Nem az Apple lapkák ellen készül a Google mobilchipje

Egyre több helyről hallani, amire amúgy az évek folyamán érkeztek már kósza célzások: Whitechapel néven saját tervezésű mobilchippel készül a Google, amiből idén ősszel, a Pixel 6-ba rejtve végre valóság válhat. Nem áll távol amúgy a lapkák tervezése a gigacégtől, csak eddig leginkább AI és szervervonalon mozogtak, legutóbb mindenesetre egy tapasztalt inteles mérnök, Uri Frank bővítette a keresőóriás csapatát, aki a CPU-ra specializálódott.

A Pixel 2 saját mobilplatformot még nem, ám Pixel Visual Core néven egy Google chipet már bevetett
A Pixel 2 saját mobilplatformot még nem, ám Pixel Visual Core néven egy Google chipet már bevetett [+]

Mobilchipet a Google eddig még nem tervezett, és az AndroidAuthority szerint nincs is különösebben népes csapata saját kútfőből processzormagot és grafikus gyorsítót álmodni az Apple mintájára. Bár azt például ne felejtsük el, hogy került már AI lapka a snapdragonos Pixelekbe, a gépi tanulást és a képfeldolgozást megsegítve, szóval nem is teljesen idegen a mobilvilág a Google mérnökeinek. A publikáció mégis úgy véli: a Whitechapel munkacímen emlegetett első chip mindenképp konzervatív dizájnt követ majd, és a Samsung Large Scale Integration csapatával karöltve ismerős ARM-alapokra építkezik.

A Google Pixel 5
A Google Pixel 5 [+]

Ez jelentheti például Cortex-X1 és A78 teljesítménymagok, illetve takarékosabb Cortex-A55-ös részegységek használatát, ahogy azt az Exynos 2100 teszi, és akkor már a Mali-G78 is esélyes a GPU oldaláról, az RDNA grafikus gyorsító az AMD és a Samsung megegyezése nyomán ugyanis várhatóan csak 2022-re készül el. Így aztán az sem valószínű, hogy a Google a piacon lévő lapkák lepipálására készül, viszont nagyobb hangsúlyt fektethet a biztonságra és a gépi tanulásra. Az is igaz persze, hogy a Pixel 5 elfordult az ultraprémium szegmenstől, ahol a Google lényegében megbukott, és egy csúcslapka váratlan visszatérést jelentene a méregdrága mobilok körébe – szóval lehet, hogy a Whitechapel a költséghatékonyságra fókuszál.

A Google Pixel 4a
A Google Pixel 4a [+]

Amellett, hogy a chipet a Samsung gyárthatja, esélyes a dél-koreaiak 5G modemének a használata, ez pedig mobilos belépőt jelenthetne Amerikába az utóbbi cégnek, ahol a Qualcomm megoldásai dominálnak a telefonokban, a helyileg értékesített Galaxykat beleértve. Amúgy az 5G érával és 10 nm alá lépve jelentősen megnőtt a chipek egységára, így a hardverben járatos szereplőknek megérheti egyéni költségigények mentén lapkát fejleszteni, gondoljunk csak a Tesla önvezetésre szakosodott chipjeire, vagy épp a Google AI megoldásaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés