színű tokot is talál majd a vásárló, ha kicsengeti a boltban a 400 ezer forintos vételárat. A 120 Hz-es OLED kijelző sík, a védelemről a Gorilla Glass Victus gondoskodik, a felbontás 1200 x 2670 pixelre nőtt.


[+]

A nyers erőt a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 kínálja, amely valóban akadásmentes kezelést és kompromissziummentes sebességet nyújt, ehhez itthon 12 GB RAM és 512 GB-os belső tárhely jár, amely tovább már nem bővíthető. A készülék támogatja a fizikai kétkártyás működés alternatívájaként az e-SIM-et, jack csatlakozó azonban nincs, IP68-as védelem viszont van. Az eddig a telefon tetején levő infraport a hátsó kameraszigetbe költözött.


[+]

A Leica együttműködésével készült kamerarendszer három látószöget kínál, mindhárom 50 megapixeles. Az Omnivison Light Fusion 900 fantázianevű szenzor dolgozik a főkamera mögött, tapasztalataink szerint nappal és este is remek minőséget hozva, a 3,2-szeres nagyításért és az ultraszéles látószögért is egy-egy Samsung JN1-es szenzor felel. Videót 8K felbontás mellett 24 fps-sel tud rögzíteni a masina, 4K30 esetén már lehet videózás közben látószöget is váltani, OIS pedig a normál és a zoomkamera mellett is segít.


[+]

A rendszer az Android 14-re épülő HyperOS, amely természetesen eléggé úgy néz ki, mint egy MIUI, de van sok változás. Az eddigi tapasztalatok alapján az európai modellek még nem kapják meg az összes új funkciót (nem találtuk meg például a mintával védett kikapcsolást és a Xiaomi Interconnect képességeket), de változott a lezárási képernyő állítása, a lebegő ablakok kezelése, az előlapi kamerát a rendszerüzenetek egy sávval maszkolják el rövid időre, elvileg javult a memóriakezelés, kompaktabb lett a rendszer mérete és jobb az optimalizáció, ezekről részletesen majd a tesztben beszélünk. A Xiaomi 4 év főverziós és 5 év biztonsági csomagos frissítést ígér.

[+]

A hátlap alatti akkumulátor kapacitása 4600 mAh-ra nőtt (a telefon vastagsága pedig 0,2 mm-re lett több), a 90 wattos töltőfejjel 31 perc alatt lehet teljesen megtölteni a telepet, vezeték nélkül a megfelelő töltőpad 50 wattos tempót kínál és van visszafele történő töltés is a hátlapon keresztül. A készülék március 1-től itthon is kapható, a hivatalos forgalmazásban kizárólag a 12/512 GB-os verzió lesz elérhető 400 ezer forintos áron, március 17-ig a vásárlók egy hordozható fotónyomtatót (Xiaomi Instant Photo Printer 1S Set) kapnak ajándékba. A telefonról részletes tesztet szerdán teszünk közzé.

Előzmények

Hirdetés