MWC 2024: Titkok, HMD, Barbie

Ikonikus Nokia újrája is érkezik, és van, amit majd Magyarországon gyártanak.

Új fejezetet nyitott a HMD Global saját történetében: bár lesznek még Nokia logós telefonok, saját és új brand alatt is érkeznek a fenntarthatóság, a könnyű szerelhetőség és a sokszínűség köré épített mobilok. Mármint érkeznek majd: május-július tájékán, a HMD eseményén ugyanis új készülékről még nem hullott le a lepel, de azért a Barbie-lázat (kissé megkésve) sikerült meglovagolni. Az MWC-s médiaösszejövetel tehát amolyan előzetes lett, ahogy arra egyébként számítani lehetett, ám kulcsfontosságú információból azért kaptunk néhányat.

James Robinson, a HMD Global európai, ausztráliai és új-zélandi régiós vezetője
James Robinson, a HMD Global európai, ausztráliai és új-zélandi régiós alelnöke [+]

Például azt, hogy a HMD nem hogy nem szabadul meg a Nokia brandtől (jelenlegi licencszerződésük 2026-ban jár le): egy újabb ikonikus Nokia mobil visszatér újragondolva - és idáig tartott az, amit hivatalosan erről elárultak. HMD márkalogó alatt két okostelefon is elérhető lesz nyár közepéig, saját bejelentéssel, egyébként pedig a hagyományos mobilokról sem feledkezett meg a brand. Az olyan regiókban, mint például Afrika, ezek nem csak alacsony áruk miatt népszerűek, a mobilfizetés is megoldott velük.

Ez még nem az igazi Barbie telefon
Ez még nem az igazi Barbie telefon (forrás: The Verge / HMD Global) [+]

A HMD előrukkolt már hagyományos flipes telefonnal Nokia név alatt, és főleg a fiatalok körében volt népszerű a retró forma, éppen ezért kagylótelefonos formával érkezik a Barbie mobil is, a Mattellel között licencszerződés első eredményeképp. Előkerült a rózsaszín, és a sajtóajándék is Barbie baba, illetve pulcsi volt, ám ezúttal is itt állt meg a hivatalosan kommunikált információ. Leálltunk beszélgetni viszont James Robinsonnal, a HMD európai régiós vezetőjével, aki bár ügyesen titkolózott, elmondta, hogy Magyarországon is fognak készülni HMD telefonok. Nem az a négy, amelyik nyár közepéig befut, ám ennél sokkal nagyobb számú eszközzel készülnek.

Az első négy készülék kikockázva
Az első négy készülék kikockázva [+]

A HMD nem csak beszél a fenntarthatóságról: tavaly bezsebeltek egy EcoVadis platinafokozatú díjat a témakörben tett erőfeszítésekért, és fontos a márkának a könnyű javíthatóság is. Idei készülékeik többsége otthon, különleges műszerek és képességek nélkül cserélhető kijelzővel érkezik. A gyártó továbbá különös figyelmet kíván fordítani a felhasználók mobilfogyasztási szokásainak felügyeletére és a tech függőség elkerülésére. A HMD Fusion pedig egy olyan platform lesz, amely szabad kezet ad az érdeklődőknek, hogy különféle modulokból saját telefont rakjanak össze és szoftvereljék - szintén nem világos, hogy ez pontosan hogy fog kinézni. A HMD végül kész külső megrendelőknek is gyártani, illetve folyamatosan bővíti mobilhálózati partnereinek a listáját is. Épp csak a kézzelfogható bármi hiányzott tőlük az idei MWC-ről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés