Nem használja ki a 6 gigabájt RAM-ot a OnePlus 3

Mintegy 125 ezer forintért kínál Snapdragon 820-at, 64 gigabájtos belső tárolót, optikai képstabilizátorral megtámogatott 16 megapixeles kamerát, fémházat, és nem 3, nem 4, hanem 6 gigabájt RAM-ot a OnePlus 3. Szép lassan meg kell szokni, hogy ennyi memóriával is piacra kerülhetnek mobilok, más kérdés viszont, hogy azt mennyire használják ki. Pár napja attól hangos a piac, hogy a harmadik OnePlus csúcsmobil bizony igen agresszíven bánik a memóriával, konkrétan 6-7 alkalmazás és 1-2 megnyitott játék után szépen kezdi a rendszer kiüríteni az először betöltötteket a gyorsítótárból. Lényegesen fürgébb egy rendszer, ha egy-egy korábban megnyitott app ide, angolul a cache-be kerül, és nem kell a lassabb tárolóegységről újra elindítani.

Hihetetlenül sok RAM szabad bekapcsolás után, ám 1 gigabájtnál többet sosem lehet gyorsítótárazni Hihetetlenül sok RAM szabad bekapcsolás után, ám 1 gigabájtnál többet sosem lehet gyorsítótárazni
Hihetetlenül sok RAM szabad bekapcsolás után, ám 1 gigabájtnál többet sosem lehet gyorsítótárazni [+]

A nálunk lévő masina, amelyet gőzerővel tesztelünk, bekapcsolás után 4,2 gigabájt memóriát hagy szabadon a rendszer és az alapvető háttérfolyamatok betöltése után. Miután az ember szépen belakja és egy sor alkalmazást és játékot megnyit, akkor is legfeljebb 3,8 gigabájt kerül használatba. Mindebből tapasztalataink szerint maximálisan 1 gigabájtosra hízik a gyorsítótár; ha újabb appot megnyitunk, a korábbiakat elkezdi az Android 6.0.1-es alapuló OxygenOS kiüríteni.

Kezünkben a OnePlus 2016-os csúcsmodellje
Kezünkben a OnePlus 2016-os csúcsmodellje [+]

Carl Pei, a OnePlus egyik vezére a Twitteren ezt azzal magyarázza, hogy ha kevesebb alkalmazás marad a cache-ben, akkor az akkumulátort is kevesebb folyamat szívja le, ez mindenesetre inkább tűnik magyarázkodásnak, végül is csak 6 gigabájt RAM lapul a készülékházban, miközben nálunk sosem érte el a memóriahasználat a 4 gigabájtot. Az XDA Developers kommunája persze nem arról híres, hogy annyiban hagyná a dolgot: egy kis belenyúlással bővíthető a gyorsítótár rendszer által engedélyezett befogadó képessége. A build.prop megnyitása után, a ro.sys.fw.bg_apps_limit=20 értéket ők 36 vagy 42-re javasolják módosítani, és mindjárt kétszer annyi alkalmazás marad a cahce-ben. Amíg ugyanerre nem érkezik hivatalos „javítás” (lehet, hogy a nagyobb gyorsítótárral valóban nőne a készenléti fogyasztás), alighanem ez az ADB-ben vagy rootolás után a megfelelő alkalmazással való „belenyúlás” segít a dolgon. Egyébként eddig határozottan jól szuperál a OnePlus 3, ám többet nem vagyunk hajlandóak elárulni, Olvasóink türelmét kérjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés